Dolar

32,6000

Euro

34,7355

Altın

2.498,92

Bist

9.524,59

Rusya ve Suudi Arabistan işbirliği: Alan razı satan razı

Putin'in doğalgazını satacak bir pazar ihtiyacı varken, Muhammed bin Selman'ın ise petrolünü koruması gerekiyor. Son gelişmelere göre iki taraf arasında 'alan razı satan razı' bir alışveriş gelişti. ABD rahatsız olsa da Putin'in Suudilere mesajı net: “Gazımızı alın, petrolünüzü koruyun.”

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-19 14:41:34

Rusya ve Suudi Arabistan işbirliği: Alan razı satan razı

TIMETURK | ÇEVİRİ

Geçtiğimiz hafta ABD ziyareti sırasında New York'ta gazetecilere açıklamalarda bulunan Veliaht Pren Muhammed Bin Selman, Suudi Arabistan'ın Rusya'yla petrol üretimi anlaşmasının azaltılması süresini 10 yıldan 20 yıla uzatacağını ifade etti.

RUS TARAFI NE DİYOR?

Middle East Monitor'un haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Basın Sözcüsü Dmitry Peskov ise Rusya ve Suudi Arabistan ilişkileri kendisine sorulduğunda bu anlaşmaya özellikle değinmedi.

Aksine iki ülkenin enerji sorunlarıyla ilgili çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi. Suudi Arabistan ve Rusya 2016 yılından beri her iki ülkenin de ekonomilerinin temeli olan küresel üretimi kısmak ve petrol fiyatlarını yükseltmek için işbirliği halindeler.

NEDEN AMERİKA'DA AÇIKLADI?

Suudi Veliaht Prens'in Amerika'ya iki haftalık ziyaretinde Suudi-Rus petrol ilişkilerinden bahsetmesi ise tek bir kampta kalmaktan ziyade küresel ve bölgesel aktörlerle işbirliğine gitmek yönünde yeni bir politikanın işareti olarak yorumlandı.

Şimdiye kadar Suudi Arabistan ve Rusya arasında gelişen bağlar Suudi Arabistan'ın dünya çapında yüksek petrol fiyatlarını sürdürmesi ihtiyacıyla desteklenmişti. Selman ve Peskov'dan gelen son açıklamalar ise ilişkilerin genişleyeceğini gösteriyor. Habere göre bu da Amerika'nın endişelerini daha da arttıracak.

RUSYA'YLA BÜYÜK ÇAPTA TİCARİ ANLAŞMALAR

Rus Enerji Bakanı Alexander Novak'ın verdiği bilgiye göre, Rusya ve Suudi Arabistan Kralı Selman'ın geçtiğimiz yıl Rusya'yı ziyaretinde 3 milyar dolarlık enerji sözleşmesi imzalamıştı. Bu ziyaret, bir Suudi kralının Rusya'ya ilk resmi ziyareti idi. Anlaşma ise Rus şirketi SIBUR tarafından Suudi Arabistan'da 1.1 milyar dolarlık bir petrokimya tesisi kurulmasına dönük mutabakat sözleşmesiydi. Bunun yanı sıra enerji ve teknoloji gelişimi alanında 1 milyar dolarlık ortak sermaye yatırımı ve Suudi milli petrol şirketi ile Rus Gazprom arasında ortak petrol çıkarma teknolojisi üzerine anlaşmalar da yapılmıştı.

RUSYA: SİZE SIVI GAZ SATALIM, PETROLÜNÜZÜ KORUYUN

Rusya aynı zamanda Suudi Arabistan'a sıvı doğalgaz satmak için uzun dönemli bir anlaşma yapma arayışı içinde. Putin'in Suudilere mesajı ise net: “Gazımızı alın, petrolünüzü koruyun.

Bu bağlamda ise iki ülkenin menfaatleri birbirini tamamlayıcı, Suudi Arabistan yurt içi enerji sektörünün ham petrole bağımlılığını azaltmaya çalışırken Rusya sıvı doğalgaz için pazar arayışını sürdürüyor.

Haber Ara