Dolar

32,4954

Euro

34,5650

Altın

2.497,65

Bist

9.548,09

Rusya ve Batı arasında kalan Belarus'ta son durum

ABD merkezli düşünce kuruluşu olan Foreing Affairs'de (Dış İlişkiler Konseyi), AB ve ABD'nin Rus baskısı karşısında Belarus'un çıkarlarını da gözeten dengeli politikalar takip edilmesini tavsiye eden bir değerlendirme yazısı yer aldı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-03 15:48:42

Rusya ve Batı arasında kalan Belarus'ta son durum

Batı'nın Moskova ve Minsk'in Çıkarlarını Dengelemesi Gerekiyor

Beyaz Rusya son iki aydır Batı manşetlerinde. Batı Avrupa'daki ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yorumculara göre, hileli bir cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından gelişen kitlesel protestolar, genellikle “Avrupa'daki son diktatör” olarak suçlanan Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko'nun erken sonunu tahmin etmeye sevk etti. Ancak Rusya'nın siyasi desteği ve güvenlik yardımı vaatleri Lukashenko'nun iktidarı elinde tutmasına yardımcı oldu. Durum devrim yerine, uzun süreli bir açmaza dönüştü.

Huzursuzluk uzarken Batılı ülkeler, Rusya'nın aksi tepkiler yaratmadan Beyaz Rusya'da demokratik ilerlemeyi teşvik etmenin bir yolunu bulmalı. Amerika Birleşik Devletleri veya diğerlerinin atacağı yanlış bir adım, ülkeyi jeopolitik bir çatışma bölgesine dönüştürebilir. Böyle bir sonuç Batı çıkarlarına, Avrupa güvenliğine ve Belarus halkına zarar verecektir.

Böyle bir senaryodan kaçınmak için Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, politikalarını protesto hareketlerinin zayıf yönlerine ve Moskova'nın güçlü yanlarına ilişkin net bir değerlendirmeye dayandırmalıdır. Lukashenko'nun ayrılışını hızlandıran ve Rusya'nın ülkeyle yakın bağlarını kabul eden bir orta yol çözümü aramalılar. Aynı zamanda, gelecekteki demokratik ilerleme için yavaş yavaş daha iyi koşullar yaratmak amacıyla ilişkileri kademeli olarak normalleştirmelidirler. Böyle bir politika, Belaruslu protestocuların statükoya duydukları öfkeyi tanıyacak, ülkenin büyük güç çekişmesi bölgesi haline gelmesini engelleyecek ve reform yolunu kapatacak geniş çaplı bir Rus müdahalesi riskini azaltacaktır.

Zemindeki gerçekler

Belarus'taki protesto hareketi Ağustos ayı boyunca ivme kazandıkça, birçok analist Lukashenko'nun günlerinin sayılı olduğu sonucuna vardı. Bu tahminler vakitsizdi. Gösteriler ne kadar etkileyici olursa olsun, muhalefet Lukashenko'yu istifa etmeye veya yeni seçimleri kabul etmeye zorlayacak güce sahip değil. Lukashenko'nun baş rakibi Svetlana Tikhanovskaya Litvanya'ya kaçtı. Siyasi bir acemi (kampanyaya ancak ilan edilen adaylardan olan kocasının tutuklanmasından sonra girdi), protestonun bir sembolü olarak hizmet ediyor, ancak liderlik becerisinden yoksun.

