Dolar

32,3644

Euro

34,9636

Altın

2.325,50

Bist

9.079,97

Rusya ve Çin'den ABD'ye Afganistan uyarısı

Rusya ve Çin, ABD'yi Afganistan konusunda uyardı. Rusya, ABD'nin Afganistan'nın egemenliğine saygı duyması gerektiğini vurgularken, Çin çözüm için müzakereleri işaret etti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-25 19:43:22

Rusya ve Çin'den ABD'ye Afganistan uyarısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD ordusunun Afganistan'daki yetkilerinin genişletilmesinin bu ülkenin egemenliğini ihlal etmemesini umduklarını söyledi.

Moskova'da düzenlediği haftalık basın toplantısında konuşan Zaharova, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı yeni Afganistan stratejisinde ABD askerlerine daha fazla yetki verilmesiyle ilgili soruları yanıtladı. Zaharova, "Afganistan'daki ABD askerlerinin yetkilerinin artırılmasının bu ülkenin egemenliğini ihlal etmemesini ve bölge ülkelerinin ulusal çıkarlarına zarar vermemesini umuyoruz" dedi.

GEÇMİŞİ HATIRLATTI

ABD'nin yeni Afganistan stratejisinde çözüm için askeri seçeneğin öngörüldüğünü anımsatan Zaharova, "Bu yaklaşım, önceki Washington yönetimlerinin hazırladığı Afganistan reçetelerine benziyor. Söz konusu reçeteler, güvenlik alanında olumlu sonuçlar doğurmamıştı" ifadelerini kullandı.

Zaharova, konuşmasının devamında ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un yeni Afganistan stratejisini açıklarken Rusya'ya yönelttiği Taliban'ı destekleme suçlamalarını reddetti. Rusya'nın bu yöndeki iddiaları daha önce birçok kez yalanladığını ve ABD'den kanıt sunmasını istediğini hatırlatan Zaharova, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak ortada kanıt yok. Bu tür açıklamalar, Rusya ve ABD'nin Afganistan'da etkili işbirliği yapmasını sağlamıyor. Taliban'a hiçbir şekilde destek vermediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz."

ÇÖZÜM KAPSAYICI MÜZAKERE

Çin Devlet Konseyi Üyesi Yang Jiechi ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson arasında dün yapılan telefon görüşmesinde de Afganistan sorunu ele alındı.Yang Jiechi, Çin'in Afganistan'da barış ve uzlaşma süreci ile siyasi diyaloğu tek çözüm yolu olarak gördüğünü belirtti. Uluslararası toplumun Afganistan'a geniş ve kapsayıcı bir siyasi uzlaşmanın başarılması için destek vermesi gerektiğini söyleyen Yang, Afgan halkının, kendi ulusal koşullarına uyan bir kalkınma yolunu izlemesi, Afgan hükümetinin de aşırıcılık ve terörizmle mücadele gücünü artırması için desteklenmesi gerekliliğini vurguladı.

‘PAKİSTAN'A SAYGI DUYUN'

Yang, "Pakistan'ın Afganistan meselesindeki mühim rolüne yakın ilgi göstermeli, bu ülkenin egemenlik ve güvenlik kaygılarına saygı göstermeliyiz" dedi.

Yang Jiechi, Çin'in Afganistan meselesinde ABD ile yakın iletişim ve işbirliği hâlinde olmayı istediğini, ülkede ve tüm bölgede barış ve istikrarın sağlanması için ortak çaba sarf etmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Trump, Virginia'daki Fort Myer askeri üssünde yaptığı konuşmada, Afganistan ile ilgili yeni savaş stratejisini açıklamıştı.Başkan Trump, "Asker sayıları ya da bundan sonraki askeri faaliyetlere dair planlarımız hakkında konuşmayacağız. Bundan böyle keyfi takvimler değil, sahadaki koşullar stratejimizi yönlendirecek" demişti. Sahadaki Amerikan güçlerine daha fazla yetki verilmesi kararı aldığını da hatırlatan Trump, şimdi bu yetkiyi Afganistan'ı da kapsayacak şekilde genişlettiklerini vurgulamıştı.

ABD'nin Afganistan'da halihazırda yaklaşık 8400 askeri bulunuyor. 2001'deki işgalin ardından ülkede yaklaşık 2400 ABD askeri hayatını kaybetti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara