Dolar

32,5976

Euro

34,7961

Altın

2.488,42

Bist

9.457,82

“S-400 yüzünden Türkiye'ye Amerikan yaptırımları kapıda”

Londra merkezli dergi The Economist, Türkiye'nin yakında Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini teslim alacağını, ancak bunun üst üste ikinci yıl ABD'nin yaptırımlarına maruz kalmasına yol açabileceğini yazdı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-15 14:03:41

“S-400 yüzünden Türkiye'ye Amerikan yaptırımları kapıda”

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ile NATO'nun karşı çıktığı Rus S-400 alımı için 6 Mart'ta "Asla geri dönüş yok. Kimse bizden tükürdüğümüzü yalamamamız beklemesin" dediğini hatırlatan The Economist, Ankara'nın Moskova'ya sipariş verdiği iki S-400 bataryasının kendi radarları, komuta merkezi ve füze fırlatıcı rampalarıyla birlikte geleceğini belirtti.

S-400'ün rakip sistemlere kıyasla 2.5 milyar dolarlık fiyatının karşılığını fazlasıyla vereceğini söyleyen Londra merkezli dergi, diğer yandan "Ama Türkiye'ye çok daha pahalıya mal olması ihtimali var" diyerek ekledi:

"Anlaşmadan vazgeçmez ya da S-400'ün NATO'ya oluşturduğu tehdidi azaltmazsa, kendini Amerikan yaptırımlarına maruz kalmış bulabilir. Saat işliyor. Rusya bataryaların ilk teslimatını temmuz ayında yapmayı planlıyor."

ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının Türkiye'ye S-400 almasının 'ağır sonuçlar yaratacağı' uyarısında bulunduğu, geçen hafta iki ABD Dışişleri yetkilisinin Erdoğan'a bu mesajı bizzat ilettiğini hatırlatan derginin konuştuğu yorumcular ise 'Türkiye'nin S-400 anlaşmasından istese bile geri adım atmasının zor olduğunu, böyle bir kararın başta Suriye konusu olmak üzere Rusya ile ilişkilerde sorun yaratacağını' vurguladı.

The Economist, "Çoğu yorumcu sorunun artık bir dönüm noktasına yaklaşıp yaklaşmadığı değil, ne zaman ve nasıl gerçekleşeceğiyle ilgili olduğunu söylüyor. Bazıları, Washington'ın Türkiye'de 31 Mart'ta düzenlenecek yerel seçimlerde baskıyı artırmaya karar verebileceğini söylüyor" değerlendirmesini yaptı.

ABD'nin, Rus istihbaratı veya savunma sektörüyle mali temas kuran kişi ve kurumlara yönelik CAATSA isimli yasa kapsamında Türkiye'ye yaptırım uygulayabileceğini belirten The Economist, Washington'ın teoride bu yaptırımlardan Türkiye'yi muaf tutabileceği ihtimalini aktararak şöyle devam etti:

"Yetkililer bunun muhtemel olmadığını söylüyor. Bu sonbahar için ufukta bir başka mühlet daha var; iki F-35 uçağının Türkiye'ye ulaşması bekleniyor. Eğer iki NATO müttefiki bir çözüm bulamazsa, bu uçaklar Türk topraklarına hiçbir zaman inemeyebilir."

Son olarak Washington'da yabancı gazetecilere brifing veren bir grup üst düzey ABD'li yetkili, 'Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri almasının, üyesi olduğu NATO açısından bir ulusal güvenlik meselesi sayıldığını' söyledi.

Reuters'e göre üst düzey Amerikalı yetkililerden biri “Türkiye'nin NATO'ya dahlinin ve ikili ilişkilerin kesintisiz ve etkilenmeden devamını sağlamak için bir dizi seçenek üzerinde çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yetkili "Hem Amerika hem de NATO müttefiklerine F-35 açısından risk o kadar ciddi ki, iki sistem birlikte yer alamaz” diye konuştu.

Haber Ara