Dolar

32,5875

Euro

34,6701

Altın

2.525,16

Bist

9.524,59

Rusya yeni petrol endeksine hazırlanıyor

Rusya yeni petrol endeksine hazırlanıyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-24 13:12:45

Rusya yeni petrol endeksine hazırlanıyor
" ÖVÜNÇ KUTLU/EMRE GÜRKAN ABAY â€" Rusya, uluslararası petrol ticaretinde baz alınan Brent petrol fiyatlandırma endeksine rakip, yeni bir endeks oluşturmaya hazırlanırken, uzmanlar, Rusya'nın aşması gereken önemli zorluklara dikkati çekiyor.

Önümüzdeki yılın sonuna doğru hayata geçirilmesi beklenen yeni fiyatlandırma endeksinin, petrol fiyatlarının düşmesiyle zora giren Rus ekonomisine destek olması amaçlanıyor.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Energy Aspects uzmanı Richard Mallinson, Brent petrol fiyatlandırma endeksiyle rekabet edebilecek yeni bir endeksin yaratılmasının son derece güç olduğunu savundu.

Mallinson, petrol piyasalarının yeni bir endeksi kabul etmesi için birçok şartın yerine getirilmesi gerektiğine işaret ederek, "Öncelikle tüm talebi karşılayabilecek yeterli petrol üretim garantisine, uygulanabilir sayıda tüketiciye ve Rus rublesinin kullanımına ihtiyaç var" dedi.

Uluslararası petrol tüccarlarının ruble gibi bir para birimine sıcak bakmayacağını öne süren Mallinson, bu nedenle yeterli sayıda tüketiciye de ulaşılamayacağını belirtti.

- "Rus petrol şirketleri de desteklemeli"

Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marsel Salikhov da yeni bir petrol fiyatlandırma endeksi kurmak için Rusya'nın hala çözmesi gereken regülasyon ve mevzuat sorunları bulunduğunu vurguladı.

Rus petrol şirketlerinin de projeye desteğinin son derece önemli olduğunun altını çizen Salikhov, "Ancak Rus petrol üreticileri de geleneksel yollarla gerçekleştirdikleri ticaretin böyle radikal bir değişikliğe maruz kalmasından hoşnut olmayabilirler" diye konuştu.

Salikhov, Kuzey Denizi'nde üretlien ve tüm Avrupa'nın petrol fiyatlandırma endeksi olan Brent üretiminin azaldığına dikkati çekerek, "Brent fiyatlandırmasının şeffaf olmadığı konusunda da bazı şüpheler mevcut. Rusya'nın ürettiği Ural petrolü, Avrupa'nın şu anda petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'sini karşılıyor. Dolayısıyla Rusya'nın kendi petrol fiyatlandırma endeksini oluşturmak istemesi ekonomik açıdan önemli bir potansiyele sahip" görüşünü de paylaştı.

Haber Ara