Dolar

32,4965

Euro

34,7328

Altın

2.494,78

Bist

9.501,95

Rusya’da korona önlemleri genişletiliyor: Moskova için ‘karantina hali' gündemde

Koronavirüse karşı önlemlerin her geçen gün sıkılaştırıldığı, yabancıların ülkeye girişinin 18 Mart-1 Mayıs arasında yasaklandığı Rusya’da şimdi de başkent Moskova için “karantina hali” gündemde.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-17 14:50:42

Rusya’da korona önlemleri genişletiliyor: Moskova için ‘karantina hali' gündemde

Koronavirüse karşı önlemlerin her geçen gün sıkılaştırıldığı, yabancıların ülkeye girişinin 18 Mart-1 Mayıs arasında yasaklandığı Rusya'da şimdi de başkent Moskova için “karantina hali” gündemde.

Rus basınına yansıyan haberler doğrulanırsa, başkentte günlük hayatta önemli düzenleme ve kısıtlamalar olacak.

Ekho Moskvı radyosu ve Kommersant gazetesinin “Otkrıtiye Medya”ya dayanarak okurlarına aktardığı habere göre, Moskova Belediye 20 Mart'tan başlayarak başkentte “katı karantina rejimine” geçmeyi planlıyor.

Buna göre, şu ana kadar 53 vakanın tespit edildiği başkentte, iş yerinde fiziken bulunmaları  şart olanlar dışında, şirketlerin personelinin evlerinden çalışmaları istenecek.

Ayrıca alışveriş merkezlerinin çalışma saatlerinin sınırlanması, bar, kafe ve restoranların kapatılması gündemde.

Buna ilaveten  Moskova'ya yolcu girişini de sınırlanması da ele alınıyor. 

Habere göre, “en son önlem” olarak metro dahil toplu taşımacılığın durdurulması masada, ancak yetkililer bu kadar sert bir önleme gerek kalmayacağını düşünüyor.

Moskova Belediyesi, 21 Mart'tan itibaren okulların kapatılmasına,  konser, sergi, sinema, spor gibi etkinliklerde 50 kişiden fazla katılımcı varsa tamamen yasaklanmasına karar vermişti.

MOSKOVA'DA KARANTİNA HASTANESİNDEN FİRAR!

Moskova yakınlarında, koronavirüs ihtimaline karşı karantina için kullanılan hastaneden bir hasta kaçtı. Kommunarka köyünde bulunan, geniş güvenlik önlemleri alınan hastaneden bir kişinin dün gece firar ettiği ve yakalanması için bölgede operasyon başlatıldığı haber veriliyor. Hastanın virüs taşıdığının testlerden anlaşıldığı bildirildi. Daha önce de Moskova'da katantinadaki bir başka hasta kaçmış ama kısa süre sonra yakalanmıştı.

ANALİZLER SİBİRYA'YA YOLLANIYOR

Moskova yakınlarındaki Kommunarka karantina hastanesinde tutulan koronavirüs şüphelilerinin testlerinin burada değil, Sibirya'da yapıldığı öğrendildi. Lenta.ru, alınan örneklerin Novosibirsk Virüs Araştırmaları Merkezi "Vektor"da test edildiğini yazdı.

HASTA SAYISI 93'E YÜKSELDİ

Rusya'da koronavirüslü hasta sayısı bir günde 30 kişi birden artarak 93'e yükseldi. Düne kadar 63 olan vaka sayısının bugün itibarıyla rekor artış gösterdiği ve 100 sınırına dayandığı açıklandı. 

Moskova Beldiye Başkanı Sergey Sobyanin, başkentte tüm okulların 21 Mart tarihinden itibaren 12 Nisan'a kadar tatil edileceğini duyurdu. 

Bolşoy Tiyatro da 10 nisana kadar perde indirdi, bilet satışı durduruldu.

Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, Rusya'da 79 hastanın karantina hastanelerinde tedavi altında olduğunu duyurdu. 

Golikova, bu hastalardan 7'sinin virüsü Rusya içinde, başka hastalarla kontakt sonrası kaptıklarını söyledi.

Bugüne kadar Rusya'da dört hasta iyileşerek evlerine döndü. 

Ülkede 15 bin kadar kişi hala "gözlem altında" tutuluyor. 

Öte yandan Moskova Belediyesi, 50'den fazla katılımcısı olan her türlü etkinliği 10 Nisan'a kadar yasakladı.

Ayrıca Moskova'ya AB ülkeleri ile ABD, İngiltere, Ukrayna, Belarus ve tüm Avrupa ülkelerinden gelenler 19 süreyle
evlerinde karantinada beklemek zorunda olacak. Listede Türkiye bulunmuyor. 

BELARUS İLE SINIR KAPATILDI

Bu arada Rusya koronavirüs önlemlerini arttırmaya devam ediyor. Son olarak Moskova,  Belarus ile olan kara sınırını kapatma kararı aldı. Başbakan Mişustin, ilgili kararnameyi imzaladı. 

Sınır yasağının mal sevkiyatını engellemeyeceği, sadece yolcu geçişlerine ilişkin olduğu bildirildi.

Belarus'ta koronavirüs vakası sayısı 30.

PUTİN ÖZEL ÇALIŞMA GRUBU KURDU

Bu arada Rusya'da pazar günü 4 yeni vakanın daha eklenmesiyle, koronavirüslü hasta sayısı 63'e çıktı. Üç yeni vaka Moskova oblastta, bir vaka ise Tümen'de saptandı. 

Başkan Putin, koronavirüse karşı önlemleri ele almak üzere özel bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verdi. 

Eğitim Bakanlığı da, Rusya'daki üniversitelere "uzaktan eğitim" düzenine geçmesi tavsiyesinde bulundu.

Moskova'daki ilköğretim kurumlarına çocuklarını yollayıp yollamamak ise pazartesinden başlayarak "velilerin tercihine" bırakıldı.

Yetkililer, nakit paraların virüs bulaşmasında risk taşıdığını, mümkün olduğunca banknot kullanımından uzak durulması tavsiyesi yayınladı. 
 
Bu arada Rusya'nın Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi'ndeki Novi Urengoy şehrinde bir yolcu treninde seyahat eden bir kadın işçide koronavirüs semptomları görülmesi üzerine, aynı vagonda bulunan 18 kişi karantinaya aldı.

Öte yadan Gürcistan, salgın korkusuyla Rusya ile olan kara sınırını kapattığını duyurdu.

Moskova bölgesinde Covid-19 kuşkusuyla karantinaya alınan hastaların bulunduğu Kommunarka hastanesinden bu sabah 52 kişinin "temiz raporu" ile taburcu edildikleri açıklandı.

Çoğunluğu İtalya'dan turistlerden oluşan hastalar, iki haftalık karantina altına tutulmuştu. Sağlık durumu normale dönen ve karantina süresi sonunda virüs taşımadıkları anlaşılan 52 kişinin hastaneden ayrıldıkları açıklandı. Aynı hastanede şu an Covid-19 taşıyan ve tedavileri devam eden 17 kişi bulunduğu bildirildi.

Bu arada Halk Sağlığı Dairesi Rospotrebnadzor, hastalığa yakalanan Rusya vatandaşlarından üçünün virüsü başka ülkelerde değil, "Rusya içinde", dışarıdan gelen hastalarla kontakt sonucu kaptıklarıı açıkladı. 

Rusya'da 59 Covid-19 hastası bulunuyor. 2 Çin ve 1 Rusya vatandaşı ise hastalığa yakalandıktan sonra iyileşmişti.

Haber Ara