Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Sağlık Bakanlığı heyeti ABD'de

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Gümüş, 'Bu çerçevede Harvard ve Yale üniversiteleri ile ortak çalışmalar hedefliyoruz' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-04 02:32:31

Sağlık Bakanlığı heyeti ABD'de

ABD'de 600'ü biyoteknoloji uzmanı olmak üzere sağlık sektöründe toplam bin civarında Türk bilim insanının çalıştığını belirten Gümüş, "Her geçen gün yeni buluşlara imza atan sağlık bilimleri, son zamanlarda genetik temelli kişiselleştirilmiş tıp tedavilerine yönelmiştir" dedi.

Gümüş, Sağlık Bakanlığı Enstitüleri Başkanı Fahrettin Keleştemur ve YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Sefa Kapıcıoğlu ile ABD'de yaptığı görüşmelerde, Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında bilimsel çalışmaları güçlendirerek sağlıkta ar-ge ve yenilikçi ürün geliştirmeye yönelik adımlar atmaya başladıklarını belirtti.

Görüşmelerin amacını "ABD'deki bilgi birikimini Türkiye ile birleştirmek" şeklinde tanımlayan Gümüş, şunları kaydetti:

"Birlikte ortak çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki projelerden bir tanesi Onkogen Projesi. Kanser vakalarında ülkemize özgü özellikle 5 ana kanserde yine 3 bin vakalık bir seri ile kendi ülkemizden göndereceğimiz moleküller ve patologlarla eğitim organizasyonu yapıp, daha sonra İstanbul ve Ankara'da kanser merkezleri kurulacak ve bu çerçevede Harvard ve Yale üniversiteleri ile işbirliği yapmayı hedefliyoruz. Bu yılın sonunda artık hangisi ile yola devam edeceğimize karar vereceğiz ve Türkiye'de Genom Projesi başlamış olacak."

Gümüş, ziyaretleri sırasında Boston'da Gökhan Hotamışlıgil Araştırma Merkezi'nde, Alpdoğan Kantarcı'nın Forsyth Araştırma Merkezi'nde, Harvard Üniversitesi'nde Rıfat Atun'un direktörlüğünü yaptığı Global Sağlık Bölümü'nde, Yale Üniversitesi'nde Amerikan Tıp Akademisi Üyesi Murat Günel'in genom laboratuvarında incelemelerde bulunduklarını belirtti.

Haber Ara