Dolar

32,3776

Euro

35,0297

Altın

2.326,46

Bist

9.142,40

Rusya: Ukrayna’da yeni bir devrim hazırlığı var

Ukraynalı aşırı milliyetçi Sağ Sektör örgütü destekçisi dün başkent Kiev’in merkezinde, iktidarın istifası talebiyle protesto eylemi düzenlerken, Rusya’dan Ukrayna’da yeni bir ‘Maydan devrimi’ planlandığı uyarısı geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-22 12:13:56

Rusya: Ukrayna’da yeni bir devrim hazırlığı var

Sputnik'in haberine göre, Kiev'in merkezindeki Bağımsızlık Meydanı'nda düzenlenen Sağ Sektör eylemini değerlendiren Rusya Devlet Duması Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, Ukrayna'da yeni bir ‘Maydan devrimi' planlandığı uyarısı yaptı. Twitter hesabından açıklama yapan Puşkov, “Kiev'de yeni bir ‘devrim' hazırlanıyor. Sağ Sektör örgütü lideri ve milletvekili Dmitriy Yaroş, Ukraynalı yoldaşlarına ülkede devrimci değişiklikler olması için talimat vermeye hazır” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 6 bin Sağ Sektör destekçisi, dün akşam Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda düzenlenen protesto eyleminde Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko ve hükümetinin istifasını talep etmişti. Kamuflaj elbisesi giyen eylemciler, kırmızı ve siyah renkli ‘Ukrayna İsyan Ordusu' (UPA) bayrakları taşıyarak, ‘Düşmana ölüm' sloganları atmıştı. Yaroş da konuşmasında “Bizler, Ukrayna devriminin yeni etabını başlatacak disipline sahip devrimci bir gücüz” demişti.

Yaroş daha önceki açıklamasında da Kiev'de iktidarı ele geçiren yeni yönetici tabakasının ihtiyaç duyulan toplumsal reformları gerçekleştiremediğini savunarak, yerel seçimlere katılmayacaklarını ve 'hükümete güvensizlik konusunu halk oylamasına sunacaklarını' açıkladı.

Sağ Sektör Sözcüsü Artem Skoropadski de, "Ülkede yeni bir devrim gerçekleşmesi durumunda, Poroşenko ve ekibi, selefi Viktor Yanukoviç'in aksine ülkeden kaçamayacak. Onları, karanlık bir odada, Ukrayna ordusu ve ulusal muhafızlardan genç subaylar tarafından idam edilmek dışında bir şey bekleyemez" tehdidinde bulunmuştu.

Kiev yönetimi ile Kasım 2013'te başlayan ve Yanukoviç iktidarının darbeyle devrilmesiyle sonuçlanan protesto hareketinde büyük rol oynayan Sağ Sektör'ün arası açılmış durumda. Sağ Sektör üyeleri ve polis güçleri arasında kaçak mal akışının paylaşımı yüzünden şiddetli çatışmalar yaşanırken, Porşenko, Sağ Sektör dahil ülkedeki tüm yasadışı silahlı oluşumların silahsızlandırmasını istiyor.

Halk arasında kayda değer bir desteğe sahip olmasa da çatışma sahasında güçlü olan Sağ Sektör ise, Kiev yönetiminin nüfuzu zayıflatabilecek tedbir girişimlerine karşı gardını alıyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara