Dolar

32,5803

Euro

34,9119

Altın

2.437,17

Bist

9.645,02

Saddam idamdan sonra Maliki'nin evine götürülmüş

Irak eski Milli Güvenlik Müsteşarı Mofak Rubayi, 10 yıl önce idam edilen devrik lider Saddam Hüseyin'in idama götürülürkenki ruh halini ve son sözlerini anlattı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-14 21:10:13

Saddam idamdan sonra Maliki'nin evine götürülmüş

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Saddam'ın hiçbir pişmanlık duymadığını belirten Rubayi, idam kararını duyunca "Amerika'ya ölüm", "İsrail'e ölüm", "Fars-i Mecusilere ölüm" ve "Yaşasın Filistin" sloganlarını attığını söyledi.

ABD'Lİ KORUMALARI TESLİM ETTİKTEN SONRA

Rubayi, yaptığı açıklamada, Saddam Hüseyin'in 2006 yılı Kurban Bayramı sabahına karşı idam edildiğini anımsatarak, "Saddam'ın idamı, Amerikalı korumaları tarafından Irak hükümetine devredilmesinden sonra gerçekleşti. Iraklı yetkililer, idam kararını alelacele uygulamaya koydu. Bu da farklı yönleriyle tüm Arap çevrelerini hayrete düşürmüştü." dedi.

ÜZERİNDE BİR KORKU BELİRTİSİ YOKTU

Iraklı devrik liderin idam edilene kadar işlediği suçlardan dolayı hiçbir pişmanlık duymadığını dile getiren Rubayi, şöyle konuştu:
"Saddam'ı kapıda karşıladım. Bizimle beraber hiçbir ABD'li ya da yabancı kişi içeri girmedi. Ceket ve beyaz gömlek giyen Saddam, çok normaldi, panik değildi ve üzerinde hiçbir korku belirtisi yoktu."

HAKİM KARARI OKUYUNCA SADDAM SLOGAN ATTI

Rubayi, Saddam'ın idam sehpasına çıkarılmadan önce elinde Kuran'ı Kerim taşıdığına dikkati çekerek Saddam'ın idam kararını duyduktan sonraki ilk tepkilerini şöyle özetledi:

"Saddam'ı idam kararının okunması için yargıcın odasına götürdüm. Kararı duyunca "Amerika'ya ölüm", "İsrail'e ölüm", "Fars-i Mecusilere ölüm" ve "Yaşasın Filistin" sloganlarını attı."

SADDAM'IN İDAM EDİLMESİNDE HATA YAPILDI

Saddam'ın idam edilmesi sırada hata yapıldığını söyleyen Rubayi, "Saddam'ın ayakları birbirine bağlıydı ve önündeki idam sehpasının merdiven basamaklarına binmek zorundaydı. Bu durumda onu ben ve yanımdakiler merdivenden yukarı çıkarmak zorunda kaldık." dedi.

SADDAM'IN CESEDİNİ MALİKİ'NİN EVİNE GÖTÜRDÜK

Saddam Hüseyin'in idam edildikten sonra cesedini ABD uçağıyla Bağdat'ta hükümet binalarının yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge'de bulunan dönemin Başbakanı Nuri el-Maliki'nin kaldığı eve götürüldüğü bilgisini paylaşarak, şunları anlattı:

"Uçak dostlarla dolu olduğu için cesedin bulunduğu tabutu yere koyduk ve Maliki'nin evine götürdük. O da (Maliki) bizi tebrik etti."

HERŞEY BUSH İLE MALİKİ GÖRÜŞMESİNDE KARARLAŞTIRILDI

"Saddam'ın idam edilme süreci Maliki ile dönemin ABD Başkanı George W.Bush arasında geçen bir görüntülü görüşmeyle başladı" diyen Rubayi, "Bush, Maliki'ye 'bu caniyi (Sadadm'ı) ne yapacaksınız' diye sorunca, Maliki, 'idam edeceğiz' dedi. Bush'da bunun üzerine elinin baş parmağını kaldırarak onaylamış oldu."

Irak'ın devrik lideri Saddam, 2006 yılı Kurban Bayramı sabaha karşı idam edilmişti.

Haber Ara