Dolar

32,3310

Euro

35,1140

Altın

2.309,53

Bist

9.079,97

'Ruslar, Putin’in Suriye’den birliklerini geri çekmesini istiyor'

Yapılan bir araştırmada, Rus halkının çoğunluğunun Suriye’deki operasyonunun bitmesinden yana olduğu görüldü. Ankete katılan Rusların üçte birinden fazlası, Moskova’nın Suriye politikasını desteklemediğini belirtti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-06 17:29:09

'Ruslar, Putin’in Suriye’den birliklerini geri çekmesini istiyor'

Levada Center sosyologlarının yakın tarihli bir araştırması, Rus halkının çoğunluğunun Suriye'deki Rus operasyonunun bitmesini istediğini gösterdi.

Bunun nedeni Rusların çatışmanın tırmanması riskini, 'yeni bir Afganistan' olarak nitelendiriyor. Katılımcıların yüzde 55'i, bu durumun tekrarlanmasını istemiyor. Ankete katılanların sadece yüzde 30'u operasyona devam etmekten yana görüş belirtti.

RUSLARIN ÜÇTE BİRİNDEN
FAZLASI SURİYE POLİTİKASINI
DESTEKLEMİYOR

Ankete katılanların yüzde 37'si Rusya için bir sorun haline dönüşen ihtilaftan korkuyor. Bununla birlikte, yüzde 50 böyle bir senaryoya ihtimal vermiyor. Genel olarak, Rusların üçte birinden fazlası Devlet Başkanı Putin'in Suriye'deki Rus politikasını desteklemiyor (yüzde 35).

Levada Center sosyologlarının belirttiği gibi, bugün Suriye'deki olaylara Rusların ilgisinde keskin bir düşüş var. Daha önce yüzde 86 olan ilgi, şimdilerde yüzde 61'e düşmüş durumda.

RUSLAR'IN YALNIZCA YÜZDE
13'Ü, ORTA DOĞU DEVLETLERİNDEKİ
GELİŞMELERİ YAKINDAN İZLİYOR

2019 baharında, Ruslar'ın yalnızca yüzde 13'ü Orta Doğu devletlerindeki gelişmeleri yakından izlerken; yüzde 48'i ise bu devletler hakkında çok az şey bildiği ortaya çıktı.

Bir yıl önce yapılan VTsIOM anketinde ise, katılımcıların üçte birinden fazlasının, Rusya'nın Suriye politikasını desteklediğini gösteriyor (yüzde 34). Levada Center'ın Müdür Yardımcısı Denis Volkov de, operasyonun aktif aşamasının sona ermesi ve bununla ilgili haber sayısındaki düşüş ile Suriye'ye olan ilginin azalmasıyla bağlantılı olduğunu söyledi.

ORTA DOĞU'DAKİ BİR İHTİLAF
RUSLAR TARAFINDAN
OLUMSUZ OLARAK ALGILANIYOR

Uzman Gümer Isaev ise, Suriye'ye duyulan ilginin, haberin arka planındaki düşüşle gerçekten bağlantılı olduğunu açıkladı. Afganistan ve Çeçenya'daki ihtilafların tarihsel hafızası nedeniyle Orta Doğu'daki herhangi bir ihtilafın Ruslar tarafından olumsuz olarak algılandığını da hatırlattı.

ANKETE KATILANLAR, RUSYA'NIN
SURİYE'DEKİ HEDEFİNİ ANLAMIYOR

Aynı zamanda, ankete katılanlar, Suriye'deki Rusya'nın hedeflerini açıkça anlamıyor ve bu ülkedeki operasyonun kısıtlanmasından yana.

Siyasi analist Alexei Makarkin de, genel olarak Rusların diğer sorunlardan endişe duyduğunu düşünüyor, “Ekonomide zorluklar varsa politika hakkında düşünmek imkansız” diyor.

Haber Ara