Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Saç Uzmanı Trikolog Aytekin Quliyeva Saç problemlerinin sırlarını anlattı

Saç dökülmesinin ve kelliğin nedenleri farklıdır. Saç dökülmesi yaşı ne olursa olsun herkes için endişe kaynağıdır.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-03 13:33:03

Saç Uzmanı Trikolog Aytekin Quliyeva Saç problemlerinin sırlarını anlattı

Trichologist Aytekin Guliyeva, saç dökülmesinin nedenleri, eski haline getirme yolları ve saçı olumsuz etkileyen faktörler hakkında röportaj verdi.

- Saç dökülmesinin ana nedeni nedir? Dökülmeyi önlemek için ne yapılmalı?

- Saç dökülmesinin birçok nedeni vardır. Fizyolojik ve patolojik biçimler alırlar. Nedenleri arasında vitamin eksikliği, ilaçların yan etkileri, hormonal ve bulaşıcı hastalıklar, sinir stresi, genetik, mekanik veya toksik etkiler vb yer alır.

Bu sorunları önlemek için saç hastalıkları konusunda uzmanlaşmış trikologlara zamanında danışılmalıdır.

- Doğal ilaçların faydaları var mı? Yumurta, ısırgan vb. Maske, carvalhol veya buğday yemek kullanımı ne kadar etkilidir? Doktor tavsiyesi olmadan denenen bir tedavi hakkında ne söyleyebilirsiniz?

- Doğal ilaçlar fizyolojik dökülmelerde kısmen faydalıdır. Patolojik saç dökülmesi kelliğe yol açar. Bu durumda saç kökleri ile doğrudan temasın yanı sıra iç tedavilerin de yapılması gerekir. Yumurta kullanımı gibi doğal tedaviler sadece cildin üst tabakasında kalır. Alt tabakalara ulaşamadığı için var olan hastalığı iyileştiremez. Carvalol bağımlılık yapar. Tıbbi tavsiye önemlidir. Herhangi bir kendi kendine ilaçla kafa derisini riske atmamakta fayda var.

- Çocukların saçını kesmek doğru mu? Kellik saç uzamasına yardımcı olur mu?

- Çocuklarda kellik saç uzamasına yardımcı olmaz. Tıp biliminde böyle bir gerçek yok. Çünkü saç genetik olarak kodlanmıştır.

- Yağlamanın ana nedeni nedir? Nasıl önlenir?

- Yağlamanın birçok nedeni vardır. Kalıtım, hormonal bozukluklar, uygunsuz bakım, kimyasal şampuanlar, dengesiz beslenme, stres, doğum kontrol hapları, hormonal ilaçlar, antibakteriyel ilaçlar vb. saçın hızlı yağlanmasına neden olur.

Hızlı yağlama, saçınızı yıkadığınız suyla da ilişkilidir. Süzülmüş veya kaynatılmış su kullanırsanız saçlarınızın uzun süre temiz kaldığını göreceksiniz. Su sıcaklığı da önemlidir. Saçınızı 38 derecede sıcak su ile yıkamamalısınız.

Saç bakım ürünleri de saçınızın yağlı ve kirli görünmesine neden olabilir. Bu nedenle özellikle saç tipiniz kırılgan ve ince ise bu tür ürünlerden uzak durmaya çalışın.

Saçınızı tararken tarağın cildinize değmemesine dikkat edin ve gün içerisinde saçınıza mümkün olduğunca az dokunmaya çalışın.

Saçınıza istediğiniz şekli vermek için saç bakım ürünleri ile sabitlemek yerine doğal görünmesine izin verin. Bu durumda ertesi gün saçlarınızın daha temiz göründüğüne şahit olabilir, hatta ışıltısıyla gurur duyabilirsiniz.

- Saç gribi denen hastalıktan kurtulmanın bir yolu var mı?

- Saç gribi adı verilen bu hastalık saçlı deride kaşıntı, yanma ve sivilceye neden olur. Bu, uzun ve yoğun saçlı kadınlarda daha yaygındır. Bu, saç yıkandıktan sonra uzun süre nemli kaldığında da olur. Zamanında tedavi edilmezse şiddetli saç dökülmesine neden olabilir.

- Erken saç dökülmesinin nedenleri nelerdir? En etkili mücadele yöntemleri hakkında bilgi verdiniz.

