Dolar

32,5863

Euro

34,8427

Altın

2.506,94

Bist

9.673,52

Sadr: Haşdi Şabi'yi dağıtın!

Irak’ın Şii lideri Mukteda es-Sadr, IŞİD sonrası siyasi sürece hazırlanan Bağdat’a kritik bir çağrıda bulundu. Sadr, İran destekli Haşdi Şabi üyelerinin dağıtılarak silahlarına el konulmasını talep etti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-06 06:50:21

Sadr: Haşdi Şabi'yi dağıtın!

Irak'ın Şii liderlerinden Mukteda es-Sadr, İran destekli Haşdi Şabi üyelerinin dağıtılması için Bağdat'a çağrıda bulundu. Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan ziyareti sonrasında konuşan Sadr, Irak Başbakanı Haydar İbadi'den Haşdi Şabi'nin varlığını sona erdirmesini ve orduya dahil etmesini talep etti. Sadr, konuşmasında yetkililere “tüm silahlı grupların cephaneliklerine el koymaları” için çağrı yaptı. Sadr, önceki gün yaptığı açıklamada, “Silah, sadece devletin elinde ve başbakanın kontrolünde olmalıdır” uyarısında bulundu.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI MODELİ

Tahran yönetimi tarafından İran Devrim Muhafızları modelinde örgütlenen Haşdi Şabi Irak ve Suriye'de tamamen İran'ın emrinde hareket ediyor. İran'ın, Irak'ta tam hakimiyeti sağlaması için çalışan örgüt, Irak meclisinde Aralık 2016'da onaylanan yasayla “başbakana bağlı silahlı bir kurum” olarak kabul edildi ve “yasal statü” kazandı. Haşdi Şâbi milisleri, 16 ülkeden 100'den fazla silah türünü kullanıyor.

SİSTEMATİK İNTİKAM SALDIRILARI

Paramiliter katiller sivillere işkence ve yargısız infaz gibi savaş suçları işlerken Bağdat yönetimi bu suçlara göz yumuyor. Haşdi Şâbi üyeleri, kurbanlarını evlerinde, iş yerlerinde hatta sığınma kamplarında ya da sokaktaki güvenlik noktalarında tutukluyor. Çok sayıda tutuklunun bir kısmı daha sonra ölü bulundu. Binlerce kişi ise tutuklanmasının üzerinden haftalar ya da aylar geçmesine rağmen hâlâ kayıp. Uluslararası kuruluşlar, Haşdi Şâbi milislerinin Irak'ta Sünni Araplara sistematik olarak intikam saldırıları düzenlediğini ve bunların cezasız kaldığını raporladı.

Haber Ara