Dolar

32,5967

Euro

34,8303

Altın

2.503,68

Bist

9.460,67

Rusya da ABD gibi Suriye konusunda oyalıyor

Soçi mutabakatının üzerinden 1 ay geçmesine rağmen Rusya PYD/YPG/PKK'yı halen güvenli bölgeden çıkarmış değil. Türk ve Rus yetkililer önceki gün Tel Abyad'da Rus muhataplarıyla bir araya geldi. Ve örgütün M4 karayoludan çekilmesini istediler.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-20 08:21:08

Rusya da ABD gibi Suriye konusunda oyalıyor

Rusya, 1 ay önce, Soçi'de Türkiye'ye sınırdan 30 kilometre güneye çekeceğini taahhüt etmiş olsa da sahada bunun tam tersi bir görüntü mevcut.

Askeri işbirliği kapsamında ortak çalışmalar devam etse de Rus makamları da ABD gibi oyalama taktiği izliyor.

SINIRDA KİM KİMİNLE

Ayn el-Arab güneyinde bulunan Sırrin'de ABD'nin boşalttığı üslere yerleşen Ruslar, önceki gün de Fırat nehri kenarında Tışrin Barajı çevresindeki üsse konuşlandı. Burada üst düzey bir Rus subay, PKK/YPG elebaşlarından Şervan Derviş ile görüştü.

Ayrıca Rus ordusu, Soçi mutabakatı kapsamında bulunan Tel Temr kasabasında PKK'yı korumak için sıcak cephe hattına asker sevk etti.

Yeni Şafak'tan Şahin Şen'in haberine göre hali hazırda bunlar yaşanırken TSK ile Rus ordusunun ortaklaşa yürüttüğü devriyeler giderek daha da anlamsızlaşıyor.

Habere göre terör koridorunu paramparça etmek için ABD'ye rağmen bölgeye operasyon düzenlemekte tereddüt etmeyen Ankara, şimdi de Barış Pınarı Harekâtı arifesindeki mesajların benzerini Moskova'ya iletiyor.

"SONUÇ ALAMAZSAK GEREĞİNİ YAPARIZ"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuyla ilgili geçtiğimiz gün şunları söyledi:

“Bizim hazırladığımız metinler üzerinden müzakere yapılarak mutabakat sağlandı ya da ortak açıklama yapıldı. Arkadaşlarımız da gerçekten çok iyi bir şekilde çalıştılar. Sonuçta burada biz iki ülkeyle de 5 gün içinde mutabakata vardık. Burada şu anda bu mutabakatın gereğini yaptılar mı tamamen? Hayır yapmadılar, yapılması lazım. Biz mutabakat gereği üzerimize düşeni yaptık. Tacizler olduğu zaman da gereğini yaptık ama buradan bir netice alamazsak tıpkı Amerika ile denedikten sonra harekâtı başlattığımız gibi yine gereğini yapacağız. Bunun başka çaresi yok. Yanıbaşımızdaki terör tehdidini bizim mutlaka temizlememiz lazım.”

Türkiye ve Rusya arasında Soçi'de varılan mutabakat gereği M4 karayolundan çekilmesi gerekiyor. M4 karayolunun kontrolü için kavşak durumunda olması nedeniyle Tel Temr de kritik bir nokta.

HULUSİ AKAR: ÇÖZÜLECEK

Suriye kuzeyinde Rus tarafıyla yaşanan problemler Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da gündemindeydi. Akar, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayarak şunları söyledi:

"Devriyeler, Ruslarla yaptığımız mutabakat çerçevesinde devam ediyor. Bunun dışında birtakım zorluklarımız var. Bunları da yine Ruslarla görüşmek suretiyle çözmeye çalışıyoruz. Gerekli tedbirler anında yerinde alınıyor. İlave ihtiyaç duyulan tedbirleri de Ruslarla görüşmek suretiyle çözmeye çalışıyoruz. Bunların hepsi çözülecek."

 

Haber Ara