Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Rüzgarın Gücünün Yetmediği Otomobiller : Aerodinamik Makineler

Enzo Ferrari daha önce, aerodinamiğin; motor becerisindeki eksikliği kapatma yönteminden ibaretolduğunu söylemişti. Ferrari dahil, tüm üreticiler durumun bu kadar basit olmadığının farkında.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-20 13:51:27

Rüzgarın Gücünün Yetmediği Otomobiller : Aerodinamik Makineler

Rüzgar, bir akışkan olarak bir aracın hareket ettiği her saniye bir bariyer gibi aracın ivmelenmesini durdurma yönlü aksiyonlar sergiler. İdeal bir senaryoda, rüzgar aracın arkasından dahi esse aracın ivmelenmesi, hızı ve araca etki edebilecek birim rüzgar etkisi hiçbir zaman sıfır olamıyor. Otomobillerin ağırlığı gibi, rüzgar direnci de yakıt tüketimine, araç performansı ve hatta yol tutuşa direkt etki ediyor. Aerodinamik ve rüzgar arasındaki ilişki sürtünme katsayısı ile hesaplanıyor yani kısaca CD.

İşte En Aerodinamik 5 Otomobil:
Mercedes Benz S-Class
S550E - Hibrit modeliyle Mercedes, sadece iyi bir yakıt tüketimi değil aynı zamanda çok iyi bir yol tutuşu ve keyifli bir sürüş vadediyor. Sürtünme katsayısı 0.27 olan araç boyutuna göre ise bu konuda neredeyse rakipsiz.
Mazda 3 Sedan
0.26 Katsayısı ile Mazda 3 Sedan kendi fiyat skalasındaki en aerodinamik araçlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. SKYACTIV dizayn metodolojisi ve tamamlayıcı teknolojisi ile rüzgarın araç üzerindeki etkisi minimuma indirilmiş.
Tesla Model 3
Sadece 0.24 sürtünme katsayısına sahip olan araç, tamamen elektrikli olması sebebiyle bu durumdan çok iyi faydalanbiliyor. Azaltılan her birim rüzgar direnci araca ek menzil olarak düşünülebilir.
Toyota Prius
Hacmine ve boyutuna oranla en iyi sürtünme katsayısına sahip araçlardan biri olan Prius, 0.24 katsayı ile Teslayla aynı klasmanda yer alıyor. Kammback adı verilen tasarım yöntemini takip etmiş araç, hibrit motoru ve yakıt tüketimiyle ödüller toplamaya devam ediyor.
Mercedes Benz A-Class
Daimler grubunun sualtında yaptığı araştırmalar sonucunda, büyük yatırımlarla türetilmiş A-Class; markanın diğer modellerini de sollayarak en aerodinamik araç olarak adlandırılıyor. 0.22 katsayısı ile şu an üretimde olan en aerodinamik araçlardan biri.

Hazırlayan: Vizyon Garage Oto Ekspertiz

Haber Ara