Dolar

32,3383

Euro

35,1301

Altın

2.240,91

Bist

8.723,30

Rusya: Hava kuvvetlerimiz saldırıyı püskürttü

Silahlı muhaliflerin, İdlib'in Neyrab kasabasında Suriye rejim güçlerine saldırı başlatmasından kısa süre sonra Rusya'dan açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, Rus hava kuvvetlerinin devreye girmesiyle saldırının püskürtüldüğünü duyurdu, Türkiye'ye 'silahlı militanlara desteği durdurma' çağrısı yaptı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-20 17:49:58

Rusya: Hava kuvvetlerimiz saldırıyı püskürttü

Türkiye ile Rusya arasında tansiyonu yükselten 'İdlib' krizi ile ilgili, Moskova'dan bugün peş peşe açıklamalar geldi.

Silahlı muhaliflerin İdlib'in Neyrab kasabasında Suriye rejim güçlerine saldırı başlatmasından kısa süre sonra Rusya'dan açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, Rus hava kuvvetlerinin devreye girmesiyle saldırının püskürtüldüğünü duyurdu, Türkiye'ye 'silahlı militanlara desteği durdurma' çağrısı yaptı.

Türkiye destekli Suriye Ulusal Ordusu'nun İdlib'in Nayrab kasabasında, Suriye rejim ordusuna karşı operasyon başlattığı haberi hakkında Rusya'dan sert bir açıklama geldi. Açıklamada Türkiye'ye ‘militanlara destek ve silah vermeyi sonlandırma' çağrısı yapıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın, “Moskova'nın Ankara'yla temas kurması sonrası Türkiye topçu ateşini durdurdu” ifadelerini kullanması da dikkat çekti.

Rusya Savunma Bakanlığı saldırı sırasında ‘Türkiye yanlısı silahlı militanların Suriye ordusunun hattını iki noktadan delmeye çalıştığını' belirtti; Rus hava kuvvetlerinin bu sırada militanlara hava saldırısı düzenlediği bilgisi verildi. Rusya Savunma Bakanlığı, “Suriye ordusu bu sayede bütün saldırıları püskürttü” ifadelerini kullandı.

ZAHAROVA'DAN, TÜRKİYE'YE ÇAĞRI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da yaptığı açıklamada, Türkiye'ye İdlib'le ilgili abartılı açıklamalar yapmayıp bunun yerine özel iletişim kanallarını devreye alma çağrısında bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İdlib'de operasyon başlatmanın an meselesi olduğu yönündeki açıklamasını yorumlayan Zaharova, Türkiye'ye İdlib'le ilgili abartılı açıklamalardan kaçınıp, bunun yerine özel iletişim kanallarını kullanma çağrısı yaptı.

Zaharova, “Türkiye yönetiminin açıklamaları konusuna gelince, ‘sahada' herhangi bir gerilim halinde birçok ülke açıklama yapmanın uygun olduğunu düşünüyor, halbuki bize göre bu tür durumlarda her şeyden önce mevcut iletişim kanallarının devreye alınması gerekiyor, zira (bu kanalların) muazzam bir potansiyeli var” diye konuştu.

Rus Dışişleri Sözcüsü ayrıca, “Suriyeli yetkililerin kendi topraklarında neler yapması gerektiği yönündeki açıklamalar konusunda da egemen bir devletin söz konusu olduğunu ve Suriye silahlı kuvvetlerinin kendi toprağında bulunduklarını unutmamak gerekiyor. Baz ilke bu olmalı” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Türk partnerleri ile İdlib'deki durum konusundaki temaslarını günbegün sürdürdüğünü ifade eden Zaharova, “Türk partnerlerimizle birçok konuda günbegün temaslara devam ediyoruz, hem diplomatlarımız, hem de Rus askeri uzmanlar bu çalışmaları sürdürüyor. Temaslarda herhangi bir kopma söz konusu değil” dedi ve ekledi:

"Heyetler halinde karşılıklı ziyaretler konusunda ise, her an ortaya çıkabilecek ya da daha ileri bir tarihe taşınabilecek gerekliliklere göre çalışılıyor."

Bu arada Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi de, Türk ordusunun Suriye'deki ‘teröristler' diye adlandırdığı Suriye Ulusal Ordusu'na destek verdiğini belirtti. Açıklamada Ankara'ya teröristlerin faaliyetlerine destek vermeyi ve onlara silah sevk etmeyi durdurma çağrısı yapıldı.

Türkiye destekli militanların Kminas ve Neyrab bölgelerinde Suriye ordusunun savunmasını Türk ordusunun desteğiyle kırdığını vurgulayan Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, şu açıklamayı yaptı:

"Bunun Türk Silahlı Kuvvetleri'nin militanlara destek verdiği ilk vaka olmadığına dikkat çekmek isteriz. Türk tarafını teröristlerin faaliyetlerine destek vermeyi ve onlara silah sevk etmeyi durdurmaya çağırıyoruz."

Teröristlerin Kminas-Neyrab hattında Suriye ordusuna yönelik saldırıları çok sayıda zırhlı tankla gerçekleştirdiğini ve Türk ordusunun buna topçu ateşiyle destek verdiğini aktaran Merkez, Suriye ordusunun savunmasının bunun sonucunda kırıldığını belirtti.

Saldırılarda 4 Suriye askerinin yaralandığını duyuran Merkez, Suriye ordusuna yönelik topçu atışlarının Rusya'nın bunları tespit etmesi üzerine durduğunu belirtti:

"Türk mevzilerinden Suriyeli birliklere topçu ateşi açıldığı, Rus objektif kontrol araçları tarafından tespit edilerek çatışmaları önleme hattı üzerinden Türk tarafına bildirildi. Bunun üzerine Türk tarafı, topçu atışlarını durdurdu."

Merkez, Rus Su-24 savaş uçaklarının Suriye'nin talebi üzerine militanlara ateş açtığını ve bunun sahadaki çatışmanın seyrini tersine çevirerek Suriye ordusunun saldırıları püskürtmesini sağladığını vurguladı.

Açıklamada Suriyeli birliklerin 1 tank, 6 piyade aracı ve yüksek kalibreli silahların bulunduğu 5 arazi aracını imha ettiği kaydedildi.

Öte yandan Rusya'dan peş peşe yapılan açıklamalar, Milli Savunma Bakanlığı'nın, İdlib'de 2 askerin şehit olduğu, 5 askerin de hava saldırısında yaralandığını açıklamasından kısa bir süre sonra gelmesi dikkat çekici bulundu.

Haber Ara