Dolar

32,5766

Euro

34,7968

Altın

2.510,43

Bist

9.693,46

Rusya'nın Akdeniz hakimiyeti planında yeni hedef: Libya

Libya'dan General Halife Hafter'in son Moskova ziyareti, Rusya'nın Akdeniz hakimiyetini genişletme planlarının gündeme gelmesine sebep oldu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-29 19:34:12

Rusya'nın Akdeniz hakimiyeti planında yeni hedef: Libya

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Tobruk Temsilciler Meclisi'ne bağlı Libya Ulusal Ordusu Komutanı General Halife Hafter, Rusya'nın iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi görüşmek üzere resmi davet üzerine Pazar günü Moskova'ya gitti.

General Hafter, Moskova'da Rusya Genelkurmay Başkanı Sergei Shoihu ile görüştü.

İkilinin görüşmesinde Libya'daki son durum ve Rusya ile Libya arasında askeri işbirliği meselelerinin ele alındığı aktarıldı.

LAVROV İLE GÖRÜŞME

General Hafter, bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile bir görüşme gerkçekleştirdi.

Rus Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Rus tarafı, Libya içerisinde devam eden diyalog görüşmelerinin kapsamlı bir şekilde devam etmesi gerektiğini belirterek bunun Libya'nın birliği, bölgesel bütünlüğü ve egemenliğinin devamı için öneminin üzerinde durdu. Moskova'nın Libya'da siyasi sürecin başarılı bir şekilde devam etmesi için ülkedeki çeşitli siyasi güçlerle işbirliği yapmaya hazır olduğu belirtildi" dendi.

Açıklamada ayrıca görüşmelerin Libya'da askeri-siyasi çözümün üzerinde yoğunlaştığı belirtildi.

PUTİN, "AKDENİZ'DE İKİNCİ ÜS" PEŞİNDE

Rusya ile Libya arasında yürütülen görüşmelerin Rusya'nın Kuzey Afrika'da ilk askeri üssünü kurma planının bir parçası olarak değerlendirildi.

Askeri kaynaklar Putin'in, Suriye'nin Lazkiye şehrindeki Hmeymim üssünden sonra Libya'nın Bingazi şehrinde kuracağı üsle  Akdeniz'de ikinci askeri üssün peşinde olduğunu belirtiyor.

Bingazi'de kurulması planlanan bu askeri üs ile Rusya hem deniz hem de hava kuvvetleri ile Avrupa'ya 700 km yakınlaşmış olacak.

Libya'nın petrol kaynaklarının Putin'in ilgi alanında bulunuyor. Ülke içindeki siyasi karışıklıktan yararlanan Rusya'nın vereceği destek ile Hafter, rakiplerinin karşısında elini güçlendirirken Rusya da Libya petrol oyunlarına üst seviyeden katılmış oluyor.

Haber Ara