Dolar

32,5874

Euro

34,8578

Altın

2.495,97

Bist

9.668,37

Sadr, hükümeti lanetleyerek Saddam'ın sonunu hatırlattı

Irak ordusu Başbakanlık ofisini basan Sadr yanlısı sivillere ateş açtı. 4 kişinin öldüğü 90 kişinin yaralandığı kanlı müdahalenin ardından Sadr, hükümeti lanetleyerek Saddam'ın sonunu hatırlattı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-22 09:30:38

Sadr, hükümeti lanetleyerek Saddam'ın sonunu hatırlattı

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Şii lider Mukteda es-Sadr yanlısı göstericiler, hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'yi geçerek, Başbakan Haydar el-İbadi'nin Başbakanlık ofisini ve meclis binasını bastı. Güvenlik güçleri çok sıkı korunan Yeşil Bölge'ye giren hükümet karşıtı protestoculara ateş açtı ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Yeşil Bölge'de son bir ayda gerçekleşen ikinci eylemde hastane kaynaklarına göre 4 kişi ölürken, 90 kişi de yaralandı. Sadr'a bağlı Seraya es-Selam'a (Barış Tugayları) bağlı çok sayıda milis de Yeşil Bölge yakınlarına gelirken Irak ordusu bölgeye çok sayıda asker ve zırhlı araç takviyesi yaptı.

BARIŞÇIL DEVRİM

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi yaptığı televizyon konuşmasında, “Bazı kendini bilmezler, IŞİD'in Bağdat'taki terörist saldırılarıyla eş zamanlı olarak ülkeyi kaosa sürüklemek istiyor.” iddiasında bulundu. Sadr Hareketi'nin lideri Mukteda es-Sadr, Bağdat'ta tutuklanan protestocuların serbest bırakılmasını istedi. Sadr, Iraklı yetkilileri uyararak onlara Muammer Kaddafi ve Saddam Hüseyin'in sonunu hatırlattı. Sadr, yaptığı yazılı açıklamasında, “Terör ve hükümet, halk ve sivil göstericilere karşı tek vücut olup şiddet kullandı. Bunlar göstericileri silah ve göz yaşartıcı gazla hedef aldılar. Ey kahraman halk, sabret. Terörü, yolsuzluğu, mezhepçiliği ve hizipçiliği sonlandıracak barışçıl devriminizin sonu zaferdir.” ifadelerini kullandı.

irak

HÜKÜMETE LANET OLSUN!

İbadi hükümetini eleştiren Sadr, “Soğukkanlılıkla halkını öldüren hükümete lanet olsun. Hükümetin Saddam ve Kaddafi'den farkı nedir?” ifadelerini kullandı.Sadr Hareketi yanlısı eylemciler, hükümeti petrol gelirleri azalırken ihtiyaç duyulan reformları yapmamakla ve IŞİD'le mücadelede mesafe alamamakla suçluyor. Göstericiler, 30 Nisan'da da yine Yeşil Bölge'ye girip meclis binasını basarak bir gün boyunca oturma eylemi düzenlemişti.

Haber Ara