Dolar

32,5042

Euro

34,9612

Altın

2.430,65

Bist

9.802,47

“Rusya dünyada zemin kazanıyor ama en yakın ülkeleri kaybediyor”

Rus askeri uzman Igor Korotchenko, Pravda'ya verdiği röportajda, “Rusya dünyada zemin kazanıyor ama, en yakın ülkeleri kaybediyor” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-01 10:36:04

“Rusya dünyada zemin kazanıyor ama en yakın ülkeleri kaybediyor”

Rus askeri uzman Igor Korotchenko, “Rusya dünyada zemin kazanıyor ama, en yakın ülkeleri kaybediyor” dedi.

Rusya, Sovyet sonrası alanı kaybediyor. Komşu ülkelerdeki istikrarsızlık son zamanlarda neden arttı? Ermenistan, yakın zamanda Rus okullarını kapattıysa, Rus kanallarını yasakladıysa, Rusya'yı neden yardım sağlamamakla suçluyor?
Soros, Paşinyan'a yardım edecek mi?
Bütün bu soruların cevabı Pravda muhabiri Inna Novikova'nın askeri uzman, Ulusal Savunma dergisinin genel yayın yönetmeni Igor Korotchenko'la yaptığı aşağıdaki röportajda bulacaksınız.

-Sayın Igor Korotchenko, pratik olarak Sovyet sonrası coğrafyanın tamamında, durumu şu ya da bu şekilde zayıflatma girişimleri yoğunlaştı. Bu konuda düşünceniz nedir?

- Evet. Sovyet sonrası alanı kaybediyoruz. Ukrayna'yı fiilen kaybettik; şimdi Moldova'da da aynı olumsuz süreçler yaşanıyor. Gürcistan'ı uzun zaman önce kaybettik.
Ermenistan, 2018, darbe aynıdır. Ermenistan basitçe jeopolitik bir tutuşa sahip, bu yüzden bugün hâlâ bizimle ama, her an askeri üslerimizle birlikte Rusya'ya "güle güle" diyebilir.

- Sürekli Rus karşıtı eylemler gerçekleşiyor.

- Bu çok tehlikeli bir eğilim. Etkili bir cevap vermezsek, maalesef sonuçları bizim için muazzam derecede olumsuz olacaktır. Herhangi bir olayı analiz ederken ve pratik siyasi kararlar alırken, ülkemizin, Rusya Federasyonu'nun çıkarlarına rehberlik etmeliyiz.

-Sağlıklı pragmatizm, özverili aptallık değil.

-Diğer devletlerin, hatta kardeşçe denilenlerin bile çıkarları, Rusya'nın çıkarlarına kıyasla ikincildir. Makul pragmatizm ve hatta bencillik olmalıdır. Her şeyden önce halkımızın ve ülkemizin çıkarlarını ön planda tutmalıyız.
Kimin nasıl davrandığını, bize kimin iyi ve kötü davrandığını hesaba katarak diğer her şeye bakmalıyız. Buna bağlı olarak da uygun siyasi kararlar almak gerekiyor. Sonuçta bu konuda seçici olun.
Evrensel kardeşlik ve eşitlik fikirleri, diğer iyi Sovyet sloganları bir zamanlar uygun koşullarda işe yaradı; ancak mevcut durumda ülkemizle ilgili olarak diğer ülkeler tarafından "insan kurttur" ilkesinin görüyoruz.
Bu acımasız sırıtışlar için, biri ağzını Rusya'ya karşı çok fazla açarsa, dişe vurmaya hazır olmalıyız. Vladimir İlyiç Lenin'in sözleriyle, yararlı aptallar olamazsınız ve başkaları için ateşten kestane çekmemizi isteyen birinin liderliğini takip edemezsiniz. Bu kesinlikle olmayacak.
Rusya'yı savunacağız.

- Söz verme.

- Diğer tüm kararları çıkarlarımıza göre vereceğiz. Bu yüzden bir Suriye'ye gitmemiz gerekiyordu, gittik.
Dünya terörizminin yuvasını yok ettik; tüm bu terörist saçmalıkları burada; bize Kuzey Kafkasya'da ve Rusya'nın güney kargaşasında ihraç etme fırsatı vermedik.
İki birinci sınıf üs aldık - Tartus deniz üssü ve Hmeymin Hava Üssü. Onları 50 yıldır bedavaya aldık. Bunlar gerçek meyvelerdir.

