Dolar

32,4755

Euro

34,9595

Altın

2.437,68

Bist

9.716,77

Rusya'dan Batı'ya stratejik hamleler

Avrasya İnsan Hakları Mahkemesi'nin Rusya konusunda siyasi motifli karar vermekle eleştirilen AİHM'e alternatif oluşturması planlanıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-02 15:31:04

Rusya'dan Batı'ya stratejik hamleler

İzvestiya gazetesinin haberine göre,Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'na, Avrupa ve Asya kıtalarında faaliyet gösterecek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) türevi yeni bir uluslararası mahkeme kurulması konusunu hükümetler arası düzeye taşımaları teklif edildi. Teklifin mimarları, iki bakanlığa sundukları öneride AİHM'in Rusya ile ilgili davalarda aldığı kararların 'siyasi motifler' taşıdığını vurguladı.

"Geçen yıl uluslararası arenada yaşanan olaylar, AİHM'in Rusya ile ilgili konularda çifte standart uyguladığını ve iddialara önyargılı yaklaştığını bir kez daha kanıtladı. AİHM'in kararları genellikle insan haklarını koruma kaygısı taşımak yerine siyasi motifler taşıyor" ifadelerine yer verildi.

Adalet ve eşitlik temellerine dayalı çok kutuplu bir dünya kurmanın önemine vurgu yapılan açıklamada, Avrasya bölgesinde AİHM'e alternatif bir yapı oluşturulmasının gerektiği belirtildi. Girişimin mimarları, Avrasya İnsan Hakları Mahkemesi kurulması konusunun, Rusya ve Çin liderlerinin eylül ayında Pekin'de gerçekleştirileceği zirvede ele alınmasını teklif etti.

Haber Ara