Dolar

32,4899

Euro

34,7745

Altın

2.490,70

Bist

9.554,84

Rusya’da karantina bitti, şirketlere 'kötü' haber!

Rusya'da şirketleri, karantina günlerinde 'ötelenen' ama gündemden inmeyen bir dert bekliyor: Salgın döneminde pek çok işletmenin vergi borçlarının ödemesini erteleyen Rusya Federal Vergi Servisi (FNS), sonbaharla birlikte ödeme vadesinin geldiğini hatırlatarak para istiyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-03 09:40:26

Rusya’da karantina bitti, şirketlere 'kötü' haber!

Rusya'da şirketleri, karantina günlerinde "ötelenen" ama gündemden inmeyen bir dert bekliyor:  Salgın döneminde pek çok işletmenin vergi borçlarının ödemesini erteleyen Rusya Federal Vergi Servisi (FNS), sonbaharla birlikte ödeme vadesinin geldiğini hatırlatarak para istiyor. 

Diğer yandan "kredi tatilinin" de sona ermek üzere olduğu, işletmelerin ertelenmiş banka borçlarını da artık ödemek zorunda oldukları belirtiliyor. Bu şartlarda şirket iflaslarında artış olacağı tahmini yapılıyor. İş dünyası ombudsmanı Boris Titov, teşviklerin ve "borç tatili"nin yıl sonuna dek uzatılmasını hükümete tekif etti.

FNS, salgın döneminde iş insanlarının yararlandığı teşviklerin toplam tutarının 300 milyar ruble (4 milyar dolar) civarında olduğunu açıkladı. 

Business FM'e konuşan iş dünyası temsilcileri, geçen sürede durumun normalleşmediğini ve  borçlarını ödeyecek kadar para kazanamadıklarını söylüyor.  

Aleksey Petropolski adlı girişimci, hizmet sektöründe üç iş kolunda birden faaliyet yürüttüğünü, ancak karantina döneminin yaralarını sarmaya henüz fırsat bulamadığını söylüyor. Petropolski ertelenen vergi borçlarını Ekimde kapatmak zorunda.

Diğer girişimciler de vergi borçları nedeniyle pek çok şirketin iflasla karşı karşıya kalmasından endişeli. İş dünyasını zorlayan bir diğer problem de önümüzdeki yıl başlayacak büyük vergi denetimi.

Zor durumdaki sektörlerden biri de turizm. Space Travel'dan Artur Muradyan, satış hacimlerinin geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 90 düştüğünü, Türkiye ile uçuşların ise çok geç başladığını söylüyor. Muradyan da cirodaki düşüş nedeniyle vergi denetimine maruz kalmaktan endişe eden iş insanları arasında.

Küçük işletme temsilcileri Ağustos sonunda iş dünyası ombudsmanına başvurarak vergi yükümlülüklerinin bir kere daha ertelenmesi talebini hükümetin gündemine getirmesini istemişti. Business FM, konunun hükümet nezdinde görüşüldüğünü, ancak erteleme için bütçe sorununun çözülmesi gerektiğini aktarıyor.

Kaynak: Türkrus

Haber Ara