Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Rusya'ya baskı yapılmalı'

Suriyeli muhalif gruplardan Ceyşul İslam'ın lideri ve başmüzakereci Alluş, Cenevre'de yürütülen müzakereler kapsamında açıklamalarda bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-21 11:39:35

'Rusya'ya baskı yapılmalı'

AA'nın haberine göre: Suriyeli muhalif gruplardan Ceyşul İslam'ın lideri ve başmüzakereci Alluş, "Esed insanlara diz çöktürmek için gıda silahını kullanıyor. Bu başlı başına bir suçtur. BM ve uluslararası toplumdan, öncelikle Rusya'ya baskı yapmasını istiyoruz." dedi.

Suriyeli muhalif gruplardan Ceyşul İslam'ın (İslam Ordusu) siyasi lideri ve başmüzakereci Muhammed Alluş, "Esed insanlara diz çöktürmek için gıda silahını kullanıyor. Bu başlı başına bir suçtur. BM ve uluslararası toplumdan, öncelikle Rusya'ya baskı yapmasını istiyoruz." dedi.

Alluş, Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi'nin açıklamaları ve müzakerelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Caferi'nin 'doğrudan görüşmelere başlamak için başmüzakerecinin daha önceki açıklamalarını geri çekip özür dilemesi ve sakalını kesmesi' yönündeki açıklamalarına dikkati çeken Alluş, "Rejim, halka yönelik baskıcı uygulamalarda bulunuyor. Bir kişi sakal bırakmak istiyorsa, Suriye Vakıflar Bakanlığı'ndan ruhsat alıp bunu onaylatmak için emniyet birimlerine başvurması gerekiyor. Benim Vakıflar Bakanlığı tarafından 'sakal bırakma' ruhsatım var. Vakıflar Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı görevlileri arasındaki çelişkiye bakın." dedi.

Cenevre'ye "halkın davasını" savunmaya geldiklerini ifade eden Alluş, "Tutuklu olan, abluka altında bulunan, işkence gören, dünyanın her yerinde evsiz kalan, denizlerde boğularak ölen Suriyelilerin davası için buradayız. Dini bir vecibe olduğuna inanmamıza rağmen buraya sakalımızı değil, ailemizi, evlatlarımızı ve Suriyelileri savunmaya geldik." diye konuştu.

Alluş, Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu heyetin, kanı durduracak, ilkeleri korunarak devrimi hedeflerine ulaştıracak bir çözüm bulunması konusunda olumlu olduğunu belirtti. Görüşlerini belirttikleri yazılı bir belge sunduklarını ifade eden Alluş, gerçek bir geçiş sürecine ulaşılana kadar, meclisi ve cumhurbaşkanlığını yönetecek "tam yetkili geçiş yönetimi heyeti"nin kurulması için BM kararlarının uygulanmasını istediklerini kaydetti.

"ULUSLARARASI KOALİSYON VE RUSYA SADECE SİVİLLERİN BAŞINA BELA AÇIYOR"

Alluş sözlerine şöyle devam etti:

"Rakka'da öldürülenler Suriye halkı. DAEŞ karargahları ise iyi durumda ve saldırıya uğramadı. Bunun yanı sıra biz de dahil olmak üzere ÖSO ve bünyesindeki gruplar Halep'in kuzey kırsalındaki bazı köyleri kontrol altına aldık. Ne Rusya ne de uluslararası koalisyon bunu yapabildi. Suriye halkı, Suriyeli gruplar ve ÖSO DAEŞ'i yenecektir. Uluslararası koalisyon ve Rusya sadece sivillerin başına bela açıyor."

"REJİM ÇÖZÜM İSTEMİYOR"

Alluş, Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının "gıda karşılığı uzlaşı ilkesine dayandığını ve bunun bir savaş suçu olduğunu" belirterek, "Esed insanlara diz çöktürmek için gıda silahını kullanıyor. Bu başlı başına bir suçtur. BM ve uluslararası toplumdan, öncelikle Rusya'ya baskı yapmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Rejimin, görüşmelere dışişleri bakanı ve görevlilerini göndermekle, çözüm istemediğini ortaya koyduğunu dile getiren Alluş şunları kaydetti:

"Dışişleri Bakanlığı Suriye'de bir karar mercii değildir. Rejim, bununla vakit kazanmaya ve dengeleri sağlamaya çalışıyor. Rejim gerçek anlamda bir çözüm isteseydi görüşmelere üst düzey güvenlik yetkilileri ve komutanları gönderirdi. Bu görüşmeler devam edecek, biz iyi niyet göstererek görüşmelere katıldık. Ama henüz talep ettiğimiz insani uygulamalar hala gerçekleştirilmedi. Bizler üzerimize düşeni yaptık ve geçiş süreciyle ilgili görüşümüzü ilettik. Bundan sonra sıra BM'dedir." dedi.

Rusya'nın kısmen Suriye'den çekilmesine ilişkin soruya Alluş, kendileri açısından olumlu bir adım olduğunu ancak Rusya'nın bölgeye geri dönmek istediğini kaydederek, "Rusların Suriye'ye girişleri düşmanca bir tutumdu. Ülkede onlarca katliam yaptılar. Rus saldırılarında 67 okul yıkıldı, hastaneler, tıp merkezleri hedef alındı, on binlerce kişi bölgeden göç etmek zorunda kaldı. Birçok köyü yok ederek bazı bölgeleri de abluka altına aldılar." ifadelerini kullandı.

RUSYA'NIN ÇEKİLMESİNDE MALİYET ETKİLİ OLDU

Rusya'nın Suriye'den çekilmesinde maliyetin etkili olduğunu savunan Alluş, "Bu çekilmeden ziyade bir manevradır. Suriye'de onları istemiyoruz." dedi.

Haber Ara