Dolar

32,5647

Euro

34,7589

Altın

2.489,94

Bist

9.524,59

“Rusya, Rojava'da YPG/SDG’li Kürtler ile ortak bir güç kuruyor”

YPG/SDG’li güçlerinin, Rojava'nın bazı bölgelerinde Rusya'nın kendisine bağlı silahlı bir güç oluşturmayı planladığı ve bunun için askere alım işlemine başladığı öne sürüldü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-24 09:22:54

“Rusya, Rojava'da YPG/SDG’li Kürtler ile ortak bir güç kuruyor”

YPG/SDG'li güçlerinin, Rojava'nın bazı bölgelerinde Rusya'nın kendisine bağlı silahlı bir güç oluşturmayı planladığı ve bunun için askere alım işlemine başladığı öne sürüldü.

Amerikanın Sesi'nin haberine göre; Suriye'de YPG/SDG'li Kürtlerin kontrolündeki bölgede ‘askere alma' amacıyla iki merkez kuran Rusya, bu güçlerin gelecekte Rojava-Türkiye sınırına konuşlanmasını planlıyor. 

İsmi açıklanmayan bir Kürt gazeteci VOA'ya demecinde, “Ruslar Amuda ve Tel Tamir'de merkezler kurdu” derken, ‘bu güce katılan bazı gençleri bizzat tanıdığını' ve ‘Rusya'nın öncelikle Kürtleri aldığını' öne sürdü.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) yöneticisi Rami Abdurrahman da yerel kaynaklarına dayanarak, ‘Rusya'nın Kürt bölgesinde müttefik bir güç kurmaya çalıştığını' söyledi.

SDG YETKİLİSİ: SÜRECE BİZ DE DAHİLİZ

Suriyeli Kürt askeri yetkililer de Rusya'nın planlarından haberdar olduklarını, yeni savaşçıların sınır bölgesinde Rus askerleriyle ortak devriye görevi yapacağını söyledi.

İsmi açıklanmayan üst düzey bir SDG askeri yetkilisi, yeni kurulacak Rus destekli güçle Amerikan destekli SDG arasında çatışma ihtimali bulunmadığını söyledi.

“Rusya'yla yakın bir askeri ilişkimizin bulunduğundan emin olmak istiyoruz” diyen komutan, çatışma ihtimali olmadığını çünkü ‘yeni savaşçı alım sürecine kendilerinin de müdahil olduğunu' öne sürdü.

Suriye Kürt Sol Partisi Genel Sekreteri Salih Gedo da VOA'nın iddiasını doğrularken, yeni gücün ‘ortak olacağını' savundu.

Rudaw'a konuşan Gedo, “SDG'yle görüşen Rus heyeti bölgede ortak bir askeri gücün kurulmasını planlıyor. Ruslar ABD'nin SDG'yle eskisinden daha fazla ilgilendiğini görüyor ve bu kartı Washington'ın elinden almak istiyor. Ayrıca bölgede Suriye rejiminin de temeli zayıf, Ruslar buna bel bağlayamaz” dedi.

Haber Ara