Tikhanovskaya, rolünün sınırlarını kabul etti ve başlangıçta Lukashenko'ya karşı barışçıl bir güç transferini kolaylaştırmakla görevlendirilmiş bir Koordinasyon Konseyi kurdu. Ancak hükümet, konseyi yasadışı ilan ederek ve üyelerine karşı ceza davaları açarak derhal tepki gösterdi. Konseyin önde gelen üyelerinin çoğu şu anda tutuklanıyor veya ülkeden kaçtı. Sonuç olarak, konsey liderlik yolunda çok az şey sağlamıştır. Aktivistler, Minsk'te ve başka yerlerde pazar günleri sosyal medya platformu Telegram'ı kullanarak Lukashenko karşıtı muazzam gösteriler organize ediyorlar ve konsey, bu faaliyetleri koordine edemiyor. Bu arada, konseyin tabandaki çoğunlukla genç, şehirli protestoculardan oluşan muhalefeti orijinal tabanının ötesine genişletmekte güçlük çekti; örneğin, devlete ait fabrikalardaki işçiler arasındaki desteği, Lukashenko'nun çekirdek seçim bölgesini zayıflatabilecek ülke çapında bir greve dönüştürmede başarısız oldu. Dahası, konsey taleplerini şimdiden durdurdu: Lukashenko'yu kenara çekilmeye çağırmak yerine, şimdi" siyasi krizin üstesinden gelme sürecini organize etme ve sosyal uyumu sağlama" ihtiyacından daha muğlak şeylerden bahsediyor.

Lukashenko ise her zamankinden daha zayıf, ancak yine de kırsal alanlarda, küçük kasabalarda ve Belarusluların eski kuşakları arasında halk desteğini sürdürmeyi başardı. Güvenlik hizmetlerindekilerin çoğu dahil olmak üzere yönetici seçkinler de kendisine son derece sadık kaldı. Sonuç, görünürde çözümü olmayan bir çıkmazdır.

Rusya'nın payı

Lukashenko, protestolar doruğa ulaştığında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e güvenlik yardımı talebinde bulundu. Putin yanıt vermeye hazırdı: Rus lider, bölgenin başka yerlerindeki Kremlin dostu hükümetleri deviren “renkli devrimleri” Batı'nın Moskova'nın etki alanına yönelik saldırıları olarak görüyor. Moskova'nın Batılı rakiplerine karşı stratejik bir tampon olarak gördüğü Belarus'un Rusya'nın yörüngesinde kalmasını sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağını açıkça belirtti. Bu noktayı vurgulamak için, Putin Lukashenko'yu Soçi'de alenen kabul etti. Minsk'in borç yükünü hafifletmek için 1,5 milyar dolarlık bir krediyi onayladı ve Belarus'taki durum "kontrolden çıkarsa" konuşlandırabileceği "belirli bir polis rezervi oluşturduğunu" açıkladı. Ayrıca Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile kamuya açık ve özel görüşmelerde Moskova'nın Beyaz Rusya'ya herhangi bir Batı müdahalesine müsamaha göstermeyeceğini açıkça belirtti.

Yine de Moskova'nın Lukashenko'ya desteği koşulsuz olmaktan uzaktır. Belarus otoritesi, Rusların ekonomik ve siyasi bağları sıkılaştırma girişimlerini defalarca engelleyen zor bir ortak oldu. Sadece seçimden önce Lukaşenko'ya karşı darbe planlama suçundan Kremlin'e yakın özel askeri şirket tarafından istihdam edilen 30'dan fazla Rus paralı asker tutuklandı. (Ancak fikrini çabucak değiştirdi ve protestolar başladığında onları serbest bıraktı). Kremlin, bu karışık tablo göz önüne alındığında Lukashenko'nun nihai ayrılışına karşı çıkmayabilir, hatta bunu kolaylaştırabilir. Belarus'un Rusya'nın etki alanı içinde sıkı bir şekilde kaldığı ve geçiş halk ya da Batı baskısının sonucu olmadığı sürece elbette.

Batı'nın seçimleri

Beyaz Rusya'nın muhalefetinin kırılganlığı ve Rusya'nın ülkeyi yörüngesinde tutma ihtiyacı göz önüne alındığında, Fransa, Almanya ve ABD gibi ülkeler siyasi bir ip üzerinde yürümek zorunda kalacaklar. Belarus hükümetine şiddeti durdurması ve huzursuzluğun barışçıl bir şekilde sona ermesini müzakere etmesi için baskı yapmaları gerekiyor, ancak aynı zamanda Moskova ile açık bir çatışmadan da kaçınmaları gerekiyor.

