Dolar

32,5595

Euro

34,8989

Altın

2.427,12

Bist

9.645,02

Sabanci suikasti faili Akkol 20 yil sonra hakim karsisina cikti

Sabanci suikasti faili Akkol 20 yil sonra hakim karsisina cikti

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-04 19:31:32

Sabanci suikasti faili Akkol 20 yil sonra hakim karsisina cikti
Tutuklanmasına karar verilen Sabancı suikasti davasının firari sanığı İsmail Akkol, 1996'da gerçekleşen olaydan 20 yıl sonra ilk kez hakim karşısına çıktı.

Aydın'ın Söke ilçesinde düzenlenen operasyonla yakalanan İsmail Akkol, Sabancı Center'in 25. katında, 9 Ocak 1996'da, Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'nin öldürüldüğü olayla ilgili açılan davaya ilişkin dosyası ayrılan sanıklar arasında yer alıyordu. Akkol, İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam eden dava dosyasında bir diğer firari sanık Fehriye Erdal ile birlikte yargılanıyordu.

- İdam talebiyle yargılanıyordu

Suikaste ilişkin dönemin İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 28 Mart 1997'de hazırlanan 19 sayfalık iddianamede, 11 sanığın ismi yer alıyor. Suçun işlendiği dönem cezaevinde tutuklu olan ve DHKP-C terör örgütünün üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen sanıklardan Ercan Kartal, 15 Şubat 1999'da tutuklu bulunduğu Afyon Kapalı Cezaevi'nde öldürülen Mustafa Duyar ile firari sanıklar Fehriye Erdal ve İsmail Akkol hakkında, o dönem yürürlükte olan eski Türk Ceza Kanunu'nun 146/1. maddesinde hükme bağlanan, "Anayasal düzeni silah zoru ile değiştirmeye teşebbüs etme" suçu kapsamında idam cezası isteniyordu.

Bu sanıklara istenen idam cezası, daha sonraki süreçti yasada yapılan değişiklikle, "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına dönüştürülmüştü.

İddianamede diğer sanıklar Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya ve Nazlı Güngör'ün ise, yine eski TCK'nın 169. maddesinde hükme bağlanan, "yasa dışı silahlı örgüte bu örgütün sıfatını bilerek yardım etmek" suçundan 3 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyordu.

- Talimat cezaevindeki Kartal'dan

İddianamede, olay tarihinde Bayrampaşa Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve DHKP/C terör örgütünün üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen sanıklardan Ercan Kartal'ın, kendisini ziyarete gelen Mustafa Duyar ve İsmail Akkol'a açık görüş sırasında, Sabancı Center'ın krokilerini gösterdiği ve Sakıp Sabancı'nın öldürülmesi talimatı verdiği aktarılmıştı.

Suikast emri üzerine iş merkezine temizlik şirketiyle görüşme gerekçesiyle giren Duyar ile Akkol'un, güvenlik görevlilerini atlattıktan sonra Fehriye Erdal ile buluşmak üzere asansörle 15. kata çıktıkları belirtilen iddianamede, Erdal'ın, Sakıp Sabancı'nın bulunduğu yerle ilgili bilgi verdikten sonra bu kişilerin yanından ayrıldığı, bu kattaki tuvalete giden Duyar ve Akkol'un, ayak bileklerine bağladıkları susturucuları çantalarında getirdikleri tabancalara monte ederek 25. katta Fehriye Erdal ile tekrar buluştukları dile getiriliyordu.

İddianamede, Fehriye Erdal'ın, Sakıp Sabancı'nın odası olarak gösterdiği odaya giren Duyar'ın, Sakıp Sabancı yerine Özdemir Sabancı ve Haluk Görgün ile karşılaştığı, kısa bir tereddütten sonra silahını ateşleyerek bu kişileri öldürdüğü kaydedilerek, kaçma telaşına düşen Duyar'ın sekreter Nilgün Hasefe'yi de öldürdüğü öne sürülüyordu.

