Dolar

32,4384

Euro

34,7315

Altın

2.478,97

Bist

9.530,47

Rusya'dan Suriye için '18 ay' önerisi

Rusya, Birleşmiş milletlere Suriye için sunduğu söylenen barış planında ne gibi öneriler yer alıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-11 13:37:49

Rusya'dan Suriye için '18 ay' önerisi

Rusya'nın BM kulislerinde Suriye için sunduğu söylenen bir barış planında, ülkede 18 aylık bir geçiş döneminin ardından devlet başkanlığı seçimleri düzenlenmesinin teklif edildiği belirtildi.

Reuters haber ajansına göre, Sekiz maddeden oluştuğu belirtilen ve cumartesi günü Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılacak uluslararası Suriye görüşmeleri öncesinde ortaya çıkan belgede, Moskova'nın bu 1.5 yıllık geçiş döneminin sonunda Beşar Esed'ı yeniden ülkenin devlet başkanı olarak görmek isteyip istemediğine dair bir ibare ise yer almıyor.

ZAHAROVA: GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da kulislerinde görüşüldüğü belirtilen planı kendilerinin hazırladığını reddetti. RİA Novosti haber ajansına konuşan Zaharova, ''Reuters'in verdiği bilgi gerçekleri yansıtmıyor'' ifadelerini kullandı.

Reuters'ın aktardığına göre ise planda geçiş döneminde Esed'ın ordunun başkomutanı olarak kalması ve özel hizmetler ile dış politikanın kontrolünü elinde tutması öneriliyor. Ülkedeki reform sürecinin kontrolünün ise Esed'ın elinde olmaması gerektiği, bu sürecin tüm tarafların kabul edeceği bir kişi tarafından yürütülebileceği belirtiliyor.

MISTURA'YA SİYASİ SÜREÇ ÇAĞRISI

Öte yandan belgede BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya da, Şam ile 'muhaliflerden oluşan birleşik bir heyet' arasında, ülkede bir geçiş hükümeti kurulmasını öngören Cenevre Bildirisi temelinde bir siyasi süreç başlatması için çağrı yapıldı.

'MOSKOVA MUHALİFLERİN TEK CEPHE OLARAK KATILMASINI İSTİYOR'

Bununla birlikte Moskova'nın, müzakere sürecinin taraflarından biri olacak muhaliflerin bu görüşmelere tek bir cephe olarak katılmasını istediği belirtildi. Nitekim Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da cumartesi günü yapılacak toplantının en önemli amaçlarından birinin, müzakere sürecine katılacak muhaliflerin kimler olacağının belirlenmesi olduğunu söylemişti.

Haber Ara