Dolar

32,5351

Euro

34,9230

Altın

2.426,57

Bist

9.722,09

Saçta mantar olduğu nasıl anlaşılır? Saç mantarı ne kadar sürede geçer?

Saç mantarı çok duyulmamış rahatsızlıkların arasında yer alıyor. Özellikle saç dökülmesi ya da geçici bir kaşıntı olarak kendini gösteren saç mantarı ciddiye alınmalıdır. Peki ama saç mantarı olduğumuzu nasıl anlarız? Saç mantarı belirtileri nelerdir? Saç mantarı neden ve nasıl oluşur? Bulaşıcı bir hastalık mıdır? Saç mantarı için nasıl beslenilmeli ve bitkisel tedavi uygulanmalıdır? Evde saç mantarı nasıl geçirilir ya da tedavisine destek verilir? İşte detaylar...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-10 10:33:44

Saçta mantar olduğu nasıl anlaşılır? Saç mantarı ne kadar sürede geçer?

Saç mantarının oluştuğu saç derisi kuru, pullanmış ve yoğun kepeklidir. Saç derisinde kızarıklıklar ve saç mantarının görüldüğü yerde ise sürekli bir kaşıntı vardır. Saç mantarının olduğu alanda bölgesel dökülmeler görülür. Saç derisinde saçlar kırılarak dökülür. Dökülen saçların olduğu yerde ise kelleşmiş ve kızıl renkli bölgeler ortaya çıkar.

Saç mantarının vücutta bir diğer belirtisi de ağrı ve ateştir. Lenf bezlerinin şişmesi ile saç mantarının bulunduğu bölgelerde şişme görülür. Oluşan bu şişkinlikler, saç köklerinde ağrıya neden olur.

Saç mantarı neden  ve nasıl oluşur?

Saç mantarı en çok hayvanlardan bulaşır. Bakımı yapılmamış sokak hayvanlarıyla temasta olanlar ya da ağır ve kümes hayvancılığı ile uğraşanlar, saç mantarı bulaşma ihtimali en yüksek olan kişilerdir. Kuaförler, sinema ve tiyatro salonunda başınızı dayadığınız koltuklar, otobüs koltukları, nemli ortamların olduğu spor salonları hijyenik olmayan ve saç mantarı bulaşması mümkün ortamlardır.

Mantar oluşumu en çok ayak ve kasık bölgesinde gözlemlenir. Ayak ve kasık bölgesinde oluşan mantarlar saça bulaşıp, saç mantarı oluşumuna neden olabilir.

Saç mantarı, vücutta bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü ile ortaya çıkar. Mantar canlı bir mikrop olup, spor yöntemi ile sürekli ürer. Saç mantarı ilk bulaştığında saçlı deriye zarar vererek kepek oluşumu, derinin pul pul olması ve kaşıntıya neden olur.

Saçta kaşıntının diğer sebepleri;

  • Kepek
  • Konak
  • Saç boyası
  • Baş biti
  • Sedef hastalığı
  • Stres ve anksiyete
  • Güneş yanığı
  • Lupus hastalığı
  • Hipotiroidi
  • Mantar enfeksiyonu
  • Egzama
  • Çok fazla saç yıkamak
  • Aşırı sıcak suyla saç yıkama
  • Aşırı yağlanma

Saçları kuvvetlendiren besinler nelerdir?

1-Yumurta

İçerdiği kompleks B vitamini sayesinde saçlar için ciddi bir kaynaktır. Yüksek değerli proteinleri, güçlü ve parlak saç liflerinin oluşmasını destekler.

2-Mercimek

Mercimek, biyotin ve protein bakımından zengin olduğu için, saçın yapı taşlarını onarmada oldukça güçlü bir gıdadır.Sadece saç dökülmesini önlemek ile kalmaz, aynı zamanda güçsüzleşmeyi ve kırılmayı da engeller.

3-Ispanak

Demir, beta-karoten ve C vitamini sağlar, bunların hepsi sağlıklı saç uzaması için gereklidir. Ayrıca, az miktarda aminoasit sağlar, bu da saç foliküllerini güçlendirir veliflerin güçlü ve parlak olmasını sağlar.

4-Balık

Balık tüketimi, saç diplerindeki kök içlerinde bulunan eksik vitamin ve minerallerin yerine gelmesini destekler. Bu nedenle haftada 1-2 tüketilen balık, saç dökülmesini ciddi manada durdurur.

5-Kuruyemişler

Doğal yağ ve bolca vitamin içeren kuruyemişler, saç köklerini fazlasıyla besler ve güçlendirir. İçerdikleri çinko, selenyum, magnezyum sayesinde saç foleküllerinin güçlenmesini sağlar ve uzamayı destekler.

6-Balkabağı

Yağ bezlerini düzenlemeye yardımcı olması, kuruluğu ve saç dökülmesini önlemesiyle bilinen C vitamini ve yağ asitleri bakımından oldukça zengindir.

Saç Mantarı Bitkisel Tedavisi

Hindistan Cevizi Yağı

- Saçları besleme görevi olan Hindistan cevizi yağını, saç mantarı tedavisinde kullanabilirsiniz.Saç derisinde oluşan yara ve kaşıntıyı gideren Hindistan cevizi yağı, mantara neden olan enfeksiyonları kısa sürede temizler.Hindistan cevizi yağını şampuana ekleyerek ya da saç maskesine ekleyerek düzenli şekilde kullanmanız önerilir.

Sirke

- Sirkenin mikrop kırıcı ve temizleyici özelliği sayesinde saç derinizin iyileşmesini sağlayabilirsiniz. İsterseniz maske, isterseniz de banyo durulama suyunuzun içerisine yarım çay bardağı koyarak kullanabilirsiniz.

Haber Ara