Dolar

32,3167

Euro

35,0661

Altın

2.308,07

Bist

9.079,97

Rusya-İran-Suriye ortak planı

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdullahiyan, ülkesinin, Suriye krizinin sona ermesi konusunda Rusya ile birlikte hazırladığı öneriyi yakın gelecekte uygulamaya geçirmeyi planlandıklarını söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-16 10:10:59

Rusya-İran-Suriye ortak planı

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye krizinin sona ermesine ilişkin ülkesininRusya ile birlikte hazırladığı öneriyi, yakın gelecekte uygulamaya geçirmeyi planlandıklarını açıkladı.

İran Resmi Televizyonu muhabirinin Suriye'ye ilişkin yanıtlayan Abdullahiyan'ın açıklamaları, İran Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yer aldı.

Abdullahiyan açıklamasında, "Bu öneri tasarısı geçen ay Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in Suriye ziyaretinde Beşar Esad'a sunuldu. Esad, İran'ın yapıcı önerisini memnuniyetle karşılarken konuya bazı katkılarda bulundu" ifadesini kullandı.

"Halkın rolü merkeze alınacak"

Suriye Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle hazırlanan önerinin asli konularında ittifak ettiklerini, ayrıntılarla ilgili bir araya geleceklerini belirten Abdullahiyan, "Halkın rolünün merkeze alınması, Suriye'de bir güç boşluğunun yaşanmasına müsaade edilmemesi, terörizmle mücadele, göç eden insanlara yardım ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, İran İslam Cumhuriyeti'nin Suriye krizini çözme önerileri olarak sayılabilir" şeklinde konuştu. 

Suriye'de ateşkesin sağlanması

Birleşmiş Milletler'in Suriye ile ilgili özel temsilcisiyle de bu konularda görüştüklerini belirten Abdullahiyan, İran ve Türkiye'nin girişimiyle Zebedani'de ateşkesin sağlanması gibi diğer bölgelerde de aynı uygulamanın hayata geçirilmesi konusundaki soruya, "Suriye'de ideal olan kesin bir ateşkese ulaşmak için bölgesel ateşkesleri sağlamaktır" şeklinde cevap verdi.

Abdullahiyan, Rusya'nın Irak ve Suriye'de "teröristlere" karşı savaşmasını olumlu ve yapıcı bir çaba olarak gördüklerini kaydetti. 

Haber Ara