Dolar

32,4313

Euro

34,4492

Altın

2.489,47

Bist

9.679,80

Rusya'dan Zeytin Dalı açıklamaları

Rusya cephesinden Afrin'e Zeytin Dalı Operasyonu'na ilişkin iki açıklama geldi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-22 13:01:10

Rusya'dan Zeytin Dalı açıklamaları

Rusya cephesinden Afrin'e Zeytin Dalı Operasyonu'na ilişkin Kremlin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan ayrı açıklama geldi.

KREMLİN'DEN AFRİN MESAJI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin Suriye'nin Afrin bölgesine yönelik operasyonu konusu da dahil olmak üzere, Türkiye ve Suriye liderliğiyle iletişim halinde olduklarını belirtti. Peskov, Moskova'nın, Türkiye'nin Afrin operasyonu konusunda önceden bilgilendirilip bilgilendirilmediği yönündeki bir soruya ise yanıt vermedi. Diğer taraftan Peskov, Rusya'nın, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasının esaslı biçimde önemli olduğuna inanmaya devam ettiğini de kaydetti.

 

LAVROV'DAN ABD'YE TEPKİ

Lavrov Yemenli mevkidaşı Abdulmelik el-Mihlafi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye'nin Afrin'e yönelik operasyonunun sorulması üzerine, taraflara bir kez daha itidal ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı çağrısı yaptıklarını söyledi. Lavrov ayrıca, ABD'yi, Kürtleri Şam ile diyalog kurmamak konusunda ikna etmeye çalışmakla ve Kürtler arasında ayrılıkçı duyguları teşvik etmekle itham etti. Lavrov, Kürtlerin, Soçi'de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne davet edilenler listesine alındığını da açıkladı. Lavrov şu ifadeleri kullandı

"Kürtlerin Suriye'deki siyasal süreçteki rolüne gelirsek, bu rol onlara verilmeli. Fakat bu rol onlara, Suriye'deki tüm etnik, dini ve politik güçlerin Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağrıldığı ortak bir platformda verilmeli. Nitekim bu düşünceye dayanılarak, Kürt temsilciler, gelecek hafta Soçi'de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne davet edilen Suriyeliler listesine dahil edildi."

Lavrov, ABD'nin, Suriye'nin Türkiye ve Irak ile sınırı boyunca bir sınır güvenlik gücü oluşturma planlarına gönderme yaparak, Washington'ın, Suriye'nin Türkiye sınırındaki bölgelerini ele geçirme politikasının sürdüğünü de belirtti ve ekledi: "ABD'nin bu ülkedeki eylemleri ya buradaki durumu anlamadığını ya da bilinçli bir provokasyon yürüttüğünü gösteriyor."

Lavrov şöyle devam etti:

"Uzun zamandan beri, ABD'nin, Suriye'nin önemli bir bölümünde alternatif yönetim organları yaratmaya çalıştığını söylüyoruz. Washington, başta Demokratik Suriye Güçleri (DSG) olmak üzere Suriye'de işbirliği yaptığı gruplara kimi zaman açıklayarak kimi zaman da duyurmadan silah sevkiyatı yapıyor."

 

Haber Ara