Dolar

32,5804

Euro

34,8041

Altın

2.508,71

Bist

9.693,46

Rus Ortodoks Kilisesi Metropoliti Longin: Artık Rus olduğumuzdan utanmamamızın zamanı geldi

Rus Ortodoks Kilisesi Büyükşehir Metropoliti Volsky Longin, ‘Rus halkı’ kavramının Rusya Anyasası’nda yer alması gerektiğini belirterek, “Artık Rus olduğumuzdan utanmamamızın zamanı geldi” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-31 15:19:10

Rus Ortodoks Kilisesi Metropoliti Longin: Artık Rus olduğumuzdan utanmamamızın zamanı geldi

Rus Ortodoks Kilisesi Büyükşehir Metropoliti Volsky Longin, ‘Rus halkı' kavramının Rusya Anyasası'nda yer alması gerektiğini belirterek, “Artık Rus olduğumuzdan utanmamamızın zamanı geldi” dedi.

Tsargrad haber portalında çıkan haberde Büyükşehir Metropoliti Longin, “Rusya Federasyonu Anayasasının girişinde“Rus halkı” kavramının ortaya çıkması gerektiğine inanıyorum. Ortodoks inancının, Rus dilinin ve Rus kültürünün özel -devlet oluşturucu- rolünün yanı sıra insanlarımızın Rus olduklarından utanmalarını bırakmanın zamanı geldi ”dedi.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) çöküşüyle, birlik eski cumhuriyetlerinin halklarının çok hızlı ve bilinçli bir şekilde ulusal ve dini geleneklerine ve değerlerine geri döndüklerini belirten Longin, “Ne yazık ki, bu Rus halkı arasında olmadı” dedi.

“Her insan kim olduğunu, nerede doğduğunu, anavatanını bilmelidir. İnsan olarak kalmasını ve başkalarıyla birliğini hissetmesini sağlayacak değerler ve kavramlar hiyerarşisine sahip olması gerekiyor" diyen Büyükşehir Metropoliti Longin şunları söyledi:

“Ulusların kendi kaderini tayin hakkı, tarihimiz ve kültürümüz hakkında bilgi sahibi olmak, halkımızın Hristiyanlığa dayanan geleneksel ahlaki değerleri, devlet bağımsızlığının en önemli temelleridir ve onlara öncelik verilmelidir. SSCB'nin çöküşüyle halkımızın bölünmüş olduğu unutulmamalıdır. Ülkenin temel yasası, kendilerini yurtdışında bulan Rus halkına destek sağlamalıdır. Ayrıca, modern Rusya'nın sürekliliğini sadece birkaç on yıl süren eski Sovyetler Birliği'nden değil, aynı zamanda bin yıllık Ortodoks Rus devleti olan Rus İmparatorluğu'ndan da bahsetmesini öneriyorum. Tarihimize bütünlüğünden bakmalısınız.

Devletimizin gerçekten yasal olmasını istiyorsak, sadece Anayasamızdaki Sovyet döneminin damgalarını değil, aynı zamanda Anavatanımızın ve halkının tarihini ihmal ederek 'post-perestroika' zamanının aceleci formülasyonlarından vazgeçmeliyiz."

23 Ocak'ta Devlet Duma milletvekilleri, değişiklik tasarısının ilk okumasını oybirliğiyle destekledi. İkinci okuma 11 Şubat'ta yapılacak.

Şu anda, Rusya Federasyonu Anayasasında değişikliklerin hazırlanması ile ilgili çalışma grubu 100'den fazla teklif kaydetti. Bunlardan biri, önsözde Rus tarihi ve Rus dilinin ülke tarihi için devlet oluşturucu rolünü belirtmekti.

Şimdiye kadar sadece Başkurt parlamentosu başkanı Konstantin Tolkachev “Rus” değişikliğine karşı çıktı. Ona göre, böyle bir değişiklik "anayasada yer alan Rusya Federasyonu'nun çok uluslu olma ilkesi ve ülkenin gelişiminin tarihsel mantığı" ile çelişmekte.

 

Haber Ara