Dolar

32,5173

Euro

34,8244

Altın

2.429,10

Bist

9.701,12

Rusya, koronavirüs vakalarını gizlemekle suçlanıyor

Amerikan haber kanalı CNN’de çıkan bir haberde, “Çin'le 4209 km sınırı olan, 146 milyon nüfuslu Rusya'da 306 koronavirüs vakası varken, 628 bin nüfuslu Lüxemburg'da ise 670 vaka var. Ruslar bu durumu ‘sınırları erken kapattık, sürekli test yapıyoruz’ diye açıklıyor. Ama testlerinin güvenirliğinde sansür şüpheleri var” denildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-22 14:38:42

Rusya, koronavirüs vakalarını gizlemekle suçlanıyor

200320154152-03-russia-coronavirus-0317-putin-exlarge-169

Putin yönetimindeki Rusya, bütün dünyayı etkisi altına alan ölümcül koronavirüs vakalarını gizlemekle suçlanıyor.

Amerikan haber kanalı CNN'de çıkan bir haberde, “Çin'le 4209 km sınırı olan, 146 milyon nüfuslu Rusya'da 306 koronavirüs vakası varken, 628 bin nüfuslu Lüxemburg'da ise 670 vaka var. Ruslar bu durumu ‘sınırları erken kapattık, sürekli test yapıyoruz' diye açıklıyor. Ama testlerinin güvenirliğinde sansür şüpheleri var” denildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, kaydedilen davaların sayısı konusunda eleştirilere cevap verdi.

Putin, bu hafta ülkesinin koronavirüsün kitlesel yayılmasını durdurmayı başardığını ve daha fazla insanın hastalığa yakalanmasını önlemek için aldığı erken ve agresif önlemler sayesinde durumun "kontrol altında" olduğunu söyledi.

200320153001-01-russia-coronavirus-0313-putin-exlarge-169

“RUSYA'DA KORONAVİRÜS VAKALARI
ŞAŞIRTICI DERECEDE DÜŞÜK”

Rusya'da koronavirüs kontrol altında mı? Rus yetkililer tarafından yayınlanan bilgilere göre, Putin'in stratejisi işe yaramış gibi görünüyor. Rusya'nın Çin ile uzun bir sınır paylaşmasına ve ilk davasını Ocak ayında kaydetmesine rağmen, Rusya'da teyit edilen koronavirüs vakalarının sayısı şaşırtıcı derecede düşük.

Rakamlar artıyor, ancak 146 milyon nüfuslu bir ülke olan Rusya'nın, sadece Lüksemburg'dan daha az onaylanmış vakası var. Lüksemburg, CIA Dünya Factbook'a göre sadece 628.000 nüfusa sahiptir ve Cumartesi günü sekiz ölümle birlikte 670 koronavirüs vakası bildirmiştir.

Bazı uzmanlar, Rusya'nın Çin'le 2,600 mil sınırını 30 Ocak gibi erken bir zamanda kapatmak ve karantina bölgeleri kurmak gibi erken müdahale önlemlerinin tam gelişmiş bir salgının gecikmesine katkıda bulunmuş olabileceğini söylüyor.

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor), Cumartesi günü yaptığı açıklamada, toplamda 156.000'den fazla koronavirüs testi yapıldığı söyledi. Rospotrebnadzor, Rusya, Şubat ayının başından beri havaalanlarında başta İran ve Çin'den gelen yolcular olmak üzere birçok yolcuyu test ettiğini söyledi.

Rusya, İtalya'dan veya kötü etkilenen diğer AB ülkelerinden gelenleri hemen test etmeye başlamadı, Avrupa'dan gelenler için kontrollerini sadece iki hafta karantinaya almakla sınırladı. Sağlık yetkililerine göre, Rusya'da bildirilen koronavirüs vakalarının çoğu İtalya'dan getirildi.

ÇERNOBİL NÜKLEER FELAKETİNİ ÖRTBAS ETMİŞTİ

Yine de Rusya, Sovyet geçmişinin mirası olan yaygın kamu şüpheciliğiyle mücadele ediyor. Sosyal medyada Ruslar, ülkelerinin 1986'daki Çernobil nükleer felaketinin örtbas edilmesi ve ülkenin 1980'lerde HIV / AIDS salgınına karşı tepkisiz tepkisi gibi zayıf şeffaflık kaydına ilişkin sorular sordular.

