Dolar

32,3677

Euro

34,9995

Altın

2.325,45

Bist

9.096,77

S.Arabistan, İran'a 'yeni sayfa' teklif etti

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, İran ile aralarındaki kriz için yeni bir mesaja imza attı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-10 02:43:46

S.Arabistan, İran'a 'yeni sayfa' teklif etti

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, mezhepçi politikasını değiştirmesi halinde ülkesinin ilişkilerinde İran'la yeni bir sayfa açmaya hazır olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Riyad'da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın kapanışında konuşan Cubyr, İran ile ilişkilerin Tahran'ın Suudi Arabistan ve bölge ülkelerinin işlerine müdahalesi nedeniyle gerildiğini söyledi. 

İyi ilişkiler inşa edebiliriz diyen Cubeyr, "İran ile ilişkimiz onun mezhepçi politikası nedeniyle kötüleşti. İran, oluşturduğu bu politikayı, terör ve bölgedeki ülkelerde kurduğu terör hücreleriyle destekledi. Eğer İran bu siyasetini değiştirirse ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmamızı engelleyecek bir neden yok. İyi komşuluk ve başkalarına müdahil olmamaya dayalı daha iyi ilişkiler inşa edebiliriz" diye konuştu.

YEMEN'DE SİYASİ ÇÖZÜM

Yemen'de siyasi çözümü desteklediklerini vurgulayan Cubeyr, "Yemen'deki kriz konusunda Körfez girişimi, ulusal diyalog görüşmeleri ve buralarda alınan kararların yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) 2216 sayılı kararına dayalı bir siyasi çözüme bağlıyız" dedi. 

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Velid Şeyh Ahmed'in çalışmalarını desteklediklerini kaydeden Cubeyr, siyasi çözümün "Yemenli" gibi olması gerektiğini ve bunun Yemen'i uzlaşı ile anlaşmaya ulaştıracak tek yol olduğunu dile getirdi.

HİZBULLAH'IN 'TERÖR ÖRGÜTÜ' İLAN EDİLMESİ

Toplantıda, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin Hizbullah'ı "terör örgütü" olarak ilan etmesinin ardından alınan önlemlere ilişkin yöneltilen soruya ise Cubeyr, Arap Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin (KİK), Hizbullah'ın yararlanacağı tüm kanalları engellemek için çok sayıda önlem aldığı cevabını verdi.

'ESAD GİDECEK, ŞÜPHE YOK'

"Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için Suriye'de bir gelecek yok. Ya siyasi süreç ya da askeri operasyonlarla gidecek, bu kesin bir konu" diyen Cubeyr, şöyle devam etti: 

"Esad gidecek, bu kesin, bir şüphe yok. Bu adam, Suriye'nin yöneticisi olarak kalmayacak. Mesele sadece zaman meselesi. Suudi Arabistan, Suriye halkını bırakmayacak. Esad'ın siyasi süreç çerçevesinde gitmesini temenni ediyoruz. Cenevre grubu olarak Suriye'nin dostlarına destek için bunu hedefliyoruz" diye konuştu.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara