Dolar

32,3495

Euro

34,9744

Altın

2.325,55

Bist

9.079,97

Rusya'dan stratejik Arabistan hamlesi

Rusya, ABD'nin en yakın müttefiklerinden biri olan Suudi Arabistan'la birçok anlaşmaya imza attı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 14:41:09

Rusya'dan stratejik Arabistan hamlesi

Son dönemde Batı ve ABD ile büyük bir sürtüşmeye giren Rusya, sürpriz bir Suudi Arabistan hamlesi yaptı. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Muhammed bin Selam'ı St.Petersburg'da ağırladı.

16 NÜKLEER REAKTÖR  TESİSİ İNŞASI

İkili arasında gerçekleşen görüşme sonrasında birçok anlaşmaya imza atıldı. Bu anlaşmaların en önemlisi ise barışçıl amaçlarla 16 nükleer reaktör tesisinin ve enerji ve su kaynaklarının inşa edilmesi. Söz konusu tesislerin işletilmesinde Rusya'nın büyük bir rolü olacak. Görüşmenin yüzde sekseni iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi üzerineyken aynı zamanda Irak, Yemen ve Lübnan olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeler de ele alındı.

PUTİN'DEN STRATEJİK HAMLE

Suudi Arabistan ile sürpriz bir yakınlaşmaya giren, son dönemde Batı ve ABD ile büyük bir çözümsüzlük yaşayan Vladimir Putin'in bu hamlesi ‘Rusya ikili oynuyor' yorumlarına sebep oldu. Suriye'de Esed rejiminin en büyük destekçilerinden olan Rusya'nın ‘Esed'siz' bir yönetim ihtimali üzerine muhaliflere destek veren Suudi Arabistan'la yakınlaşarak bölgedeki rolünü ve önemini korumayı amaçladığı öne sürüldü. Bunu yaparken de Ortadoğu'da ABD'ye en yakın ülke olan Suudi Arabistan'ı tercih etti.

TARIM, EĞİTİM ALANINDA TESİS

İki ülke, nükleer tesislerin yanı sıra tarım sektöründe de önemli imzalar attı. Suudi Arabistan'ın birçok Rus şirketini satın alması bekleniyor. Öte yandan iki ülke ilişkilerinin daha da gelişmesi için eğitim alanında birçok anlaşmaya imza atıldı. Buna göre Rusya'ya burs gönderen sayısının gelecek yılda 500'ü bulması bekleniyor. Rusya ve Suudi Arabistan, barışçıl amaçlar için nükleer güç başta olmak üzere 6 farklı alanda (askeri, tarım, eğitim, uzay…) büyük anlaşmalar yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dış ilişkiler yardımcısı Yuri Ushakov, görüşmenin iki ülke için de büyük önem arz ettiğini ve ilişkilerin daha önce görülmediği şekilde üst düzeye çıkacağını belirtti.

PUTİN VE SUUDİ KRALI İÇİN KARŞILIKLI DAVET

Bu arada Rusya lideri Putin ve Suudi Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz, görüşmelerinde karşılıklı davetler de de bulundu. Suudi Prens, Rusya'yı modern dünyanın en önemli ülkelerinden biri olarak gördüklerinin altını çizerek, köklü geçmişe sahip olan ikili ilişkileri her alanda geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti. Riyad'ın ziyaret davetini kabul eden Putin de, Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud'u Rusya'ya davet etti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara