Dolar

32,5991

Euro

34,8085

Altın

2.499,01

Bist

9.448,13

Ruslar ekonomik olarak kendilerini nasıl görüyor?

Rusya'da yapılan bir kamuoyu araştırmasında Rusların üçte biri (% 33) kendilerini yoksul olarak görürken, yüzde 40'ı ise bugün yoksulların mali durumlarını iyileştirme fırsatı olmadığına inanıyor. Yüzde 7’isi ise her zaman fakir yaşadıklarını söylüyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-12 10:29:24

Ruslar ekonomik olarak kendilerini nasıl görüyor?

Dünyada yaşanan korona salgını, halkların yaşamını da fakirleştirdi.

Public Opinion Foundation (FOM) tarafından yapılan bir kamuoyu araştırmasında Rusların üçte biri (% 33) kendilerini yoksul olarak görürken, yüzde 40'ı ise zengin olma ihtimalini görmüyor, yüzde 7'isi her zaman fakir yaşadıklarını söylüyor.

Ankete katılanların yüzde 12'si ise, 10 yıldan daha uzun bir süre önce fakirleştiğini belirtiyor.

a_23

Ruslar, yoksulluklarının nedenleri arasında genellikle düşük ücretler, artan fiyatlar ve işsizlikten bahsediyor.

Refahlarını iyileştirmeyi planlayanlar (% 6) kendi güçlerine, ülkedeki elverişli siyasi iklime ve sadece şansa güveniyor.

Anket sonuçlarına göre, Rusların % 40'ı bugün yoksulların mali durumlarını iyileştirme fırsatı olmadığına inanıyor.

Aynı zamanda, ankete katılan Rusların % 64'ü kendilerini ortalama gelire sahip insanlar olarak niteledirirken, % 1'i ise zengin olarak görüyor.

Ekim ayının başlarında, Çalışma Bakanlığı başkanı Anton Kotyakov, Rusya'da yaklaşık % 13'ünün yoksul olduğunu hesapladı. Bakan, "Bugün yoksulların yaklaşık % 13,5'ine sahibiz, bu da neredeyse 20 milyon insan" dedi.

Rosstat tahminlerine göre ise, bu yılın ikinci çeyreğinde geçimlik seviyenin altında gelire sahip Rusya Federasyonu'nun nüfusu, yılın ilk üç ayına göre 1,3 milyon kişi artarak 19,9 milyon kişiye ulaştı.

İstatistik departmanına göre, Rusya'daki yoksulluk seviyesi bu yılın Ocak-Mart döneminde % 12,6'ya karşı II çeyreğinde % 13,5'e yükseldi.

Ayrıca bu yılın II. Çeyreğinde Rus ailelerin harcamalarının yaklaşık % 13 düşüşle 16,5 bin rubleye indi. Enflasyon hesaba katıldığında, gerçek harcamalar 13 yılın en düşük seviyesine düştü.

Uzmanların belirttiği gibi, Nisan-Haziran aylarında en önemli düşüş oteller, kafeler ve restoranlarda (eksi% 83), ev dışında eğlence ve kültürel etkinlikler için (% 53), giyim ve ayakkabı satın alımında (eksi% 32) ulaşım için düştü (% 17 oranında).

Anket 18 yaşın üzerindeki 1000 katılımcı arasında gerçekleştirildi. Public Opinion Foundation, devlet kurumlarıyla yakın işbirliği içinde çalışan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş.

Eylül ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sosyal sözleşmeyi yoksullukla mücadelenin temel unsurlarından biri olarak adlandırdığını adlandırıldığını hatırlatalım . Bu sistemin tanıtımı 2021 için planlanıyor.

Kaynak: osnmedia+rosbalt

Haber Ara