- Nasıl bedava? Sonuçta Suriye operasyonuna çok para harcadık.

- Harcadığımız açık ama, demek istediğim artık bu üsler için hiçbir şey ödemiyoruz. Onlar bize uzun vadeli ücretsiz bir kira ile devredildi. Ve bu doğru.
Rusya'nın, özellikle de bazı kaynakları kullanarak askerlerin girmesiyle birlikte atacağı herhangi bir dış politika adımı maddi meyve vermelidir. Bunun için güvenliğimiz ve ekonomimiz için belirli bonuslar almalıyız.
Ve öyle ki, birileri için gidip savaştık ve sonra bize “Güle güle Rusya" denecek, afedersiniz, bunu çoktan geçtik ve şimdi böyle hatalar yapmayacağız. Aynı tırmığa iki kez basmayacağız.

- Evet, Karabağ'daki savaşla ilgili bir sürü yorum devam ediyor, ancak ondan sonra diğer tüm konuları zaten tartışmıştık.

- Paşinyan ilk iktidara geldiğinde, bizim adamımız olmadığını söyledim. Bugün herkes bunu söylüyor, Amerika'yı destekleyenler bile Paşinyan'ı azarlıyor. Ermenistan'ın bir seçim yapması gerekiyor.

Soros yardımcı olacak mı?

Paşinyan'ın sürekli Putin'i aramak yerine, Soros'u aramasına ve ondan yardım istemesine izin verin. Bakalım Soros ona ne diyor.
Belki acımasızca konuşuyorum ve sözlerim Ermeni izleyicilerimizi rahatsız edecek ama dostlarım, kardeş bir ülkeyseniz, Rusya sizin tarihi müttefikinizdir, Rus kanallarını serbest erişim alanından kapatmamalısınız. Rus okulları nerede, Rusça'da yaygın öğretim nerede?
Azerbaycan'da çok sayıda Rus okulu var. Rusça konuşan büyük bir diaspora var. Maalesef Ermenistan'da durum tamamen farklı. Bu olaylardan hemen önce Rusya orada işgalci olarak adlandırıldı ve oradan çıkması talep edildi.
Bu nedenle, jeopolitik önceliklerinize karar verirsiniz: Ya Rusya'lısınız ya da Soros'lusunuz. Yardımınıza asker gönderilmezse alınmayın; çünkü Amerikan STK'larından geçmiş insanlara güvendiniz.
Bu arada, şimdi en azından bir şey Paşinyan'a ulaştı. Paşinyan Soros eğitim okulunu kısa süre önce kapattı.

- Belki tam olarak gelmedi, gidecek hiçbir yer yok?

- Görünüşe göre, bir yerde kavrulmuş bir horoz gagalandı, evet.

- Bu horoz.

- Veya belki Vladimir Putin, Nikol Vovaevich Paşinyan Kremlin'i beşinci kez aradığında şöyle dedi: Neden burayı arıyorsunuz? Kilit pozisyonlarda kimler olduğuna baksan iyi olur.
Dahası, Putin'in kendisi - komiteden, istihbarattan FSB'ye başkanlık etti. Sanırım Nikol Paşinyan'a bu kadar kolay bir mesaj gönderebilirdim, ardından personel değişiklikleri yaptı. Ama bunlar benim varsayımlarım, bunun böyle olup olmadığını bilmiyorum. Ancak sonuç açıktır.
Elbette kendime rüya görmeme izin verdim. Öyle mi değil mi bilmiyorum ama Paşinyan'ın bu adımlarını memnuniyetle karşılıyorum. Sorosları temizlemeye devam etmelerine izin verin, çok soğuk pozisyonlarda birçoğu var.

- Bizde de çok vardı ve hala duruyorlar.

- Evet, ama yetkililerimiz onları temizledi. Bir yerde hayatta kalmışlarsa, ekonomik sektördedir.

Kaynak: Pravda

Haber Ara