Dolar

32,4953

Euro

34,5758

Altın

2.498,24

Bist

9.548,09

S.Arapistan ve BAE, İTT toplantısında Hindistan'ın kınanmasını engellemiş!

Abu Dabi’de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Toplantısı’na Pakistan’ın bütün itirazlarına rağmen Hindistan’ın, Suudi Arabistan ve BAE’in ısrarlı tutumu sayesinde katıldığı öğrenildi. Ayrıca Pakistan’ın Keşmir politikası hakkında Hindistan’ı eleştiren ortak bir nihai açıklama bu iki ülke tarafından da engellendiği ortaya çıktı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-06 22:50:23

S.Arapistan ve BAE, İTT toplantısında Hindistan'ın kınanmasını engellemiş!

 

'Keşmir Krizi' yüzünden Pakistan ile savaşın eşiğine gelen Hindistan'a en büyük moral, Abu Dabi'deki İslami İşbirliği Teşkilatı'na (İKÖ) davet edilmesi oldu. Zirve, Hindistan için pek çok sürprizle sonuçlandı. Suudi Arabistan ve BAE'nin ısralı girişimleri sayesinde İKÖ davetine katılmış oldu. Uzun zamandır İİT'deki gözlemci statüsünü talep etmesine rağmen, Pakistan'ın karşı çıkması yüzünden Hindististan bu emelini gerçekleştiremiyordu.

Şimdi Yeni Delhi'nin, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Devletleri (BAE) sayesinde gruba katılmanın pazarlık edebileceğinden fazlasını kazandığı görülüyor. Hint kaynaklarına göre, Körfez ülkeleri Pakistan'ın Hindistan'ı Keşmir politikası hakkında eleştiren ortak bir nihai açıklama yapma isteğini engelledi.
Ekonomik Zamanlara göre İKT, Keşmir meselesiyle ilgili ayrı kararlar aldı - bunu Hindistan ile Pakistan arasındaki “ana” ihtilaf olarak niteledi, ancak nihai Abu Dabi Deklarasyonu sıcak tartışma konusu hakkında herhangi bir referanstan bahsetmedi. Raporda belirtilen kaynaklar, Hindistan'ın ortak bir açıklama tarafından eleştirilmemesi veya utandırılmamasının sağlanmasında önemli rol oynayan BAE ve Suudi Arabistan olduğunu söyledi.

PAKİSTAN'IN İTİRAZLARINA RAĞMEN
BAE, HİNDİSTAN'IN TOPLANTIYA
KATILMASINA SAĞLAD

Özellikle BAE, İslamabad'ın itirazlarına rağmen Hindistan'ın toplantıya katılmasını sağladığı bildirildi. İKT ve BAE daha sonra Pakistan delegasyonunun çabalarına rağmen son taslakta Keşmir'i dahil etme taleplerine direndiler.
Diplomatik kaynaklar ayrıca Hindistan delegasyonunun, ‘Keşmir anlaşmazlığını', İKÖ Konferansı'ndan çıkarmaya çalıştığını da bildirdi. Abu Dabi'deki Hintli diplomatların, İİT'in Hindistan lehine görüşünü şekillendirmek için yorulmadan çalıştıkları söyleniyor.
Hindistan, İKT davetini “BAE ile olan kapsamlı stratejik ortaklığımızın bir kilometre taşı” olarak nitelendirdi.

BAE VE BAHREY, PAKİSTAN'A
UÇUŞLARI ASKIYA ALMIŞTI

Hindistan 57 kişilik gruba tam katılım sağlayacak. BAE'den, Üye Devletler Konseyi'nin Kırk Altıncı Oturumunun haftasonu sona ermesinden bu yana sıcak jestler aldı. BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, bir basın toplantısında, “Hindistan'ı, İKT'ye dahil edebiliriz” dedi. İKT'nin Hindistan'a çok açık ve olumlu bir mesaj gönderdiğini belirterek “Henüz bariz sebeplerden dolayı gelmediğimizi biliyorum” diye ekledi.
“İKT, Hindistan ile olan ilişkilerini takdir ediyor ve Hindistan ile bağları güçlendirmeyi dört gözle bekliyor” dedi.

Haber Ara