Dolar

32,5104

Euro

34,9524

Altın

2.439,45

Bist

9.716,77

Rusya'da 'devlet eliyle doping' tartışması!

Dünya Dopingle Mücadele Kurumu (WADA), Rusya'yı olimpiyatlarda devlet eliyle doping yapmakla suçladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-19 18:20:49

Rusya'da 'devlet eliyle doping' tartışması!

Dünya Bülteni'nin aktardığı habere göre WADA 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'na katılan atletlerin idrar örneklerinde sahtecilik yapılmasına dair bir rapor yayınladı. Raporda bizzat Rusya Spor Bakanlığı'nın "yönettiği, kontrol ve idare ettiği" belirtiliyor.

Kurum, Rusya'nın dopingle mücadele laboratuvarının eski müdürü Grigoriy Rodçenkov'un gündeme getirdiği iddialar üzerine harekete geçmişti.

Rodçenkov bundan iki ay önce Amerikan New York Times gazetesine yaptığı açıklamada olimpiyatlar öncesinde onlarca atletin doping yapmasını sağladığını, bunlardan 15'inin madalya aldığını

WADA raporunu hazırlayan ekibin başında bulunan Kanadalı hukuk profesörü Richard McLaren, Rusların hileyi "kirli" örnekleri değiştirmek suretiyle yaptığına şüpheleri olmadığını belirtti.

Rio Olimpiyatları'na 18 gün kala, doping iddialarının raporla desteklenmesi, Rusya'nın olimpiyat oyunlarından men edilmesi çağrılarının artmasına neden olacak.
Rusya Olimpiyat Komitesi Başkanı Aleksander Zhukov ise bu iddiaların Rus atletleri Rio'dan uzak tutmak için yapılmış "planlı ve önyargılı" bir kampanyanın parçası olduğunu söylüyor.

ABD ve Çin ile birlikte olimpiyatlarda en başarılı ülkelerden biri Rusya.

Geçen ay da Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), Rus atletleri 2016 Olimpiyat Oyunları dahil tüm uluslararası müsabakalardan men etmişti.
Ancak bu konuda nihai sözü söyleyecek kurum olan Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) henüz görüş bildirmedi.

 

Haber Ara