Dolar

32,5538

Euro

35,0074

Altın

2.427,21

Bist

9.722,09

Saddam'ın sağ kolu İzzet el Duri: Kuveyt'in işgali büyük bir hataydı

Sosyal paylaşım sitelerinde yayımlanan bir video kayıtta, idam edilen Irak eski Devlet Başkanı Saddam’ın sağ kolu olarak bilinen İzzet İbrahim el Duri, Kuveyt Emiri Şeyh El Sabah’tan, özür dileyip; işgalin büyük bir hata olduğunu söylediği görülüyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-15 10:34:49

Saddam'ın sağ kolu İzzet el Duri: Kuveyt'in işgali büyük bir hataydı

İdam edilen Irak eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in sağ kolu olarak bilinen ve öldürüldüğü açıklanan İzzet İbrahim el-Duri'ye atfedilen bir video klip sosyal paylaşım sitelerinde yayınlandı.

İŞGALDEN DOLAYI ÖZÜR DİLEDİ

İzzet İbrahim el-Duri'nin, Kuveyt'in emiri Şeyh Sabah el-Ahmad el-Sabah'tan işgalden dolayı özür dilediği ve işgalin hiçbir zaman Irak'ın bir parçası olmadığını kabul ettiği görülüyor.
İzzet İbrahim el-Duri video kayıtta, işgalin büyük bir hata olduğunu ve Irak Baas Partisi'nin doktrinine aykırı olduğunu vurgulayarak, "Kuveyt Irak'ın bir parçası değil, Irak ve Kuveyt adanın bir parçası ve daha büyük Arap milletinin bir parçası" diyor.

IRAK, 199'DA KUVEYT'İ İŞGAL ETTİ

Irak, 2 Ağustos 1990 yılında Kuveyt'i işgal etti ve ABD'nin Kuveyt'i kurtaracağı uluslararası bir koalisyonun kurulması yaklaşık 6 ay sürdü.

1942 doğumlu olan İzzet İbrahim el-Duri, Saddam Hüseyin'in ikinci adamı olarak biliniyor ve Devrim Komutanlığı Konsey Başkan Vekili ve ondan önce İçişleri ve Tarım Bakanı dahil olmak üzere pek çok görevde bulundu.

2003'TE ORTADAN KAYBOLDU

ABD'nin 2003'teki Irak'a işgalinden sonra ortadan kayboldu. Saddam Hüseyin'in 2006'da idam edilmesinden sonra Baas Partisi Genel Sekreteri görevini üstlendiğini açıkladı.
O zamandan beri çok sayıda ses kaydı yapıldı ve Baas Partisi'nin kuruluşunun 65. yıldönümünü kutlamak için 7 Nisan 2012'de yapılan bir video kaydında göründü.

2015'TE ÖLDÜRÜLDÜĞÜ AÇIKLANDI

İzzet İbrahim el Duri'nin, Nakşibendi Ordusu adında örgüt kurup IŞİD'in 'askeri beyni' haline geldiği iddia edilirken 2015'te Irak güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldüğü haberi geldi. Öldürüldüğüne ait fotoğraflar da yayınlanmıştı.
Daha sonra Facebook'tan kaldırılan videoda, 75 yaşındaki 'Baas lideri', siyasete dinin karıştırılmasını kınadığı görülüyor. 
Kızıl bıyıklarıyla meşhur Duri, 2015'teki ölüm haberine rağmen 2016'da da Suudilerin el Arabiya kanalına gönderilen bir videoda boy göstermişti. Videonun ardından Wikipedia, Duri için açılan başlıktaki ölüm tarihini kaldırmıştı.

Haber Ara