Dolar

32,5404

Euro

34,8969

Altın

2.430,62

Bist

9.645,02

Rus uzman Anokhin: Avrupa, Erdoğan’a dayanamaz

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk ordusunun, (özellikle başarısız olmuş bir darbeden sonra) diğer ülkelerin ordularından daha fazla korkuttuğunu” öne süren Rus uzman Vladimir Anokhin, Avrupa’nın Erdoğan’a dayanamayacağını söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-05 14:32:05

Rus uzman Anokhin: Avrupa, Erdoğan’a dayanamaz

Moskova'da yapılacak Erdoğan-Putin görüşmesine az bir zaman kala Rus basınında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik eleştiri ve suçlamaların arttığı gözlendi.

Rusya Jeopolitik Sorunlar Akademisi başkan yardımcısı Vladimir Anokhin, Pravda.Ru'ya yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “kesinlikle çılgın bir politika” peşinde koştuğu için “Herkes Türkiye'den hoşlanmıyor” dedi.

Türkiye'yi, terör örgütlerinin desteğiyle Orta Doğu'da halifeliği yeniden canlandırmakla suçlayan Vladimir Anokhin, “Ankara, Soçi ve diğer anlaşmaların altını oyuyor" dedi. Anokhin, bu tür eylemlerin Batı dünyasında Türk otoritesinin kaybına yol açtığını da sözlerine ekledi.

Rus uzman Anokhin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk ordusunun, (özellikle başarısız olmuş bir darbeden sonra) diğer ülkelerin ordularından daha fazla korkuttuğunu” öne sürdü.

Rus Uzmana göre, Avrupa Erdoğan'a ‘dayanamaz'; çünkü göçmenlerle şantaj yapıyor ve Libya'ya yabancı savaşçılar gönderiyor.

“Rusya, ‘TürkAkım'ı ile Türkiye'ye bağlı olduğu için ‘oldukça aptal' bir duruma düştü” diyen Anokhin, Putin ve Erdoğan arasında yapılacak toplantıdan sonra, "savaşın şu ya da bu şekilde devam edeceğine" inanıyor.

Anokhin, Türkiye'nin Suriye ve Libya'daki davranışlarının değerlendirildiğinde Putin'in, Erdoğan'a söyleyebileceği tek şeyin, “Dinleyin, aptal değilseniz, burada yaptığınız her şeyi durdurun olacaktır” dedi.

ZİRVEDEN NE ÇIKAR?

Öte yandan Ünlü Rus politolog Georgiy Vovt, Moskova'da bugün yapılan zirvenin olası sonuçlarını Business FM için yorumladı: 

“Erdoğan, Putin ile görüşmesinde en azından Suriye'de ateşkes elde etmek istiyor. İki lider Suriye sorununu, Akkuyu, TürkAkım, S-400, Türk domatesleri konularını kapsayacak şekilde ele alacaklardır. 

İlk bakışta Türk liderin elinin güçlü olduğu görülüyor. NATO'nun ikinci büyük ordusu olan Türkiye ordusu bu sahnede büyük üstünlüğe sahip. Suriye ordusuna ciddi kayıplar verdiriyor. 

Bununla birlikte, Moskova'nın desteğini hisseden Esed'in ordusunun pes etmeye niyeti yok. Suriye'deki Rus ordusu Türklerle henüz doğrudan çatışmalara girmedi, ancak aralarında Türk askerleri bulunan birçok İslamcıya saldırılar düzenledi. 

Putin-Erdoğan görüşmesinin en olumlu sonucu Soçi mutabakatına geri dönülmesi olabilir. Buna göre Türklerin İdlib'e saldırı karşılığında İslamcıların bir bölümünü silahsızlandırması gerekiyordu. 

Erdoğan'ın kesinlikle elde edemeyeceği şey ise, daha önce talep ettiği gibi Rusya'nın Suriye'de ‘yolundan çekilmesi'.”

Haber Ara