Dolar

32,4201

Euro

34,4352

Altın

2.489,03

Bist

9.679,80

Şafak Pavey kimdir

Türk diplomat ve siyasetçi… Şafak Pavey kimdir? İşte Şafak Pavey biyografisi…

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-19 20:47:49

Şafak Pavey kimdir

Şafak Pavey, Ankara'da 10 Temmuz 1976 tarihinde doğdu. Memleketi Erzurum'dur. Babasının adı Şahin'dir. Annesi ise gazeteci Ayşe Önal'dır.

Pavey, 17 yaşındayken Ankara'da tanıştığı Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde konuk sanatçı olarak görev yapan müzisyen İngiliz Paul Pavey ile 1995 yılında İstanbul'da evlendi.

Bir süre İsviçre'de yaşadı. Burada hem sinema-televizyon öğrenimi gördü, hem de Zürih Çağdaş Tiyatro ve Dans Grubu'nda dans etti.

24 Mayıs 1996 tarihinde İsviçre'de geçirdiği tren kazası sonucu sol kol ve bacağını kaybetti. Yaşadıklarını "13 numaralı peron"adlı bir kitapta topladı. Geçirdiği kaza ve sonrasında yaşadıkları Zürih Üniversite Hastanesi'nde tez konusu oldu. Bu çalışma kitap olarak yayımlandı.

Londra Westminster Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisansını London School of Economics'de tamamladı.

London School of Economics'de, "Milliyetçilik ve Etnik Kökenler" üzerine master yaptı.

İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca ve az seviyede Arapça, Farsça bilir.

Birleşmiş Milletler'de BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Sorumlusu ve insani yardım görevlisi olarak çalıştı.

İngiliz Parlamentosu'nda zenci ve diğer azınlıkların oy haklarını koruyan Operation Black Vote adındaki parlamenter baskı grubu ile politika ve seçim kampanyası stajı yaptı.

1996 yılında başladığı Birleşmiş Milletler'deki Engelli İnsan Hakları Sekreterliği görevini bıraktı.

15 yıl sonra 12 Haziran 2011 seçimlerine girmek için Türkiye'ye geri geldi ve Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul 1. bölge 5. sıradan milletvekili seçildi.

Türkiye-Güney Kore Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesi ve Türkiye-Norveç Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanvekilidir.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "2012 Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü”nü Barack Obama'nın eşi Michelle Obama ve dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'nun elinden aldı.

Harvard Üniversitesi, İngiltere Kraliyet Sanat Akademisi ve Norveç Tasarım Konseyi ile ortak projeler yürüttü.

3 uluslararası ve 5 ulusal ödülün sahibidir.

İstanbul'da yayınlanan Agos Gazetesinde yazılar yazdı.

Van Gölü'ndeki Akdamar Kilisesi'nin restorasyonuyla ilgili kampanyada aktif olarak rol aldı.

2012 yılında CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, BM İnsan Hakları Komitesi Üyeliği'ne seçildi.

ESERLERİ

13 numaralı peron (1996)

Nereye gidersem gökyüzü benimdir (2011)

Mehdi'yi Beklerken (2012)

Haber Ara