Dolar

32,3197

Euro

35,1092

Altın

2.297,51

Bist

9.040,46

'Rusya’nın PKK’sı ile ABD’nin PKK’sı kavga ederse...'

'Bizi ilgilendiren asıl soru şu olmalı ve şimdiden kendimize her ihtimale uygun cevaplar hazırlamalıyız. 2018’in bahar aylarında Rusya’nın PKK’sı ile ABD’nin PKK’sı kavga ederse ne olur?'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-30 13:39:13

'Rusya’nın PKK’sı ile ABD’nin PKK’sı kavga ederse...'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD'nin Suriye'de varlık gösterdiği zamandan beri PKK uzantısı PYD ile ortaklaşa hareket ettiği bilinirken, Suriye iç savaşının en ateşli zamanlarında PYD'nin Kuzey Suriye'deki kantonlarını birleştirme hamlesi konuşuluyordu. PYD'nin Kuzey Suriye'de bir devlet kurma iddiası gündeme geldiğinde ise İran ve Rusya nezaretinde iktidarını sürdüren Başar Esed, 'özerklik' konusuna sıcak baktığına ilişkin açıklamalar yaptı. Bu açıklamaların devamınde Moskova'da PYD ofisleri açıldı, toplantıları yapıldı ve PYD ile Putin arasında öyle bir irtibat sağlandı ki Soçi'deki Suriye zirvesinde masaya davet edildiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rest çeker nitelikte "kesinlikle kabul edilemez" çıkışı ile birlikte Moskova, bastırsa da istediğini elde edemedi fakat PYD ve Rusya ilişkilerinin kuvvetli seyrettiği biliniyor.

Ortaya çıkan tabloda herkesi şaşırtan son durum ise Türkiye'nin her fırsatta terör örgütü olduğunu ifade ettiği PYD'nin hem ABD hem de Rusya ile 'yakın' ilişkileri bulunuyor. Bu ilginç durumu Diriliş Postası'nda bugünkü köşesine taşıyan Erem Şentürk şu soruyu soruyor: Rusya'nın PKK'sı ile ABD'nin PKK'sı kavga ederse ne olur?

İşte o yazı:

NATO'CULAR ve AVRASYACILAR

NATO'cular ve Avrasyacılar olarak ikiye bölünmüş vatan hainlerinin arada sırada birbirine nasıl vurduğuna şahit olmuşsunuzdur. İki taraf kavramları çekiştire çekiştire “Asıl Atatürkçü biziz, darbeyi biz yapsak doğrudur, onlar yaparsa yanlış olur, biz bu devletin deriniyiz, biz de bu devletin kenarıyız, yurtta sulh cihanda sulh, muhasır medeniyet” vs. zırvalarıyla kavga ederler.

PKK İKİYE AYRILDI

Bu cepheleşmenin bir benzeri şu anda PKK içinde de yaşanıyor. Rusya ve ABD'nin çekiştirdiği PKK, birinden birinin elinde kalacak diye beklerken ikiye ayrıldı. Artık bir parça PKK, ABD'nin elinde; bir parça PKK da Rusya'nın elinde var. Peki hangi PKK diğerini yutacak? Aralarında infaz kavgaları yaşanacak mı? Bir isim değişikliği olacak mı? İki PKK da başka isimlerle yoluna devam eder mi?

"SURİYE" VURGULU PKK

ABD Özel Operasyonlardan Sorumlu General Raymond Anthony Thomas'ın bizzat verdiği isim olan DSG, Amerikancı PKK'nın yeni adı olarak kalacak mı? Eğer Amerika'nın sadece Suriye içinde bir PKK'ya ihtiyacı varsa kendi kuyruğu olarak DSG ile devam etmesi muhtemel. Yok Amerika, Cizre'de, Tunceli'de, Hopa'da, Diyarbakır'da, İzmir'de uygulayacağı planlar için yeni bir örgüt dizayn etmiyor da bir süre daha PKK'yı kiralamayı düşünüyorsa bu DSG ismi tutmaz. Eğer DSG diyeceklerse “Demokratik Suriye Güçleri” demek oluyor bu. Vurgu “Suriye” kelimesinde. Yani Demokratik Kongo gibi, yani Demokratik Kuzey Kore gibi bir “Demokratik Suriye” kurulacak. Demek oluyor ki, bir diktatörlük kurulacak, askerler halkı aç bırakarak bütün parayı silaha yatıracak, vatandaşlar eşitlik adı altında köle olarak alınıp satılacak ve devrim uğuruna bütün çocuklar silahlanacak.

"DEMOKRATİK" VURGULU PKK

Eğer SDG derlerse bu da “Suriye Demokratik Güçleri” demek oluyor. Yani bu durumda vurgu “Demokratik Güçleri” kelimelerinde. Bir Suriye Demokratik Diktatörlüğü kurulması uzak ihtimal olarak kalacak; ancak nasıl bir Suriye kurulursa kurulsun, ABD'nin kuyruğu olan PKK orada “demokratik prensipler” dairesinde ABD adına kan dökmeye devam edecek demektir.

PUTİN'İN PKK HAMLESİ PERİNÇEK'İ ÖCALAN MESELESİNE SOKABİLİR

Trump, gönderdiği binlerce TIR silahla PKK içinde sermaye artırımına giderek, Rusya'nın hisse değerlerini düşürdüğü için, Putin yönetim kurulunda eskisi kadar etkili değil artık. Moskova'da açılan PKK şubeleri de işe yaramayınca Putin, mecburen eski PKK şirketinden tamamen ayrılıp kendine yeni yatırımla başka şirket kurabilir. Fakat bu durumda yeni PKK şirketinin marka değeri açısından Öcalan'a ihtiyacı olacaktır. Öyleyse Öcalan'ın eski karanfilli romantik arkadaşı, şimdilerin meşhur Avrasyacısı Doğu Perinçek, Putin'in kuracağı yeni şirketin duygusal bütünlüğü için Öcalan meselesine el atmak zorunda kalabilir.

Tam bu tabloda bizi ilgilendiren asıl soru şu olmalı ve şimdiden kendimize her ihtimale uygun cevaplar hazırlamalıyız. 2018'in bahar aylarında Rusya'nın PKK'sı ile ABD'nin PKK'sı kavga ederse ne olur? 2018 Mayıs ayında yeniden görüşmek üzere...

 

Haber Ara