Protestoların doğasını kabul ederek buna başlayabilirler. Belarus muhalefeti jeopolitiğe değil iç meselelere yatırım yapıyor ve hiç kimsenin Rus karşıtı mücadelesinde bir piyon olmak istemiyor. Gerçekten de protestocular, Moskova'nın ekonomik ve siyasi açıdan ülkelerinin merkezinde olduğunu anlıyorlar. Belarus, hem bir mal pazarı hem de enerji gibi hayati kaynakların tedarikçisi olarak Rusya'ya güveniyor. Ne protestolar ne de Batı müdahalesi bu ilişkiyi değiştirmeyecek.

Potansiyel Batılı destekçiler bu dinamiğe saygı duymalı ve ülkeyi bir savaş alanına dönüştürmekten kaçınmalıdır. Rusya hükümeti ve muhalefetin yanı sıra Moskova da dahil olmak üzere herkese, iç siyasi durum nasıl gelişirse gelişsin, mutlak önceliklerinin daha fazla şiddeti önlemek olduğunu açıklayarak başlayabilirler.

Ancak krizin çözümü için barışçıl çağrı yapmak yeterli olmayacaktır. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, Moskova'yla sabırlı, sessiz ve diplomatik bir ilişki kurarak böyle bir sonucu aktif olarak kolaylaştırmaya çalışmalıdır, çünkü Kremlin hala Lukashenko'nun kaderinin anahtarını elinde tutuyor. İnsan hakları ihlallerine son veren ve siyasi hesap verebilirliği artıran bir çözüm karşılığında yaptırımlardan kurtulmayı teklif etmeliler. Bunu yapmakla, Batı'yı daha büyük bir ekonomik rol oynayacak ve Rusya'nın Batı'nın gücünü ele geçirme korkusunu alevlendirmeden demokratik ilerlemede bir açılıma yardımcı olacak şekilde konumlandırılmış olacaktır.

Ancak Batılı ülkeler çatışmayı körüklemekten kaçınmalıdırlar, aynı zamanda doğrudan Beyaz Rusya ile temas kurmalılar ve bunu sadece Kremlin aracılığıyla yapabileceklerini hayal etmemeliler. Mevcut kriz patlak verdiğinde, ABD Senatosu Belarus için yeni bir büyükelçiyi onaylama sürecindeydi. Bazı senatörler mevcut koşullar altında bu pozisyonu doldurmanın Lukashenko'nun baskısını meşrulaştıracağını savunuyorlar. Ancak bu pozisyonu boş bırakmak Belarus toplumuna çok daha kötü bir sinyal gönderiyor. Amerika Birleşik Devletleri ülkenin sorunlarını yalnızca Moskova ile tartışmakla ilgileniyor. Washington, mümkün olan en kısa sürede Belarus büyükelçisi atanmasını onaylamalı ve yeni atanan kişi, resmi hükümete katılımda muhalefete aktif erişim ile dengelemelidir.

Lukashenko sonrası Belarus, Moskova ile yakın bağları olan, ancak Batı ile ilişkileri gelişmiş, mevcut krizin olası orta vadeli bir sonucu olmaya devam ediyor. Batı'daki pek çok kişinin umduğu gibi olmayabilir, ancak yine de iyi bir alternatif ve mevcut iklimde belki de en iyi seçenek. İyi hazırlanmış bir politika bunu gerçeğe dönüştürebilir. Batı saldırgan bir çözümü zorlamaya çalışırsa, sonuç felaket olabilir, özellikle de cesur Beyaz Rusya halkı için.

Foreign Affairs

Yauheni Preıherman, Minsk Diyalog Konseyi Uluslararası İlişkiler Kurucusu ve Direktörü.

Thomas Graham, Dış İlişkiler Konseyi'nde Araştırmacı. 2004-2007 yılları arasında Ulusal Güvenlik Konseyi kadrosunda Rusya Kıdemli Direktörü olarak görev yaptı.

Haber Ara