Dolar

32,5588

Euro

34,9009

Altın

2.437,75

Bist

9.645,02

Rusya Suriye'deki varlığını arttırıyor mu?

ABD'li bir yetkili, Rusya, Beşar Esed’in kontrolundaki kıyı şeridindeki varlığını gün geçtikçe arttırdığını belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-22 17:04:28

Rusya Suriye'deki varlığını arttırıyor mu?

Amerika'nın Sesi'yle konuşan ve isminin saklanmasını isteyen Amerikalı bir yetkili, Rusya'nın Lazkiye'deki Basil El Esed Havalimanı'ndaki geçen hafta 4 olan savaş uçağı sayısını bu hafta 28'e çıkardığını belirtti.

Yetkili, bu durumu “önemli, uzun dönemli bir askeri yığınak” olarak değerlendirdi.

Havalimanındaki uçaklar arasında 12 adet SU-25, 12 adet SU-24 ve 4 SU-30 bulunuyor.

Amerikalı Stratfor istihbarat şirketi, SU-30'un modern teknolojiye sahip, hem hava üstünlüğü, hem de yer hedeflerine saldırı görevlerine uygun bir savaş uçağı olduğunu belirtti.

Stratfor ayrıca, SU-25'lerin Suriye'ye yollanmasının da önemli olduğunu, çünkü bu uçakların yer hedeflerini vurmak için kullanıldığını söyledi. Kurum, bu uçakların savaşa dahil olmasının Suriye'de cephelerde ciddi baskı oluşturabileceğinin altını çizdi.

Amerikalı yetkili uçakların yanı sıra üste 20 adet Rus saldırı ve nakliye helikopteri olduğunu, bu sayının geçen hafta sonunda 8 olduğunu bildirdi. Uzman, ayrıca üsse yeni tankların da sevk edildiğini belirtti.

Yetkili, daha önce Reuter Haber Ajansı'nın bildirdiği, Rusya'nın bölgede insansız hava araçlarıyla istihbarat uçuşları yaptığı haberini de doğruladı.

Amerikalı yetkililer daha önce Rusya'nın bölgeye günde iki kez kargo uçağı indirdiğini ve 2 bin askeri konuşlandıracak sayıda modül ev sevk ettiğini açıklamıştı. Rusya'nın şu anda bölgede 500 deniz piyadesi bulunuyor.

Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'deki durumu izlediklerini ve olup bitenden haberdar olduklarını söyledi.

Rusya'nın Suriye'deki varlığını arttırması, Rus güçlerinin, IŞİD'e karşı düzenlenen operasyonlarda koalisyon güçleriyle karşı karşıya gelmesi olasılığı nedeniyle kaygı yaratıyor.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile geçen Cuma günü görüştü. Pentagon, iki ülkenin çatışmayı engelleyici mekanizmalar ile ilgili görüşmeleri sürdürme kararı aldığını açıkladı. Ancak şimdilik bu görüşmelerde büyük bir ilerleme kaydedilmedi ve bundan sonraki adımların ne olacağı konusunda da bir açıklama yapılmadı.  

Haber Ara