Dolar

32,5841

Euro

34,8229

Altın

2.415,53

Bist

9.645,02

Saçkıran için evde tedavi yolları

Genel Bakış: Aslında bu isim verilmesine rağmen saçkırana bir solucan veya herhangi bir canlı parazit neden olmaz. Saçkıran, tinea adı verilen bir tür mantarın neden olduğu bir cilt rahatsızlığıdır. Bu mantar tırnaklarınız ve saçlarınız dahil olmak üzere cildin ölü dokularında yaşar.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-10 15:23:02

Saçkıran için evde tedavi yolları

Saçkıran, cildinizde kırmızı, pullu, kaşıntılı bir lekeye neden olur. Zamanla bir daire veya halka (veya birkaç halka) şeklini alır. "Saçkıran" adını da buradan alır.

Saçkıran, cilt ve tırnaklar üzerinde, en yaygın olarak kollarda ve kafa derisinde görülür, ancak yüzünüz dahil cildinizin herhangi bir yerinde de görülebilir. Saçkıran farklı alanlarda gelişirse, farklı bir isimle adlandırılabilir. Örneğin kasık bölgesini etkilediğinde buna ‘jock kaşıntısı' denir. Ayak parmaklarınız arasındaki alanı etkilediğinde ise buna ‘atlet ayağı' denir.

Neyse ki, saçkırana karşı ev tedavilerinde olumlu sonuç alınabilir.

Uçucu yağlar hakkında bir

Aşağıda listelenen birkaç uçucu yağ, saçkıranın tedavisine yardımcı olabilir. Esansiyel yağları kullanırken, önce bunlara alerjiniz olup olmadığını test edin. Zeytinyağı veya mineral yağ gibi bir taşıyıcı yağın onsu başına üç ila beş damla ekleyerek uçucu yağı seyreltin. Ardından, bir demir para büyüklüğündeki yüzeye sağlıklı bir cilde sürün. 12 ila 24 saat içinde reaksiyon görmezseniz, enfeksiyona karşı güvenli sayılır.

Sabun ve su

Saçkıran olan kısmı olabildiğince temiz tutmanız gerekir. Bu, kızarıklığın daha fazla yayılmasını önlemeye yardımcı olur ve etkilenen bölgeyi kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

Diğer ev ilaçlarını uygulamadan önce etkilenen bölgeyi su ve antibakteriyel sabunla her gün yıkayın. Nem, mantarın yayılmasını kolaylaştıracağından, duştan sonra alanı iyice kurulayın.

Çam ve kömür katranı sabunu seçenek olabilecek eski ev ilaçlarıdır, ancak hassas cildi tahriş edebilir.

Elma sirkesi

Elma sirkesi güçlü antifungal özelliklere sahiptir, bu nedenle etkilenen bölgeye uygulandığında saçkıranın tedavisine yardımcı olabilir. Bir top pamuğu seyreltilmemiş elma sirkesine batırın ve pamuğu cildinize sürün. Bunu günde üç kez yapın.

Çay ağacı yağı

Yerli Avustralyalılar geleneksel olarak çay ağacı yağını antifungal ve antibakteriyel olarak kullandılar ve bugün hala aynı amaçlarla kullanılıyor. Cilt mantarı enfeksiyonlarının tedavisinde son derece etkili olabilir.

Uygulaması; çay ağacı yağını, pamuk veya çubukla günde iki-üç kez doğrudan etkilenen bölgeye sürün. Hassas cildiniz varsa, çay ağacı yağını antifungal faydaları olan hindistancevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağla seyreltmek faydalı olabilir.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, saçkıran enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olabilecek hem antimikrobiyal hem de mantar önleyici özelliklere sahiptir. Saçkıran ve candida gibi diğer mantarlar ile enfeksiyonlar için son derece etkili bir ev ilacıdır. Saç derisine uygulanması kolay ve etkili bir saç kremi olduğundan, hindistancevizi yağı saç derisi için ideal bir tedavi olabilir.

Kullanmak için, hindistancevizi yağını mikrodalgada veya elinizde sıvı hale gelene kadar ısıtın, ardından doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın. Hızlı bir şekilde cilde nüfuz eder. Günde en az üç kez uygulayın.

Zerdeçal

Zerdeçal, antibakteriyel ve antiinflamatuar özellikler dahil olmak üzere çok sayıda faydası vardır. Aynı zamanda yayılmayı engelleyen etkili bir antifungaldir.

Taze çekilmiş zerdeçal veya zerdeçal baharatını az miktarda suyla karıştırın ve macun haline gelene kadar karıştırın. Cildinize uygulayın ve kuruyana kadar bekletin. Ayrıca vücut içi faydaları elde etmek için her gün zerdeçal suyu veya zerdeçal çayı içebilirsiniz.

Aloe vera

Aloe vera uzun zamandır hem bakteriyel hem de mantar enfeksiyonlarına karşı doğal bir çare olarak kullanılmaktadır ve saçkıran da buna dahildir. Aloe vera saçkıranı tedavi edebilir; kaşıntı, iltihaplanma ve rahatsızlık semptomlarını hafifletebilir. Aloe vera içeren merhemlerle veya aloe vera jeli ile doğrudan bölgeye uygulayabilirsiniz. Bunu günde en az üç kez yapın.

Kekik yağı

Kekik yağı, mevcut diğer ticari ürünlerden daha güçlü bir antifungal olabilir. Sporcu ayağı ve saçkıran dahil cilt mantarı enfeksiyonlarını önleyebilir ve tedavi edebilir.

Kekik yağını birkaç damla zeytinyağı veya hindistancevizi yağı gibi bir yağla karıştırın ve etkilenen bölgeye günde üç kez uygulayın.

Limon otu yağı veya çay

Limon otu yağı özü ve biraz daha az miktarda Limon otu çayı, saçkıran gibi cilt mantarı enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olabilecek antifungal özelliklere sahiptir.

Limon otu yağı kullanmak için, birkaç damla limon otu yağını başka bir taşıyıcı yağ ile karıştırın. Günde iki kez doğrudan cilde uygulayın. Ayrıca demlenmiş bir sallama çay poşetini doğrudan saçkırana uygulayabilirsiniz.

Toz meyan kökü

Meyan kökü, güçlü antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve araştırmalar, meyan kökü özlerinin mantar enfeksiyonları için alternatif tedavi olarak kullanılabileceğini göstermiştir.

Toz halindeki sekiz çay kaşığı meyan kökünü bir bardak su ile karıştırın ve kaynatın. Kaynadıktan sonra ısıyı azaltın ve on dakika kısık ateşte kaynatın. Macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Karışım dokunulacak kadar soğuduğunda, macunu etkilenen bölgeye günde iki kez uygulayın. En az on dakika bekletin.

OTC antifungaller

Tamamen doğal içerikler harika olsa da, bazen biraz daha güçlü bir şeye ihtiyacınız vardır. OTC antifungal ilaçlar hafif saçkıran vakaları için etkilidir. Aktif içerikleri ‘araklotrimazol veterbinafin'dir. Bu merhemleri günde iki kez uygulayabilirsiniz.

Doktorunuzu ne zaman görmelisiniz

Belirtileriniz ortadan kalkmazsa veya iki hafta içinde tedavi sonuç vermezse doktorunuzu görmelisiniz. Durumu başkalarına da öğretebilecel bir pozisyonda olsanız bile doktora da gitmelisiniz.

Bazı durumlarda ev ilaçları veya OTC saçkıran tedavilerine yanıt vermez. Doktorunuz size mantar önleyici topikal merhem veya ağızdan alınan bir ilaç reçetesi yazacaktır.

Önleme ve görünüm

Saçkıran oldukça bulaşıcıdır. En yaygın olarak ciltten cilde temasla yayılırken, saçkıranı olan birinin dokunduğu bir şeye dokunarak da yakalanabilirsiniz.

Saçkıranı önlemek için cildinizi temiz ve kuru tutmalısınız. Spor salonundan veya duştan çıktıktan hemen sonra temiz, kuru giysiler giyin. Saçkıran olan biriyle fiziksel temastan kaçının. Halka açık duşlarda her zaman parmak arası terlik gibi terlikler giymelisiniz.

Çoğu saçkıran vakası iki hafta içinde geçer.

Healthline

Haber Ara