Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Rusya'da neden başbakan değişti?

Rusya’da istifa eden Medvedev’in yerine Mişustin başbakan olarak atandı. Şimdi merak edilense Putin'in bu değişimle neyi amaçladığı... Mayis Alizade Independent Türkçe için kaleme aldı:

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-16 23:01:11

Rusya'da neden başbakan değişti?

Dmitiry Medvedev'in başında bulunduğu Rusya Federasyonu hükümeti 15 Ocak”ta istifasını Cumhurbaşkanı Putin'e sundu. Haliyle senaryo önceden belliydi ve yürürlüğe konuldu; Medvedev ivedilikle Milli Güvenlik Kurulu Başkan Yardımcılığı'na atandı (Kurulun başkanı Vladimir Putin'dir) Nisan 2010'dan beri Federal Vergi Hizmeti Başkanı Mihail Mişustin'in başbakan adaylığı cumhurbakanı tarafından Duma'ya sunulunca Mişustin'in ilk işi de soluğu Duma'da alarak siyasi partileri bilgilendirmek oldu.

PEKİ YENİ BAŞBAKAN KİM?

1966 Moskova doğumlu Mişustin, 1998 yılından itibaren Rusya Vergi Hizmeti Başkan Yardımcılığı, daha sonra Vergiler Bakanı Yardımcısı görevlerinde bulunmuş üst düzey devlet memuru olarak ülkenin vergiler sistemini en iyi bilen uzmanlardandır. Nisan 2010'da Federal Vergi Hizmeti başkanlığına gelmeden önce bir süre Alman Deutsche Bank'ta, UPG yabancı yatırımlar ortaklığı görevlerinde bulundu.

261901-801524636

MİŞUSTİN NEDEN BAŞBAKAN YAPILDI?

Mişustin'in başbakan görevine getirilmesinin amacı nedir? Daha fazla vergi toplamak mı, yoksa Medvedev döneminde tıkanma noktasına gelen reformların önünü yeniden açmak mı? Yaptığı ilk açıklamada Mişustin, “Ticaretin önündeki bariyerleri kaldıracağını, yönetim tarzını değiştireceğini, emeklilik reformunun rafa kaldırılmasına ve kamulaştırmaya karşı olduğunu” belirtti. Yeni başbakanın mesajları arasında Yandeks'i desteklemek de bulunuyor.

PUTİN 2024'Ü HEDEFLİYOR

Peki Cumhurbaşkanı Putin şimdiye kadar sağ kolu olarak bilinen ve “İktidarda formal yer değiştirme” operasyonlarını birlikte yaptığı Dmitriy Medvedev'i neden bir anda oyun dışında bıraktı? Rusyalı yorumcu ve gazeteciler bunun en basit izahını “Medvedyev hükümeti toplumu bıktırmıştı” sözleriyle ifade ederek “Mişustin'li durumun hiç de farklı olmayacağına” vurgu yapıyorlar. Zira bu operasyonun ana amacının Vladimir Putin'in 2024'teki cumhurbaşkanlığı seçimine şimdiden hazırlanmak ve süreç içinde gerekli anayasal altyapıyı oluşturmaktan ibaret olduğunu Putin politikalarını izleyen herkes görebiliyor.

2024'te hayata geçirilecek model Haziran 2019'da Kazakistan'da Nursultan Nazarbayev'i “Devlet üstü konuma getiren” acayip bir proje olup dört sene sonra Rusya'da yeniden uygulanacağı beklenebilir.

Haber Ara