- Saç renginde anahtar rol oynayan pigment, saç kökündeki hücreden gelir. Bu hücrelerdeki melanin miktarı genetik olarak kodlanmıştır. Ancak zamanla melanin üretimi azalır. Melanin miktarının azalması saçların beyazlaşmasına neden olur. Genetik beyazlatmanın sihirli bir tedavisi yoktur. Ancak bazı hastalıklar ve eksiklikler nedeniyle erken saç beyazlaması söz konusu ise bir trichologist müdahalesi gerekir.

- Saça uygulanan kozmetik ve şampuan kullanımının etkileri nelerdir? Peki ya bebek sabunları veya evcil hayvan ürünleri - örneğin, at şampuanının saç üzerindeki etkisi.

- Herhangi bir kozmetik veya şampuanın saça uygulanması bir tedavi yöntemi değildir, sadece bakım ve deterjan olarak alınmalıdır.

Bebek sabunları ve varsa deterjan şampuanları, deterjanların pH'ı dikkate alınarak saç tipine göre seçilmelidir. Saç derimizin pH'ının 5.5 olduğuna dikkat edin. Sabunların yüksek pH'ından dolayı saçta kuruluk hissi yaratırlar.

- Kaşıntı, kepek, saç dökülmesinin nedenleri ve bunlardan kurtulmanın yolları hakkında bilgi vermenizi rica ederiz.

- Saçta oluşan kaşıntı, kepek ve saç dökülmesinin nedeni her şeyden önce yaşam tarzıdır. Beslenme dengeli ve sağlıklı olmalıdır. Stresi azaltmak en önemli şeydir. Kepeğe neden olan malassezia mantarı kontrolsüz bir şekilde büyürse kafa derisinin kaşınması ciddi saç sorunlarına yol açabilir. Kontrol altında tutulursa sorun çıkmaz. Aksi takdirde, bir trichologist tarafından karmaşık bir tedavi gereklidir.

- Vücuttaki solucanların varlığı saç dökülmesine neden olabilir mi?

- Solucanların varlığı, saç dökülmesinin ana nedenlerinden biridir. Çünkü solucan vücuttan mineral ve vitaminleri emer. Solucanların vücudunu temizlemek çok önemlidir.

- Son zamanlarda, alopesi prevalansının arttığına şahit oluyoruz. Bunun ana nedeni nedir: hangi tedavi yöntemi kullanılıyor?

- Alopesi areata kel bir bölgedir. Bunun etiyolojisi bilim tarafından hala bilinmemektedir. Ancak deneyime dayanarak, bu hastalığın birincil nedeninin sinirlilik olduğunu söyleyebilirim. Kesinlikle tıbbi müdahaleye ihtiyacım var. Bazen sarımsak gibi herhangi bir ev ilacı kullanılır. Ama bu doğru değil. Bu durumda, hastalık kafa derisini etkileyerek daha da yayılabilir ve toplam alopesiye yol açabilir. Genel olarak karmaşık tedavi uygulanmalı ve sinir uçları tıkanmalıdır.

- Tedavi sonrası tekrarlanabilir mi? Tek seferlik bir tedavi var mı?

- Bu hastalık genetiktir, stres kaynaklıysa geri dönebilir. Genetikten değil, herhangi bir hastalıktan veya başka bir nedenden kaynaklanıyorsa, o zaman tek seferde ve tamamen tedavi edilebilir.

- Mezoterapi gibi tedaviler etkili midir? Hangi tedavi yöntemini önerirsiniz?

- Mezoterapi gibi tedaviler çok etkilidir. Tedavi yöntemini seçiyoruz - tanıya dayalı ilaçlar. Solüsyonlar, özel özel enjeksiyonlar saç derisine yerleştirilir, doğrudan saç köklerine aktarılır. Ve çok yüksek sonuçlar alıyoruz.

Genel olarak farklı tedavi yöntemleri vardır: fizyoterapi, fitoterapi, ozon tedavisi, mezoterapi, plazma tedavisi vb. Kesinlikle karmaşık bir işlem gerektirir. Hastadan kapsamlı analiz alınır. Bu durumda hastanın kapsamlı teşhisi bilinmektedir.

Tedavi süresi boyunca saçlar, saç kökleri hassastır, bu nedenle kimyasal boya vb. kullanımına izin verilm

Haber Ara