Dolar

32,5672

Euro

34,7439

Altın

2.410,59

Bist

9.645,02

Rusya Devlet Başkanı Putin, Merkel ile görüştü

Putin, 'Suriyelilerin ölümünden sorumlu olanların bulunup cezalandırılması gereklidir.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-02 20:50:04

Rusya Devlet Başkanı Putin, Merkel ile görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'nin İdlib kentinde düzenlenen kimyasal silah saldırısı ile ilgili olarak kapsamlı ve tarafsız bir inceleme sonucunda sorumluların bulunarak cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Putin ile Almanya Başbakanı Angela Merkel Soçi'de yaptığı görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin, Merkel ile görüşmede Suriye krizini ele aldıklarını belirterek, Astana ve Cenevre süreci görüşmelerinin aktif hale gelmesini desteklediklerini kaydetti. Putin, “Suriye meselesinin çözümünün sadece barış yoluyla ve BM'nin himayesinde gerçekleşeceğine inanıyoruz.” dedi.

Suriye krizi ile ilgili olarak ABD ile temas halinde olduklarını hatırlatan Putin, “Şüphesiz ABD gibi bir ülkenin katılımı olmadan bu problemlerin çözümü mümkün değil. Bu yüzden biz Amerikalı ortaklarımızla temastayız ve temasta olmaya devam edeceğiz. Umarım, uluslararası politikada çok önemli ve hassas yönlerde ortak adımlar atılmasında anlayış elde edeceğimizi umuyorum.” ifadesini kullandı.

Suriye halkının ezildiğini dile getiren Putin, savaşın durması için gereken bütün şartları oluşturmanın görevleri olduğunu vurguladı. Her şeyden önce ateşkesin sağlanması gerektiğini ifade eden Putin, Türkiye, İran ve Rusya'nın Astana süreci çerçevesinde bunu birlikte yaptığını vurguladı. Putin, “Biz ateşkesin güçlendirilmesini istiyoruz. Bunun için temsilcilerimiz çatışmaların tarafları ile Astana'da yarın ve öbür gün çalışmaya devam edecekler.” şeklinde konuştu.

Suriye'nin İdlib kentinde düzenlenen kimyasal silah saldırısı ile ilgili olarak kapsamlı ve tarafsız bir inceleme gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Putin, “Her türlü kimyasal silah kullanımını şiddetle kınıyoruz. Suriyelilerin ölümünden sorumlu olanların bulunup cezalandırılması gereklidir.” dedi.

Başbakan Merkel, Almanya ve Rusya'nın uluslararası terörizmle mücadelede sıkı iş birliği yapabileceğini bildirdi. Merkel, “Uluslararası terörizmle mücadelede birlikteyiz" diye konuştu.

Rusya'ya uygulanan yaptırımların Rus tarafının Minsk Anlaşması'ndan doğan yükümlülükleri yerine getirmesiyle kaldırılabileceğini dile getiren Merkel, buna rağmen Almanya ve Rusya'nın ekonomi, bilim ve diğer bazı alanlarda temasının devam ettiğine de dikkat çekti.

 

Haber Ara