Dolar

32,5083

Euro

34,8203

Altın

2.487,13

Bist

9.551,45

Rusya lideri Putin: Ömür boyu devlet başkanlığına karşıyım

Rusya Devlet Başkanı Putin, Sovyetler döneminde olduğu gibi ömür boyu devlet başkanlığı yapılmasının doğru olmadığını söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-20 09:51:44

Rusya lideri Putin: Ömür boyu devlet başkanlığına karşıyım

20 yıldır ülkeyi yöneten Rus liderin 5.nci kez devlet başkanı olacağı iddiaları güçlenirken, Putin bu görev için 2 dönemlik sınırının devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

Cumartesi günü, Leningrad kuşatmasının delinmesinin 77. yıl dönümü için düzenlenen etkinlikte bir savaş gazisinin '2 dönemlik sınırı kaldırmanın zamanı gelmedi mi?' sorusuna Putin, 'Birçok kişinin devletin, istikrarı ve güvenliği için endişelendiğinin farkındayım. Ama 1980'lerde olduğu gibi devlet liderlerinin, görev teslimini düşünmeden, ömür boyu görevde kalma uygulamasına dönmek istemiyorum' dedi.

REFORM TALEPLERİ SONRASI MEDVEDEV İSTİFA ETMİŞTİ

Geçtiğimiz çarşamba günü Putin'in, Federal Mecliste siyasi sisteme yönelik reform talepleri üzerine Başbakan Dimitri Medvedev istifa etmişti.

Yerine önerdiği eski Federal Vergi Dairesi Başkanı Mihail Mişustin geldi.

"Düşük profilli" olarak nitelendirilen Mişustin 1988 yılından bu yana devlet memuru olarak görev yapıyordu.

Carnegie Moskova Merkezi'nden araştırmacı Tatiana Stanovaya siyasi deneyimi olmayan Mişustin'in Putin'in yakın siyasi çevresinden olmadığına dikkat çekti.

GELECEK DÖNEM BAŞBAKAN OLABİLİR

Putin, konuşmasında, anayasada bazı değişiklikler yapılmasını istedi.

Kabinenin gücünü de parlamentodan almasını sağlayacak bir düzenleme fikrini açıklayan Putin, devlet başkanının kabine üzerindeki etkisini azaltmaya yönelik bir sisteme geçilmesini öngörüyor.

Güçlü ve bütün üyeleri parlamento desteğine dayanan hükümet talebi, Putin'in görev süresi bittiğinde Başbakan olma ihtimalini gündeme getirdi.

Haber Ara