Yetkililer, yanlış bilgi olarak gördükleri şeylere karşı hızla harekete geçti. Mart ayı başlarında, Rusya Federal Güvenlik Servisi ve internet gözlemcisi, gerçek koronavirüs vakası sayısının 20.000 olduğunu söyledi. Rus hükümeti ise bunu yalanlamak için harekete geçti. Daha sonra Rusya'daki Facebook ve Instagram kullanıcıları Rospotrebnadzor'un resmi web sitesine bağlantı veren koronavirüs farkındalık uyarılarını görmeye başladı.

LABORATUVAR TEST SİSTEMİNİN GÜVENİLİRİLİĞİNDE ŞÜPHELER VAR

Koruyucu ekipmanlardaki eksikliklere ilişkin haberler de şüpheciliği artırdı. Ve bazı uzmanlar, Rusya'nın tek bir laboratuvara dayanan test sisteminin güvenilirliği hakkında şüpheler olduğunu söyledi.

Sağlık görevlileri ve sağlık uzmanları için bir medya kuruluşu olan PCR.News, Novosibirsk'te Vector tarafından üretilen tek onaylı koronavirüs test sisteminin, diğer negatif testlerden daha düşük hassasiyete sahip olduğunu ve yanlış negatiflerle ilgili endişeleri artırdığını belirtti.

Moskova'da teyit edilen ilk koronavirüs hastası olan David Berov, Instagram'a, ikinci testinin olumsuz bir sonuç gösterdiğini, birinci ve üçüncü koronavirüs test sonucunun ise pozitif çıktığını açıkladı.

Berov, "5 Mart'ta virüs üçüncü testimde doğrulandı, kanımda görülmedi, tükürüğümde göründü. Söylediğim gibi bunu zar zor görebiliyorlardı” dedi.

Moskova sağlık yetkilileri ise suçlamayı reddetti ve zatürree hastalarını koronavirüs için test ettiklerini söyledi.

Putin, hükümetin koronavirüs vakaları konusunda tam resme sahip olmayabileceğini; ancak sayıları saklamadığını söyleyerek,  Çarşamba istatistikleriyle ilgili endişeleri ele aldı ve, “Yetkililer tam bilgiye sahip olmayabilir; çünkü insanlar hastalığı bazen bildirmezler veya kendilerinin hasta olduklarını bilmezler ve hastalığın gizlendiği dönem çok uzundur. Ama Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan her şey tamamen nesnel bilgi” dedi.

Bu hafta Rusya'da koronavirüs vaakalarında rakamlar arttı. Rusya her gün 30 ila 50 vaka ekledi ve bu sayı büyük olasılıkla Rusya testlerini genişlettikçe yukarı yönlü seyrini sürdürecek.

Bununla birlikte, Dünya Sağılık Örgütü (DSÖ) yerel temsilcisi, ülke seyahat veya aile aktarımı ile epidemiyolojik bağlantıları olan vakaları izlediğinden, Rusya'nın hala nispeten iyi durumda olduğunu söylüyor.

Cumartesi sabahı, Rospotrebnadzor, Rusya'da teyit edilen vaka sayısından potansiyel olarak daha fazla bir rakam yayınladı: 36.540 kişi olası koronavirüs için izleniyor.

Bu arada hükümet, bazı istisnalar dışında kamu olaylarını iptal ederek ve Rusya'nın sınırlarını yabancılara kapatarak daha kapsamlı tedbirler almaya başladı.

KORONAVİRÜS TAŞIYANLARIN SAYISI 367'YE ÇIKTI

Öte yandan bugün yapılan açıklamada ise Rusya'da koronavirüs taşıyanların sayısı 367'ye çıktı. 

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor), son 24 saatte 61 kişide yapılan testin pozitif çıktığını duyurdu.

Yeni vakalardan 54'ü Moskova'da.

Rusya'da koronavirüs salgını nedeniyle gözlem altında tutulanların sayısının 36 bine çıktığı bildirildi. 

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) bugüne kadar kontrolden geçenlerin sayısını ise 82 bin olarak duyurdu. 

Salgın başladığından beri Rusya'da 156 bin kişi test tabi tutuldu. 

Bu arada iyileşen 3 hastanın daha taburcu edildiği bildirildi.

Moskova'da tüm spor salonlarının, havuzların, spor tesislerinin 21 Mart Cumartesi gününden itibaren kapatılması kararlaştırıldı. 

Haber Ara