Dolar

32,5581

Euro

34,9768

Altın

2.418,35

Bist

9.722,09

Rusya'dan, SDG'ye güvence!

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Kobani ile video konferans yoluyla görüştüğü ve bazı konularda güvence verdiği belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-24 10:37:59

Rusya'dan, SDG'ye güvence!

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Kobani ile video konferans yoluyla görüştüğü ve bazı konularda güvence verdiği belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmeye Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'un da katıldığı ifade edilirken, “Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Mazlum Abdi ile 22 Ekim günü Soçi'de Rusya ve Türkiye liderlerinin vardığı anlaşma kapsamındaki Kürt tarafının uygulamalarını görüştü” denildi.

Şoygu'nun, önümüzdeki günlerde “Suriye-Türkiye sınır bölgesinde devriye güzergahlarını genişletme ve Rus askeri polisi birliklerinin sayısını artırma planlarını anlattığı” ifade edildi.

Russia Today'de yer alan habere göre ise Rus yetkililer, Mazlum Kobani'ye Rus askeri polisinin Türkiye sınırındaki genişleme ve birimlerinin arttırılması konusunda bilgi ve halkın güvenliğinin sağlanacağının teminini verdi.

Sınır boyunca 30 kilometrelik bölgede yaşayan Kürt sivillerin evlerini terk etmesine gerek olmadığını belirten Rus bakan, Rus askeri polisi ve Suriyeli sınır muhafızlarının sivillerin güvenliğinin garantörü olduğunu kaydetti.

SDG lideri Abdi'nin, Rusya ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, “Kürt halkının güvenliğinin sağlanması ve savaşı sonlandırmaya yönelik adımların atılması” dolayısıyla teşekkür ettiği bildirildi.

Rus askeri polisi ve Suriyeli askerleri birçok bölgeye konuşlandığını söyleyen Abdi, “Biz onlara her türlü yardım ve destek sağlıyoruz. Bu anlaşmayı geliştirmek için çaba gösteren herkese bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.

ABD'Lİ SENATÖRLER, SDG'Lİ KOBANİ'NİN VİZE İŞLEMLERİNİN HIZLANDIRILMASINI İSTEDİ

Öte yandan ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler, SDG lideri Mazlum Kobani'nin vize işlemlerinin hızlandırılmasını talep etti. Talep, Cumhuriyetçi Lindsey Graham ve Marsha Blackburn ile Demokrat senatörler Chris Van Hollen, Jeanne Shaheen ve Richard Blumenthal'dan geldi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya yazılan mektupta, Suriye'deki gelişmelerle ilgili YPG lideri Mazlum Kobani ile görüşebilmek için kendisine ivedilikle ABD vizesi verilmesi istendi.

Mektupta, "Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeler bizi son derece kaygılandırıyor demek bile yeterli olmaz" ifadeleri kullanıldı. Senatörler, Suriye'de olan bitenleri Kobani'den dinlemenin hem Kongre'nin hem de Başkan Donald Trump'ın yararına olacağını vurguladı.

Senatörlerin talebi, Başkan Trump'ın ateşkesin kalıcı olduğunu ve Türkiye'ye yönelik yaptırımların kaldırıldığını açıklamasının ardından geldi.

 

 

Haber Ara