Dolar

32,4809

Euro

34,7988

Altın

2.488,51

Bist

9.554,01

Rusya PYD'yi neden davet etti?

İddialara göre Esed yönetiminin Rakka karşılığında özerklik teklifini reddeden PYD, kongrede ikna edilmeye çalışılacak.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-01 10:57:54

Rusya PYD'yi neden davet etti?

Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Suriye toplantılarının yedinci tur başladı. Toplantıların ikinci gününde Rusya'nın PYD'yi de davet ettiği duyuruldu. Karar Türkiye kamuoyunda tepkiyle karşılanırken, PYD'nin davet ediliş amacı da merak konusu olmuştu. İddialara göre Esed yönetiminin Rakka karşılığında özerklik teklifini reddeden örgüt, kongrede ikna edilmeye çalışılacak.

PYD'YE DAVET GİTTİ

Karar'dan Kenan Butakın'ın haberine göre Rusya Suriye'deki tüm grupları “Suriye Halkları Kongresi” ile biraraya getirmeyi planlayarak, PKK'nın Suriye kolu PYD'yi de davet etti.

PYD DANIŞMANINDAN AÇIKLAMA

Rusya'nın, PYD'ye davetini ‘Suriye'nin kuzeyindeki Kürtler' şeklinde ele aldığı kaydedilirken, örgüte danışmanlık yapan Badran Jia Kurd, “Bu konu hakkında çalışma yürütüyorum ve şu ana kadar pozitif bir duruşumuz oldu” ifadelerini kullandı.

Davetin arka planında ise geçtiğimiz günlerde PYD'nin başını şektiği Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) IŞİD'ten ele geçirdiği Rakka için pazarlık olduğu öğrenildi. Karar'ın edindiği bilgilere göre, Astana'daki davet özellikle son günlerde ABD ve müttefiklerinin Rakka'da Şam'a alternatif bir güç merkezi kuracağı iddialarından sonra yapıldı.

SURİYE ÖZERKLİK SEÇENEĞİNİ MASAYA KOYDU

IŞİD'den alınan Rakka'yı yeniden kontrolü altına almak ve ABD'nin de bölgedeki etkisini kırmak isteyen Suriye rejiminin ise PYD'ye özerklik seçeneğini masaya koyduğu iddia edildi. PYD ise, Arap topraklarından çekilmesi karşılığında özerklik teklif ettiği kaydedilen rejime işgal ettiği tüm bölge için federasyon statüsü isteyerek yanıt verdi. Rejim tarafından kabul edilmeyen bu yanıtın ardından da Rusya'nın devreye girdiği ve PYD'nin davet edildiği öğrenildi. Bu kapsamda da Rusya ve Suriye rejiminin, yüzölçümü yaklaşık 20 bin kilometrekare olan Rakka'yı, ABD etkisinden çıkarmaya çalışacağı kaydedildi.

Rusya'nın, etnik grupları bir araya toplamayı planladığı kongrenin Soçi kentinde Kasım ayı sonunda toplanabileceği kaydedildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev önceki gün yaptığı açıklamada, söz konusu kongre ile siyasal çözüme yönelik uzlaşı aramaya odaklanılacağını söyledi. Lavrentyev ayrıca, kongre için Rusya'nın Lazkiye yakınlarındaki üssü Hmeymim'in de kullanılabileceğini ve kongrenin BM tarafından da destek gördüğünü kaydetti.

 

Haber Ara