- Mahkeme dosyaları ayırdı

Davaya bakan dönemin İstanbul 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), 15 Mart 2001 tarihinde davaya ilişkin kararını açıkladı. Dava konusu suçların anlatıldığı kararda, firari sanıklar İsmail Akkol ve Fehriye Erdal'ın suç tarihlerinden bu yana gıyaben tutuklu oldukları ve savunmasının alınmasının mümkün olmadığı gerekçesiyle, bu sanıklar hakkında gıyabi tutuklama hallerinin devamı ile davanın sürüncemede kalmaması açısından ayrılarak başka bir dosyaya kaydedilmesini hükme bağladı.

Aynı kararda, tutuklu sanık Ercan Kartal hakkındaki dosyanın da, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden "eski cumhurbaşkanı Kenan Evren'e suikast" davasıyla birleştirilmesine karar veren mahkeme, Kartal'ın tutukluluk halinin devamını da kararlaştırdı. Ercan Kartal'ın bu davalardan aldığı, "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" Yargıtay tarafından onanarak kesinleşti.

Mahkemenin tefrik kararında sanıklardan Mustafa Duyar'ın 15 Şubat 1999 tarihinde Afyon Kapalı Cezaevi'nde vefat ettiğinin anlaşıldığı belirtilerek, bu sanık hakkındaki davanın da ortadan kaldırılması karara bağlandı.

Sanıklar Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya, Nazlı Güngör ve Murtaza Deveci hakkında açılan, "terör örgütüne yardım etmek" davasıyla ilgili de mahkeme, suçun mahiyeti ve suç tarihi itibariyle sanıklar hakkındaki kamu davasının kesin hükme bağlanmasının ertelenmesi hükmü kurdu.

Özel yetkili mahkemelerin yasayla kapatılmasının ardından Akkol ve Erdal yönünden ayrılan davaya bakan İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi, Akkol hakkında kapatılan İstanbul 4 No'lu DGM'nin 18 Ocak 1996 ve kapatılan özel yetkili İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 19 Haziran 2012 ile 14 Şubat 2014 tarihli yakalama emirlerini, hakim karşısına çıkan Akkol'un yüzüne okunmasının ardından kaldırarak tutuklama kararı verdi.

- Yunanistan Akkol'u iade etmemişti

Özdemir Sabancı ve Haluk Görgün'ü öldürdüğü iddia edilen ve suikastten sonra firar eden sanıklardan Mustafa Duyar, Suriye'nin başkenti Şam'da teslim olmuş ve olaya ilişkin itiraflarda bulunmuştu. Yargılaması devam eden Duyar, cezaevinde tanıştığı Semra Polat ile evlenmiş ve çiftin bir erkek çocuğu dünyaya gelmişti. Mustafa Duyar, cezaevinde dünyaya gelen oğlunun isimini ise, öldürmekten yargılandığı Özdemir Sabancı'dan esinlenerek "Özdemir" koymuştu. Duyar, tutuklu bulunduğu Afyon Kapalı Cezaevi'nde 15 Şubat 1999'da öldürülmüştü.

Suikastin ardından kayıplara karışan İsmail Akkol ise, 2014'te Yunanistan'da yakalanmış ve daha sonra serbest bırakılmıştı. Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin talep Yunan mahkemesince reddedilen Akkol hakkında İstanbul 18. Ağır Mahkemesi tarafından geçtiğimiz aylarda kırmızı bülten çıkarılması talepli "iade talepnamesi" hazırlanmıştı.

Diğer firari sanık Fehriye Erdal ise halen aranıyor.

Bu arada İstanbul 18. Ağır Ceza Mahmemesi'nin kararıyla tutuklanan İsmail Akkol'un, yoğun güvenlik önlemleri altında Silivri Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu'na nakledildiği öğrenildi.

Haber Ara