Dolar

32,5160

Euro

34,9300

Altın

2.446,82

Bist

9.705,61

Rusya'dan PYD'ye 10 maddelik yol haritası

Esed rejiminin 'PYD ile müzakereleri durdurduk' açıklaması henüz tazeyken, Rusların, örgüt ve Şam arasındaki diyalogu tekrar oluşturmak için çabaladığı aktarıldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-07 17:58:33

Rusya'dan PYD'ye 10 maddelik yol haritası

Rus askeri heyet, 25-26 Aralık tarihlerinde Şam'a ziyarette bulunarak Esed rejimi yetkilileriyle yoğun görüşmeler gerçekleştirdi. Heyet, 26 Aralık günü Kamışlı'da PYD yöneticileriyle bir araya geldi. Bu toplantıda Ruslar, örgüte Esed rejimi ile müzakereler konusunda 10 maddelik yol haritası sundu.

Mepanews'in Şark'ul Avsat'tan aktardığı habere göre Rusya'nın Esed rejimi ile PeYD'nin Ayn El Arab'daki (Rojava) yönetimi arasında uzlaşı için önerdiği yol haritasındaki 10 madde şu şekilde:

- YPG'nin Suriye Anayasa Komitesi çalışmalarına katılması.

- YPG siyasi hareketinin Esed rejimi içerisinde temsil edilmesi.

- Suriye sınır muhafızlarının, Irak sınırındaki Semelka Sınır Kapısı'ndan Fırat'ın batısındaki Menbiç'e uzanan Türkiye sınırına konuşlandırılması.

- Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Esed rejimi arasında diyaloğun başlatılması

- İki taraf arasında ortak ekonomik ve askeri komitelerin kurulması.

- Kürtler için resmi belgelerin düzenlenmesi ve Kürt okullarında eğitim gören öğrencilere diplomaların verilmesi.

* Arap baharı öncesinde Suriye'deki Kürtleri tanımayan Esed rejimi, Kürt vatandaşlarına kimlik vermiyordu.

- Rakka'nın Tabka kasabasındaki Fırat Barajı başta olmak üzere, enerji kaynaklarından faydalanmak için taraflar arasında koordinasyon kurulması.

- Esed güçlerinin YPG'nin kontrolü altındaki bölgelerindeki okul ve üniversitelerden çekilmesi.

- Halep'i Ebu Kemal kasabası üzerinden Irak sınırına bağlayan karayolun açılması.

- Fırat'ın doğusunda konuşlu Esed güçlerinin kontrol noktalarının güvenliği için çalışılması ve YPG'nin oluşturduğu tehdit ve tehlikelerin engellenmesi.

KÜRT HAREKETLER ARASINDAKİ AYRILIKLAR DA TARTIŞILDI

Kaynaklar, Kürt siyasi partileri içindeki bölünmeleri de dikkate alan Rus heyetin, Kamışlı'daki toplantıda katılımcıların çözüm için görüşlerini dinlediğini belirtti. Toplantıda üç ana meselenin ele alındığını belirten kaynaklar, bunları şöyle sıraladı:

- Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin kontrol ettiği ve ülke topraklarının yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan 7 bölgedeki yerel yönetimlerin geleceği,

- YPG ve yerel asayiş polislerinin hususiyetlerinin yanı sıra asayiş polislerinin gelecekte üstleneceği role, konuşlanacağı bölgelere ve sınırları dışındaki savaşlara katılımına saygı duyulması,

- Rejimin bu bölgelerde güvenlik yaklaşımını ve askeri çözümlere başvurmaması.

Özellikle son maddenin önemini vurgulayan katılımcılar, 2020 Suriye'sindeki şartların 2011 öncesi gibi olmadığına işaret ederek, söz konusu maddenin gözetilmemesi halinde bölgede tüm taraflar için felaketle sonuçlanacak savaşların baş göstereceğini ifade ettiler.

Rus heyetinin Şam ziyareti öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yardımcısının taraflarla iletişim kurduğunu belirten kaynaklar, farklı tarafların görüşlerini dinleyen Rus heyetinin önümüzdeki günlerde tekrar Şam'a dönebileceğini kaydetti.

PUTİN'DEN ŞAM'A ZİYARET

Öte yandan bugün (7 Ocak) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed ile görüştüği aktarıldı.

4_149

PYD-ŞAM GÖRÜŞMELERİ DURDURULDU

Rejimin Dışişleri Bakanı Velid Muallim, PYD ile görüşmelerin durdurulduğunu, bunun gerekçesininse örgütün çelişkili tutumu olduğunu söylemişti. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

MAZLUM KOBANİ: REJİMLE GENİŞ ÇAPLI BİR ANLAŞMAMIZ YOK

Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı PYD'li Mazlum Kobani de Esed rejimiyle kapsamlı bir anlaşmaları olmadığını söyledi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

"ESED REJİMİYLE İLERLEYEN GÜNLERDE ANLAŞMA OLABİLİR"

PYD'li İlham Ahmet de bu ifadeleri tekrar ederek, sınır güvenliği dışında rejimle bir anlaşmanın söz konusu olmadığını yeniledi. İşte İlham Ahmet'in geçtiğimiz günlerde Rudaw'a yaptığı açıklamalar:

Suriye hükümetiyle bazı konularda anlaşmak üzere müzakere ihtimali var mı?

“Önümüzdeki günlerde olabilir, hazırlık var daha önce de Suriye Hükümeti ile bazı konularda anlaşmak için girişimlerimiz vardı. Askeri anlamda belirli düzeyde anlaşma söz konusu ancak siyasi anlamda da bazı adımlar atmak istiyoruz. Şu anda her hangi bir anlaşma yok ama ilerleyen günlerde görüşme olabilir." (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

Öte yandan PYD'nin Arap temsilcilerle buluşması son zamanlarda Körfez'deki Arap ülkelerinden aldığı desteği hatırlattı.

(Habere gitmek için fotoğrafa tılayınız)

34_22

23_15

Haber Ara