Dolar

32,5779

Euro

34,7839

Altın

2.509,42

Bist

9.693,46

Rusya Savunma Bakanı Şoygu Sırbistan'da

Sırp mevkidaşı Vulin ile görüşen Şoygu, Belgrad'ın kurtuluşunun 73. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene katıldı

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-20 17:35:31

Rusya Savunma Bakanı Şoygu Sırbistan'da

BELGRAD - Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki temasları kapsamında mevkidaşı Aleksandar Vulin ile görüştü.

Görüşmeye ilişkin Sırbistan Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, iki bakanın Rusya'nın Sırbistan'a hibe ettiği 6 savaş uçağının teslimatını ve iki ülke orduları arasındaki iş birliğini ele aldıkları belirtildi.

Açıklamaya göre, görüşmede Şoygu, ülkesinin söz konusu uçakların Belgrad'ın Nazi işgalinden kurtuluşunun 73. yıl dönümüne kadar bu ülkeye teslim edileceği sözünü tuttuğunu vurgulayarak, bu uçakların Sırbistan'ın güvenlik ve bağımsızlığının kalkanı ve garantörü olmasını diledi.

Belgrad'ın kurtuluşunun 73. yıl dönümü törenlerine katılmak üzere bu Sırbistan'a gelen Şoygu, "Dedelerimiz ve babalarımız 73 yıl önce omuz omuza mücadele vererek Belgrad'ı kurtardı. Bu, tarihimizi çalmaya çalışanların çok olduğu ve bazı ülkelerde faşizmin yanında savaşanlar için kabul edilemez anıtlar dikildiği bu dönemde büyük önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.

Sırbistan Savunma Bakanı Vulin de iki ülkenin en zor zamanlarda aynı safta yer aldığını hatırlatarak, "Hafızalarda yer eden ve geleceği belirleyen unsur budur. Bizim de atalarımızdan daha az cesur olma hakkımız yok. Sırbistan'ın askeri anlamda tarafsız olduğunu biliyorsunuz. Böyle olması için de askeri anlamda güçlü olması gerekir. Bu anlamda bize yaptığınız yardım büyük önem arz ediyor." diye konuştu.

- "Özgürlük 2017" tatbikatı

Bu arada, Belgrad'ın İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi işgalinden kurtuluşunun 73. yıldönümü dolayısıyla Batajnica Askeri Havaalanı'nda tören ve "Özgürlük 2017" tatbikatı düzenlendi.

Törene Vulin ve Şoygu'nun yanı sıra Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Meclis Başkanı Maja Gojkovic ve Başbakan Ana Brnabic de katıldı.

2 bin 200 Sırp askerin katıldığı tatbikat ve törende konuşan Cumhurbaşkanı Vucic, Sırbistan'ın güçlü ve istikrarlı bir ülke olmak için çalıştığını belirterek, "Arnavutlarla tarihi uzlaşıya sadık kalmayı, Boşnaklarla iyi komşuluk ilişkilerini korumayı, Hırvatlarla iyi ilişkilere sahip olmayı ve Karadağlılarla daha çok yakınlaşmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

Günün önemine de işaret eden Vucic, "Savaşı hatırlamayacak, başkaları için kötü olanı değil, kendisi için iyi olanı seçecek, yermek yerine saygı duyacak nesillerin doğup ölmesi için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Sırbistan'ın ihtiyacı olanın istikrar, gelişme ve büyüme olduğunu söyleyen Vucic, bunun temel şartının ise barış olduğunu vurguladı.

Vucic, Rusya-Sırbistan iş birliğinin devam etmesi temennisinde bulunarak, "Yaşasın Sırbistan, yaşasın Sırp-Rus dostluğu." dedi.

Haber Ara