Dolar

32,3809

Euro

35,2362

Altın

2.326,18

Bist

9.079,97

Rus siyasilerden, İdlib krizi ile ilgili yorumlar

İdlib krizi için Moskova'dan farklı yorum ve tepkiler gelmeye devam ediyor. İdlib’de yaşanan son olayların, Rusya ve Türkiye arasında doğrudan çatışmalara yol açmayacağını belirten Rus milletvekili Krasov, Suriye’deki durumun müzakere masasında değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-28 12:11:47

Rus siyasilerden, İdlib krizi ile ilgili yorumlar

İdlib krizi için Moskova'dan farklı yorum ve tepkiler gelmeye devam ediyor. İdlib'de yaşanan son olayların, Rusya ve Türkiye arasında doğrudan çatışmalara yol açmayacağını belirten Rus milletvekili Krasov, Suriye'deki durumun müzakere masasında değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Duma'nın Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Krasov, Sputnik'e açıklamasında, “Ülkelerimiz arasında çatışma çıkacağını düşünmüyorum, ne de olsa savunma ve dışişleri bakanlıklarımız arasında iletişim hatları kalıyor” dedi.

Krasov, Suriye'deki krizin çözümüne katılan ülkelerin müzakere masasına oturupüzerine aldıkları yükümlülükleri değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin Dışişleri Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov, Türkiye'nin Suriye'deki yasadışı eylemlerinin Rus ve Türk askerleri arasında ‘çok ciddi ve tehlikeli bir çatışma yaşanması tehdidini ortaya çıkardığı' uyarısında bulundu. Cabarov, bunun Rusya tarafından hiç istenmeyen bir şey olacağını da belirtti.

Federasyon Konseyi Dışişleri Komitesi Başkan Yardımcısı Cabarov, Rusya ve Türkiye'nin İdlib'de yaşadığı gerilime ilişkin olarak, “Çok ciddi ve tehlikeli bir çatışma ‘pişmekte.' Türkiye, Kasım 2015'te Su-24 uçağımızı düşürdüğünde zaten bir olağanüstü bir durum yaşamıştık” dedi.

“Daha sonra Ankara özür dilemişti ve ülkelerimizin ilişkileri, Rusya liderliğinin iyi niyeti sayesinde eski hâline getirilmişti” diye devam eden Cabarov, şöyle devam etti: “Fakat Türkiye aynı politikayı devam ettirir; tehditler savurmayı -bizim uçaklarımıza yönelik saldırılar da dahil- saldırılar düzenlemeyi sürdürürse, o zaman güçlerimiz arasında bir çatışma başlayabilir, ki bunu hiç istemeyiz. Zira Türkiye zamanında Suriye'deki teröristlerle mücadeleye mühim katkı sağlamış bir ülkedir.”

Cabarov, “Umarım ki Türkler, Rusya'yla ilişkilerinde aynı hataları tekrarlamaz” uyarısında bulundu.

Bu arada Rus milletvekili Novikov, Rusya ve Türkiye arasındaki Suriye görüşmelerinin, İdlib'de yaşananlara rağmen devam etmesi gerektiğini belirtti.
 
Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Dmitriy Novikov, Sputnik yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı; “Mevcut durumda Ankara'nın eylemleri, Suriye'deki krizin çözümüne Rusya ile ortak katılıma rağmen, S-400 alımına rağmen, Ankara'nın Moskova dahil herkesten bağımsız politika yürüttüğünü gösteriyor. Diğer yandan Türkiye, NATO'nun tüm dayanışma yaklaşımlarına aykırı hareket etmeye hazır değil, politik ve askeri anlamda NATO üyeliğine değer veriyor.”

Rusya ve Türkiye arasındaki işbirliğinin geleceğiyle ilgili olarak Ankara'nın ‘genelde zor müzakereci' olduğuna işaret eden Rus milletvekili, buna rağmen müzakere sürecinin devam etmesi gerektiğini, bunun Suriye'deki çözümü de ilgilendirdiğini söyledi.

Novikov, “Rusya, meşru yollarla seçilmiş yönetimin davetiyle Suriye topraklarında bulunuyor ve biz, Beşar Esed hükümetiyle olan anlaşmalara uygun olarak hareket etmeye devam etmeliyiz, üstelik böyle bir işbirliği etkisini gösterdi” dedi.

Daha önce varılan tüm kararların ardında büyük çalışmanın, büyük çabaların, uzlaşıların, anlaşmaların, bazı durumlarda da Suriye çözümü için verilen kurbanların yer aldığını kaydeden Novikov, “Bu yüzden, bugüne kadar elde edilen tüm deneyime değer verilmeli ve mevcut durumu çözüme kavuşturmak için ek yollar aranmalı” diye ekledi. 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara