Dolar

32,5060

Euro

34,5619

Altın

2.493,80

Bist

9.548,09

'Ruslar, Rus gazına Avrupalı'dan daha fazla para ödüyor'

Rusya'da yapılan zam, 'doğal gaz kullanım tarifesi 1 Ağustosta güncellenecek' diye duyuruldu. Derinleşen kriz yüzünden geçim sıkıntısı çekilen ülkede doğal gazın Rusya içindeki fiyatının, Avrupa'ya satış fiyatını geçtiği konuşuluyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-28 08:56:14

'Ruslar, Rus gazına Avrupalı'dan daha fazla para ödüyor'

Rusya'da yapılan zam, "doğal gaz kullanım tarifesi 1 Ağustosta güncellenecek" diye duyuruldu. Derinleşen kriz yüzünden geçim sıkıntısı çekilen ülkede doğal gazın Rusya içindeki fiyatının, Avrupa'ya satış fiyatını geçtiği konuşuluyor.

Nezavisimaya Gazeta, son piyasa verilerine dayanarak, Gazprom'un doğal gazın metrekübünü Almanlara 70 dolardan sattığını, Moskova'nın çevre yerleşim birimlerinde (Podmoskovye) ise bu fiyatın 96 dolar (6 bin 859 ruble) olduğunu yazdı.

Üstelik Gazprom, Rusya'da sattığı gazın fiyatını 1 Ağustostan sonra yüzde 3 arttıracak. Bu da metreküp fiyatının yaklaşık 100 dolara yükselmesi demek; yani Almanya fiyatından 30 dolar daha fazlası.

Gazete çok sayıda blogger'ın yaklaşık 1000 kilometrelik boru hattı sevkiyat maliyetine rağmen, gazın Rusya fiyatının neden Almanya'dan bu kadar yüksek olduğunu sorgulayan yazılar kaleme aldıklarını bildiriyor.

Bloggerlar, örneğin Vladimir Vilayeti'nde yeni zamla birlikte gazın metreküp fiyatının 104,3 dolara yükseleceğini yazdı.

Genel kanı, Gazprom'un dış pazarlarda talep yetersizliği nedeniyle uğradığı kaybı ülke içinden telafi etmeye yöneldiği yönünde.

Rusya Federal Anti-Tekel Kurumu FAS, Gazprom'a temmuzdan itibaren doğal gaz fiyatını yüzde 3 oranında arttırma tavsiyesinde bulunmuştu.

Gazprom yılın ilk çeyreğinde 116 milyar ruble (1,6 milyar dolar) zarar etti. Lenta portalı, bu tutarın son 6 yılda kaydedilen en yüksek zarar olduğuna dikkat çekiyor. 

Lenta portalı 2019-2020 kış mevsiminin sıcak geçmesi nedeniyle Avrupa pazarı başta olmak üzere Rusya'nın pek çok müşterisinin daha az doğal gaz tüketmesine sebep olduğunu yazdı.

Koronavirüs salgını nedeniyle talepteki daralmanın sürmesi ve ikinci çeyrekte zararın artacağı bekleniyor.

Gazprom'un Avrupa spot piyasasına sattığı gazın bin m3 fiyatının 100 dolara kadar düştüğü bildiriliyor.

Kaynak: TürkRus.Com

Haber Ara