Dolar

32,3438

Euro

35,1167

Altın

2.306,62

Bist

9.079,97

Rus pilotu öldürdüğü iddia edilen Çelik'in tutuklanması

Rus pilotu öldürdüğü iddia edilen Çelik'in tutuklanması

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-09 22:57:21

Rus pilotu öldürdüğü iddia edilen Çelik'in tutuklanması
Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen Rus uçağının pilotunu öldürdüğü yönündeki açıklamaları basına yansıyan ve İzmir'de "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçlamasıyla 37 gündür tutuklu bulunan Alparslan Çelik hakkında, "Rus Hava Kuvvetleri Savaş Pilotu Rumyantsev'in ağır tahrik altında öldürülmesi" suçundan takipsizlik kararı verildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca kamu hukuku adına soruşturması yürütülen Alparslan Çelik'in "Rus Hava Kuvvetleri Savaş Pilotu Sergei Aleksandrovich Rumyantsev'in ağır tahrik altında öldürülmesi" suçlamasının dosya incelemesi tamamlandı.

Savcılık, Alparslan Çelik'in savcılık ifadesi, basına ve sosyal medyaya yansıyan röportajları ve kriminal polis raporlarından alınan video görüntülerinin inceleme raporlarını değerlendirdi.

Savcılık, yürütülen soruşturmada "kovuşturmaya yer olmadığına" dair karar verdi.

Kararda, Rus pilotun uçağının düşürülmesi sonrası paraşütle atladığı sırada çekilen video görüntülerinde "atmayın esir alalım" sesinin duyulduğunu, Alparslan Çelik'in savcılığa verdiği ifadede bunu söyleyen kişinin kendisi olduğunu beyan ettiği belirtildi.

Çelik'in ifadesinde kendisinin komutasındaki bölgede meydana gelen olayda Rus pilotun esir alınmasının daha isabetli olduğu için ısrarla bu yönde atışların kesilmesi için bağırdığını ancak pilotun vurulmasından önce bölgenin bombalanması, cephe hattının uzun olması nedeniyle silah atışlarını hemen kestiremediğini, bir süre sonra silah atışlarını durdurabildiğini beyan ettiği kaydedildi.

Çelik'in olayı tasvip etmemesine rağmen o bölgenin komutanı olması dolayısıyla, komuta ettiği birliklerin psikolojik motivasyonu gereğince sahiplendiğini, bir komutan olarak olayın sorumluluğunu üstlendiğini ifade ettiği aktarıldı.

Alparslan Çelik'in ses örneğinin mukayese amaçlı alındığı, videoda duyulan diğer seslerden ayrıştırıldıktan sonra ses analizinin yapıldığı Emniyet Genel Müdürlüğü Ankara Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğünün raporunda, şüpheli Alpaslan Çelik'e ait olduğu belirtilen konuşma örnekleri arasında ölçütler bakımından benzerlik görüldüğüne dikkat çekildi.

- Olay

İzmir'in Karabağlar ilçesindeki bir lokantada silahlı kişiler olduğu yönündeki ihbar doğrultusunda üzerlerinde ruhsatsız 3 tabanca, otomobillerinde ise 1 kalaşnikof uzun namlulu silah ele geçirilerek gözaltına alınan 15 zanlının evlerinde yapılan aramalarda da ruhsatsız 3 tabanca, 1 pompalı tüfek ile 2 telsiz ele geçirilmişti.

Gözaltına alınanlar arasında bulunan ve Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından paraşütle atlayan pilotu öldürdüğü yönündeki basına yansıyan açıklamalarıyla bilinen Alparslan Çelik'in, "sahte para" suçundan hakkında kesinleşmiş 2,5 yıl hapis ve 2 bin lira para cezası bulunduğu, zanlının ayrıca "hükümlünün kaçmasına yardım" ve "dolandırıcılık" suçlarından da Elazığ Emniyet Müdürlüğünce arandığı belirlenmişti.

"6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanununa Muhalefet" suçlamasıyla tutuklanmaları talebiyle 3. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen zanlılardan Alparslan Çelik, İsmail Demir, Mustafa Develi, Asil Tırnova, Fatih Arnas, Bayram Karaarslan ve Murat Gezer 3 Nisan'da tutuklanmıştı.

Haber Ara